S&P a retrogradat calificativele a cinci companii de stat din Kazahstan, inclusiv KazMunayGas

S&P a retrogradat calificativele a cinci companii de stat din Kazahstan, inclusiv KazMunayGas
scris 19 feb 2016

Standard & Poor's a retrogradat vineri calificativele a cinci companii de stat din Kazahstan, printre care și monopolul petrolier KazMunayGas, proprietarul KMG International (fosta Rompetrol Group), după ce ieri a coborât ratingul suveran al statului asiatic cu două trepte, din cauza perspectivelor slabe de creștere economică din acest an.

Agenția de evaluare financiară a retrogradat la 'BB' de la 'BB+', cu perspectivă negativă, calificativele acordate KazMunayGas, precum și companiilor KazTransGas, KazTransOil, Kazakhstan Temir Zholy și KEGOC, operatorul sistemului național de energie electrică, se arată într-un comunicat al Standard & Poor's (S&P).

Totodată, S&P a confirmat ratingurile holdingului energetic Samruk-Energy, însă a revizuit de la pozitivă la negativă perspectiva asociată acestora.

Decizia de a retrograda calificativele acordate companiilor de stat kazahe vine la o zi după ce S&P a coborât  ratingul suveran al Kazahstan la 'BBB-/A-3', cu numai o treaptă peste categoria nerecomandată investițiilor.

Divizia de servicii la sondă a Rompetrol a trecut pe pierderi, din cauza prăbușirii prețurilor la țiței CITEȘTE ȘI Divizia de servicii la sondă a Rompetrol a trecut pe pierderi, din cauza prăbușirii prețurilor la țiței

 "Nu ne-am revizuit estimările privind probabilitatea primirii de către aceste companii a unui sprijin extraordinar de la guvernul kazah. Calificativele companiilor reflectă doar capacitatea mai slabă a statului de a acorda un astfel de sprijin", potrivit agenției.

În ceea ce privește KazMunayGas, S&P notează că este foarte probabil ca guvernul kazah să sprijine compania în eventualitatea unor probleme financiare.

KazMunayGas are peste 84.000 de angajați la nivel mondial. KazMunayGas deține integral compania KMG International (fosta Rompetrol Group), care desfășoară operează pe segmentele rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în România și 11 alte state. 

În decembrie anul trecut, KazMunayGas a încheiat un acord cu firma privată chineză CEFC China Energy Company Ltd, în baza căruia chinezii vor prelua o participație la subsidiara KMG International.

KMG International a raportat un rezultat operațional EBITDA de 162 de milioane de dolari și un profit net de 4,6 milioane de dolari pentru anul trecut, după pierderi de aproape 58 milioane de dolari în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
standard & poor's
s&p
kazmunaygas
retrogradare
calificative