Rompetrol Rafinare și-a triplat profitul net consolidat

Rompetrol Rafinare și-a triplat profitul net consolidat
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 nov 2017

Rompetrol Rafinare, companie controlată de grupul kazah de stat KazMunayGas ce administrează rafinăria Petromidia, a raportat în primele nouă luni ale anului un profit net consolidat în valoare de 56 milioane dolari, de aproape trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului 2016, când s-a ridicat la 20,87 milioane dolari.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a consemnat, de asemenea, o creștere cu 26% în primele nouă luni ale anului față de aceeași perioadă a anului 2016, ridicându-se la 152,9 milioane dolari, arată news.ro.

Cifra de afaceri brută a atins valoarea de 2,87 miliarde dolari în perioada ianuarie-septembrie, mai mare cu 12% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-a ridicat la 2,57 miliarde dolari.

Vântul i-a forțat pe producătorii germani să plătească clienții pentru a le consuma energia. În România, luni noapte, un MWh costa doar 9,2 lei CITEȘTE ȘI Vântul i-a forțat pe producătorii germani să plătească clienții pentru a le consuma energia. În România, luni noapte, un MWh costa doar 9,2 lei

“Rompetrol Rafinare operează două rafinării cu tradiție pentru industria românească, modernizate și aduse la cele mai înalte standarde de performanță. Recordurile operaționale constante și rezultatele financiare pozitive, precum și impactul semnificativ pe care cele două rafinării îl au în economie au fost realizate în urma investițiilor susținute de KMG International și unicul său acționar, compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan, KazMunayGas”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.

El spune că investițiile pentru creșterea capacității de prelucrare a rafinăriei Petromidia, a gradului de flexibilitate a acesteia și modernizarea instalațiilor industriale s-au ridicat la peste 1,4 miliarde dolari începând din anul 2007.

”Rezultatele pozitive înregistrate au fost susținute atât de creșterea cantităților de materii prime procesate de cele două rafinării operate de companie, Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, în condițiile continuării programelor de optimizare și eficientizare a proceselor operaționale”, arată raportul companiei.

De asemenea, rezultatele financiare au fost influențate pozitiv de evoluția marjelor de rafinare.

În primele nouă luni, marja brută de rafinare a crescut cu 26% față de cea din aceeași perioadă a anului trecut.

EXCLUSIV Noua conducere ANRE estimează, în primul său raport, scumpiri la curent și gaze pentru anul viitor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua conducere ANRE estimează, în primul său raport, scumpiri la curent și gaze pentru anul viitor

”Deși rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești au parcurs o oprire planificată în luna mai, unitățile de producție au înregistrat o cantitate de peste 4,2 milioane tone de materie primă procesată în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, se precizează în raport.

În perioada iunie – septembrie, rafinăria Petromidia a prelucrat în medie circa 15.150 tone/zi de țiței. Pe fondul creșterii producției rafinăriei Petromidia, vânzările diviziei de rafinare au crescut cu 13% pe piața internă.

Rompetrol Rafinare este cel mai mare exportator de produse petroliere din România. În primele nouă luni, prin diviziile de rafinare și petrochimie, exporturile s-au ridicat la 855 milioane dolari, în creștere cu 15% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016. Compania exportă în principal către partenerii din regiunea Mării Negre.

Prin derularea operațiunilor sale, Rompetrol Rafinare a plătit peste 878 milioane dolari în primele nouă luni la bugetul de stat. Grupul KMG International a plătit, începând din anul 2007, peste 13 miliarde dolari la bugetul de stat al României.  

Actionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare este grupul KMG International, statul român având 44,69% din acțiuni.

ANALIZĂ Cu cât s-au scumpit gazele în ultimul an CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cu cât s-au scumpit gazele în ultimul an

Rompetrol Rafinare operează rafinăria Petromidia, rafinăria Vega, și divizia de petrochimie, Rompetrol Downstream operează rețeaua de benzinării a Grupului și Rom Oil rețeaua de depozite.

Cantitatea de materie primă procesată de rafinăria Petromidia a fost de 3,98 milioane tone în perioada ianuarie-septembrie, iar gradul de utilizare a capacității de rafinare a fost de 80,2%.

În ceea ce privește rafinăria Vega, cantitatea totală de materie primă procesată a fost de 263,6 mii tone în primele nouă luni ale anului, în crestere cu aproximativ 3% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Rafinăria Vega Ploiești este cea mai longevivă unitate de profil din țară și unicul producător autohton de bitum rutier.

Producția totală de polimeri a fost de 102.500 tone, între ianuarie-septembrie, în scădere cu 5% față de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 108.500 tone, pe fondul opririi planificate a instalației de polipropilenă.

Din punct de vedere cantitativ, vânzările de carburanți au crescut cu 10% pe segmentul retail, cu 6% pe segmentul en-gros, iar cea mai semnificativă creștere a fost înregistrată pe segmentul GPL, unde vânzările au fost în creștere cu 34% în primele nouă luni comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Pe plan intern, începând cu 1 ianuarie 2017, TVA a scăzut cu 1 punct procentual, de la 20% la 19%, iar accizele la carburanți au fost reduse cu 7 eurocenți/litru.

Ulterior, accizele la carburanți s-au mărit cu 32 bani/litru în două etape de cate 16 bani/litru, prima etapă fiind pe data de 15 septembrie 2017.

La sfârșitul lunii septembrie 2017, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 793 puncte de comercializare, incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener, stații mobile.

”Conform datelor preliminare pentru luna octombrie, vânzările totale de carburanți în perioada ianuarie - octombrie au atins un nivel record, de circa 2,7 milioane tone cu peste 11% față de volumul comercializat în perioada similară din 2016”, informează compania.

În cele zece luni ale anului, Rompetrol Downstream a înregistrat o creștere a volumelor de 7%, iar subsidiarele din Bulgaria, Moldova și Georgia de 12%.

Rompetrol Rafinare (RRC), companie controlată de KazMunayGas prin intermediul unei firme înregistrate în Olanda, KMG International, este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 2,47 miliarde lei (537 milioane euro).

Ministerul Energiei are o participație minoritară, de 44,7% din Rompetrol Rafinare, în timp ce KMG International NV deține 48,1% din capital.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
profit