România riscă să devină o țară de case inteligente racordate la contoare “depășite”

România riscă să devină o țară de case inteligente racordate la contoare “depășite”
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 28 nov 2019

România riscă să devină o țară plină de case inteligente racordate la rețele “mai puțin deștepte” dacă ritmul actual de înlocuire a contoarelor clasiceunde citirea se face "ochiometric”, cu cele smart se va păstra.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tehnologia evoluează spectaculos și mulți consumatori casnici folosesc deja aplicațiile telefoanelor mobile pentru a-și controla diversele device-uri din casă, de la becuri și prize inteligente la convectoare, boxe, televizoare sau mașini de spălat.

În acest timp, în care pot monitoriza separat diferiții consumatori electrici sau electrocasnici din casă pentru a-și optimiza consumul, pentru a putea face același lucru la nivelul întregii gospodării, clienții sunt nevoiți să se deplaseze periodic până la contor (dacă mai este instalat și pe stâlpul din afara curții, ghinionul lor...) pentru a-și nota indexul.

România are marele noroc că nu trebuie să inoveze, ci doar să preia ceea ce au făcut alții. În statele membre ale Uniunii Europene, de exemplu, la începutul anului 2018, o treime dintre consumatori erau dotați cu contoare inteligente.

România riscă să devină o țară de case inteligente racordate la contoare “depășite”

Statele din nordul Europei au o rată de aproape 100%. Lăsând la o parte cazurile Suediei și Finlandei, lideri la acest capitol, chiar și un stat din fostul lagăr comunist precum Estonia are instalate contoare inteligente la 99% din gospodării.

Și nu numai statele dezvoltate fac eforturi în acest sens. În India, de exemplu, agenția de stat pentru eficiență energetică și Fondul Național pentru Investiții și Infrastructură au creat în parteneriat o companie care va instala nu mai puțin de 250 de milioane de contoare inteligente. Această investiție va majora veniturile companiilor de utilități locale cu 15,4 milioane de dolari, dovadă că este o investiție care, în final, se poate autofinanța. De altfel, investițiile indienilor în dezvoltarea unei rețele smart subterane până în 2022 va reduce consumul zilnic cu 120-150 MW.

De altfel, la nivel global, se estimează că piața “contoarelor inteligente” va crește cu 9,34% până în 2022, urmând a evolua de la o cifră de 12,79 miliarde de dolari în 2017 la una de 20 miliarde de dolari în 2022.

La fel de important este că România poate beneficia de know how-ul Enel, care activează pe piețe precum cea italiană sau cea spaniolă, cu un procent de peste 93% din gospodării dotate cu contoare inteligente.

În România, gradul de penetrare al contoarelor inteligente la începutul anului 2018 era de aproximativ 5%, procent care a crescut probabil, ca urmare a programului Enel de a instala până la finalul anului alte 171.000 de contoare electrice. În total, Enel va avea instalate în România 671.000 de astfel de contoare până la finalul acestui an.

Enel, prin cele 3 companii de distribuție de energie electrică pe care le gestionează, este de altfel, în acest moment, jucătorul cu cea mai extinsă rețea de contoare inteligente instalate în România și cu cele mai ambițioase planuri de extindere a acestei infrastructuri. De asemenea, ca urmare a programelor ample de investiții în modernizarea rețelelor, s-a îmbunătățit semnificativ calitatea serviciilor, companiile E-Distribuție ale grupului fiind în topul celor mai performanți operatori de distribuție energie electrică din România.

Și asta pentru că distribuitorii nu ajung la un acord cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu privire la programul de implementare a contoarelor inteligente.

ANRE susține că există alte priorități, modernizarea rețelelor de exemplu, și se teme că recunoașterea costurilor în tariful de distribuție va conduce la majorări ale prețurilor consumatorilor casnici, majorări incomode în ani electorali, cum sunt următorii 2 ani.

Deși anul viitor 80% dintre consumatorii români ar fi trebuit, potrivit legislației europene, legislație transcrisă și la nivel autohton în urmă cu 5 ani, să beneficieze de contoare inteligente, din cauza multiplelor limitări impuse de ANRE acest lucru nu se va întâmpla nici peste zece ani.

Agenția a propus un nou plan de instalare a acestui tip de contoare, pe perioada 2019-2028, la finalul căreia procentul de consumatori care vor avea instalat un contor inteligent va varia de la 30% din total clienți, în cazul Electrica Transilvania Nord, la 70%, în cazul E-Distribuție Dobrogea.

În total, până în 2028, aproximativ 4 milioane de contoare inteligente ar trebui instalate la nivelul întregii Românii, în condițiile în care numărul consumatorilor casnici este de peste 9 milioane.

Pe baza propunerilor primite, ANRE a decis ca, în 2019, 2% din clienții CEZ (Distribuție Energie Oltenia) și un procent cuprins între 1 și 3% din cei ai Electrica să fie dotați cu contoare electrice. În ceea ce privește Enel, procentul este mult mai ridicat, cuprins între 15 și 18%, iar în cazul Delgaz, de 20%.

La începutul anului trecut, ANRE a emis un ordin prin care a eliminat ținta de 80% din total consumatori care ar fi trebuit să beneficieze de contoare inteligente și a stabilit un plafon maxim al cheltuielilor recunoscute cu smart-meteringul de 10% din valoarea totală a programului anual de investiții aprobat de ANRE pentru anul respectiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
contoare
enel