România extrage din depozite, începând cu această săptămână, mai mult gaz decât înmagazinează. Consumul intern a sărit peste producția autohtonă

România extrage din depozite, începând cu această săptămână, mai mult gaz decât înmagazinează. Consumul intern a sărit peste producția autohtonă
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 nov 2022

Companiile din România extrag, începând de luni, 14 noiembrie, din depozitele operate de Depogaz și Depomureș mai mult gaz decât înmagazinează. Vremea caldă de până la începutul acestei săptămâni a favorizat înmagazinarea de gaze, gradul de umplere al depozitelor ajungând luni la un nivel record, de 98,35%, și anume 32,25 TWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Răcirea vremii a făcut însă ca luni, în depozitele Depogaz să fie înmagazinați doar aproximativ 7 GWh și extrași 25 GWh. În depozitul Depomureș nu a fost introdus, dar nici extras, niciun metru cub de gaze.

Motivul: majorarea cererii interne, care a dus de o săptămână nivelul consumului intern peste cel al producției autohtone.

Dacă în octombrie producția internă se situa la aproximativ 265 GWh/zi, iar consumul la 220 GWh/zi, pe 8 noiembrie, la un nivel al producției interne de 266 GWh, se înregistra un consum intern de 264 GWh/zi.

Sume recuperabile de la Ministerul Energiei de peste 2 miliarde lei duc Electrica pe profit CITEȘTE ȘI Sume recuperabile de la Ministerul Energiei de peste 2 miliarde lei duc Electrica pe profit

Miercuri, 9 noiembrie a fost prima zi a acestei ierni în care nivelul consumului intern, de aproape 283 GWh, l-a depășit pe cel al producției autohtone, de 267,4 GWh/zi.

Luni, ultima zi cu date disponibile, România producea 263 GWh și consuma 339 GWh de gaze.

Potrivit Transgaz, miercuri vor fi extrași din depozite 6,3 milioane mc și nu va fi injectat niciun mc.

Majorarea consumului intern a făcut ca gazul importat din Bulgaria, prin punctul de interconectare de la Negru Vodă (aproximativ 30 GWh/zi pentru piața internă, restul de 13-33 GWh fiind reexportat către Ungaria) să fie alocat, alături de cantitățile extrase din depozite, acoperirii consumului curent, și nu înmagazinat ca până în prezent.

În pofida nivelului record al înmgazinărilor efectuate, România va avea în continuare nevoie de importuri pentru echilibrarea sistemului național de transport (SNT).

Listarea Hidroelectrica – cel mai probabil în trimestrul 2 al anului viitor. Ofertă publică cu zgomot CITEȘTE ȘI Listarea Hidroelectrica – cel mai probabil în trimestrul 2 al anului viitor. Ofertă publică cu zgomot

Acesta este motivul pentru care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pregătește o modificare a legislației menită a permite Transgaz, operatorul SNT, să cumpere gaze naturale necesare echilibrării sistemului și de pe piețele din Ungaria, Bulgaria, Austria și Grecia, nu doar de pe piața locală.

Transgaz a demarat la începutul lunii trecute demersuri pentru a se licenția ca trader în Turcia, Ungaria, Bulgaria și Grecia, pentru a se asigura că va dispune de gazele necesare echilibrării SNT și menținerii acestuia în Iimite operaționale, informația fiind confirmată pentru Profit.ro de directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Tot luna trecută, operatorul a inițiat o nouă licitație de achiziție de gaze din import pentru echilibrarea SNT, după eșecul celor anterioare.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
import
depozite
inmagazinare
producție