România nu este de acord cu hidrocentrala Porțile de Fier 3: „Nu vom face niciun compromis”

România nu este de acord cu hidrocentrala Porțile de Fier 3: „Nu vom face niciun compromis”
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 aug 2024

România nu va face niciun compromis în ceea ce privește producția de energie electrică la hidrocentralele Porțile de Fier 1 și 2, a afirmat ministrul de resort, Sebastian Burduja.

Afirmația vine în contextul în care Serbia dorește realizarea unei noi hidrocentrale pe Dunăre, Porțile de Fier 3, în aval de cele două existente, ceea ce ar duce la scăderea producției de energie la Porțile de Fier 1 și 2, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ministrul Energiei a verificat stocurile de cărbune, în pregătirea sezonului rece CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei a verificat stocurile de cărbune, în pregătirea sezonului rece
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Burduja a fost prezent la Porțile de Fier I, unde a semnat, împreună cu ministrul Energiei din Serbia, un memorandum privind realizarea unei conducte de gaze între cele două țări.

„Nu în ultimul rând a fost abordat subiectul Djerdap III (n.red.: centrală hidroelectrică aflată în pre-construcție la granița dintre Serbia și România), o centrală cu acumulare prin pompaj pe teritoriul Serbiei, fiind la un nivel preliminar de studiu de prefezabilitate. Partea sârbă a lucrat cu compania americană Bechtel care a făcut acest studiu de prefezabilitate și acum o săptămână au prezentat date preliminare referitorare la această investiție și un posibil impact asupra infrastructurii de la Porțile de Fier I și Porțile de Fier II”, a spus ministrul Burduja, citat de Agerpres.

Acesta a mai afirmat că atât conducerea Hidroelectrica, cât și ministerul acordă atenție maximă acestor planuri investiționale.

„Sub nicio formă nu dorim să aibă de suferit producția de energie electrică de la Porțile de Fier I și Porțile de Fier II. Fiind o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, înțelegem importanța ei, rolul ei în asigurarea unor servicii de sistem de echilibrare, dar nu vom face niciun compromis de la producția de energie electrică de la Porțile de Fier I și Porțile de Fier II”, a mai spus ministrul Energiei.

În luna mai, un comunicat de presă al ministerului Minelor și Energiei de la Belgrad preciza că a fost format un grup de lucru comun pentru realizarea hidrocentralei Porțile de Fier 3.

Ministerul de resort de la București a reacționat, precizând că nu există niciun grup de lucru comun în acest sens, iar un astfel de proiect trebuie dezbătut pe larg, întrucât ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului și navigabilității.

Sârbii deja au făcut studiul de prefezabilitate și au declarat proiectul de importanță deosebită.

„Partea sârbă a adus la cunoștință părți române și intenția construcției unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Porțile de Fier III. Partea română a răspuns că este esențial ca Serbia să comunice proactiv cu partea română despre acest proiect. Proiectul poate fi pozitiv, iar România ar putea avea disponibilitatea de a se alătura cu o participație egală.

Pe de altă parte însă, consecințele asupra mediului și navigabilității trebuie atent luate în considerare, iar partea sârbă nu poate realiza acest proiect altfel decât în strânsă cooperare cu România.

Menționăm că în prezent nu există un grup de lucru comun româno-sârb referitor la proiectul Porțile de Fier III”, se arată într-un comunicat al ministerului de la București, emis în luna mai.

 Gradul de ocupare în satul de vacanță Gura Portiței, în scădere, pe fondul războiului din Ucraina și a creșterii inflației CITEȘTE ȘI Gradul de ocupare în satul de vacanță Gura Portiței, în scădere, pe fondul războiului din Ucraina și a creșterii inflației



O nouă hidrocentrală pe Dunăre ar reduce producția de energie la Porțile de Fier 1 și 2

Ideea unor noi hidrocentrale pe Dunăre, atât în parteneriat cu Serbia, cât și cu Bulgaria, este reluată periodic în spațiul public.

Din punctul de vedere al specialiștilor consultați de HotNews.ro, o nouă hidrocentrală pe Dunăre, pe lângă faptul că ar avea costuri uriașe și un impact negativ asupra mediului și al navigabilității, va duce și la reducerea producției de energie la celelalte două hidrocentrale existente, Porțile de Fier 1 și 2.

Hidrocentrala Porțile de Fier 1 este cea mai mare hidrocentrală din România și de pe Dunăre, având o putere instalată de 2.160 MW (1.166 MW pe partea română). În aval există și hidrocentrala Porțile de Fier 2, cu puterea instalată de 500 MW (251 MW pe partea română).

Ambele centrale sunt exploatate în comun cu Serbia.

viewscnt
Afla mai multe despre
porțile de fier 3
burduja