Romgaz se gândește să cumpere distribuitorul de gaze din Mehedinți, care operează rețeaua din municipiul de baștină al ministrului PNL al Energiei. Ministrul Virgil Popescu, dat în judecată anterior, un proces finalizat pe cale amiabilă

Romgaz se gândește să cumpere distribuitorul de gaze din Mehedinți, care operează rețeaua din municipiul de baștină al ministrului PNL al Energiei. Ministrul Virgil Popescu, dat în judecată anterior, un proces finalizat pe cale amiabilă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 mar 2021

Producătorul de gaze Romgaz, controlat de stat prin Ministerul Energiei, ia în calcul preluarea distribuitorului și furnizorului de profil Mehedinți Gaz, deținut indirect de către compania italiană Italtecna SpA din grupul de firme Dondi Construzioni și care operează rețeaua de distribuție a gazelor din Drobeta Turnu Severin, municipiul de baștină al ministrului PNL al Energiei, Virgil Popescu, șeful filialei Mehedinți a partidului, cu care firma a avut în trecut și un litigiu în instanță, finalizat pe cale amiabilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ministrul a anunțat astăzi pregătirea tranzacției, iar anunțul este preluat în presa locală cu mențiunea că "Ministrul mehedințean Virgil Popescu anunță că Romgaz se pregătește să cumpere pachetul majoritar de acțiuni la SC Mehedinți Gaz SA, care se ocupă de extinderea rețelei de gaze naturale din Drobeta Turnu Severin".

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

”Promisiune îndeplinită! Anul trecut anunțam că se fac demersuri pentru ca extinderea rețelei de gaze naturale în Drobeta Turnu Severin să se realizeze într-un timp mai scurt. Astăzi suntem în acest punct: S.N.G.N. Romgaz, companie la care acționar majoritar este statul român, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, vrea să cumpere pachetul majoritar de acțiuni la SC Mehedinți Gaz SA, societate ce are ca pricipală activitate distribuția și comercializarea combustibililor gazoși în municipiul Drobeta Turnu Severin. Ne ținem de cuvânt . #DezvoltămMehedințiul”, transmite ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online? CITEȘTE ȘI Ce faci atunci când fiecare client vrea altceva de la magazinul tău online?

Romgaz este controlată de stat prin Ministerul Energiei cu 70%.

Date analizate de Profit.ro relevă că Romgaz a lansat recent o licitație pentru a achiziționa servicii de consultanță pentru elaborarea unor analize de tip due-diligence și stabilirea valorii de piață a SC Mehedinți Gaz SA. Compania este controlată direct de firma locală Ghezzi Gaz, deținută majoritar la rândul său de Nord Gaz (distribuitorul de gaze din Rădăuți), aceasta din urmă fiind în posesia Italtecna SpA. Ghezzi Gaz are 95% din capitalul Mehedinți Gaz, restul fiind deținut de Consiliul Județean Mehedinți (3%) și de primăriile din Drobeta Turnu Severin (1%), Orșova și Strehaia (câte 0,5%).

"Contractarea serviciilor de elaborare a unei analize de tip due-diligence, de stabilire a valorii de piață pentru pachetul majoritar de acțiuni deținut de societatea SC Ghezzi Gaz SA în cadrul societății SC Mehedinți Gaz SA și a unei analize SWOT privind tranzacția propusă, are ca scop furnizarea către SNGN Romgaz SA a unui pachet de informații detaliate și fundamentate care să îi permită autorității contractante să analizeze posibilitatea de achiziție a pachetului majoritar de acțiuni propus de SC Mehedinți Gaz SA", se arată în documentația de atribuire. Potrivit sursei citate, consultantul care va fi declarat câștigător va trebui, în urma analizei, să recomande Romgaz dacă să preia sau nu Mehedinți Gaz, iar în cazul unui răspuns pozitiv, să recomande prețul de preluare.

Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

Mehedinți Gaz a terminat anul 2019 cu un profit net de circa 611.000 lei, la o cifră de afaceri de 10,3 milioane lei.

Compania controlează și Otto Gaz, fostul distribuitor și furnizor de gaze din Otopeni, Ilfov. În decembrie 2018, actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu, pe atunci doar deputat PNL de Mehedinți, acuza Otto Gaz și compania-mamă Mehedinți Gaz, la o televiziune locală din Severin, că "fură gaz" din conductele Transgaz și "nu îl plătesc", dezechilibrând sistemul național de transport. În replică, cele două firme l-au dat în judecată pe Popescu pentru calomnie în ianuarie 2019 și i-au cerut daune morale, însă au renunțat la judecată în septembrie același an.

Ulterior, în decembrie 2019, Virgil Popescu a anunțat că a fost invitat la o ședință extraordinară a Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, unde s-a votat, în unanimitate, o hotărâre prin care s-a aprobat asocierea între operatorul sistemului centralizat de încălzire din municipiu, SPAET, și Mehedinți Gaz, în vederea implementării unui proiect-pilot de asigurare a căldurii și apei calde pentru 480 de apartamente, prin intermediul a două cazane de câte 1 gigacalorie alimentate cu gaz, montate într-un punct termic.

În septembrie 2019, ANRE a amendat Mehedinți Gaz cu 5% din cifra de afaceri, respectiv peste 142.000 lei. Motivul a fost acela că, cu aproape un an înainte, la 1 noiembrie 2018, compania nu și-ar fi îndeplinit obligația legală de a constitui/deține în depozitele de înmagazinare subterană, pentru ciclul 2018-2019, stocul minim de gaze naturale necesar asigurării continuității în alimentarea cu gaze naturale a clienților finali aflați în portofoliu, în cuantum de 3.332,0589 MWh. Mehedinți Gaz a contestat amenda în justiție și a pierdut procesul în primă instanță la finalul anului trecut, acum fiind pe rol apelul.

Rusia susține că va începe testarea unui vaccin anti-COVID-19 care produce imunitate celulară și protecție pe o perioadă între 13 și 17 ani CITEȘTE ȘI Rusia susține că va începe testarea unui vaccin anti-COVID-19 care produce imunitate celulară și protecție pe o perioadă între 13 și 17 ani

În planul național de investiții și relansare economică prezentat în vara trecută de către fostul Executiv Orban era menționată, ca proiect investițional al Romgaz, o "centrală electrică prin integrarea producției de energie electrică din surse regenerabile (RES) cu producția de hidrogen, prin intermediul unei unități de producție energie electrică pe bază de gaze naturale (CCGT) de dimensiuni medii 200 MW la Turnu Severin – Halânga".

"Practic, integrăm producerea de energie solară sau de vânt cu producerea de hidrogen verde, împreună cu producerea de energie electrică pe bază de gaz, în așa fel încât această centrală nouă, care este aprobată și va fi pentru prima dată pilot, de 200 MW, instalată în locul vechii centrale de la Halânga, din județul Mehedinți, care e în faliment, va fi sub minimul la care se discută în momentul de față la Comisia Europeană, de 200 g CO2 emisii. Prin acest nou concept, pe care îl putem multiplica la nivel național, România poate folosi gazul ca și combustibil de tranziție, fără să aibă probleme de poluare și de emisii de CO2", declara atunci ministrul Virgil Popescu, la prezentarea oficială a planului de relansare economică.

În septembrie 2020, operatorul sistemului național de transport al gazelor, Transgaz, a lansat un proiect estimat la 250 milioane lei, declarat de interes național prin hotărâre de Guvern și care vizează construirea, pe vechiul traseu al "defunctului" gazoduct internațional Nabucco, a unei conducte menite a alimenta cu gaze Orșova și alte circa 40 de localități din Mehedinți.

Fondul Blackstone și-a recompensat directorul general cu aproape 611 milioane de dolari în 2020 CITEȘTE ȘI Fondul Blackstone și-a recompensat directorul general cu aproape 611 milioane de dolari în 2020

În aceeași zi, în prezența premierului Ludovic Orban și a ministrului Popescu, șefii Romgaz și Grup Servicii Petroliere (GSP), Adrian Volintiru, respectiv Gabriel Comânescu, au semnat un memorandum pentru construirea unei noi centrale pe gaze la Halânga, de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic de 50 MW, în incinta actualei termocentrale de la Halânga, aflată în faliment.

Potrivit planurilor oficiale, investiția va fi finanțată de GSP Power, companie nou-înfințată în cadrul grupului GSP, centrala va fi ridicată de aceeași companie, iar, ulterior construcției, tot această companie va opera și centrala. Romgaz va livra gazele și va primi energia electrică produsă aici. Cu aceeași ocazie, a fost anunțată finalizarea unui proiect-pilot al Romgaz în municipiul Drobeta Turnu Severin, constând în construirea unei centrale de cartier pe gaze, în urma căreia costul gigacaloriei a scăzut cu circa 50% față de prețul gigacaloriei livrată în oraș, produsă acum din păcură. Totodată a fost semnat și un memorandum privind construirea altor 38 de astfel de minicentrale de cartier în municipiu.

"Este momentul ca o companie mare a statului român să se implice astfel încât lucrurile să reintre în normalitate. Cred ca încălzirea orașului va fi rezolvată prin aceste centrale de cartier, rețeaua de distribuție se va extinde. Severienii vor avea de ales între o centrală pe care să o pună acasă și centrala de cartier. Vorbim despre sute de milioane de euro investiții", spunea atunci Virgil Popescu.

În aceeași lună, Consiliul de Administrație al Romgaz a aprobat înființarea sucursalei Drobeta-Turnu Severin a companiei. Obiectul principal de activitate al acesteia va fi distribuția combustibilor gazoși prin conducte.

viewscnt
Afla mai multe despre
mehedinti gaz
virgil popescu
romgaz virgil popescu
distributie gaze drobeta turnu severin
virgil popescu pnl mehedinti