Scandal masiv de corupție în SUA. Politicieni de top arestați pentru că au salvat "contra șpagă" centrale nucleare și pe cărbune cu subvenții impuse prin lege pe facturile de curent ale populației

Scandal masiv de corupție în SUA. Politicieni de top arestați pentru că au salvat "contra șpagă" centrale nucleare și pe cărbune cu subvenții impuse prin lege pe facturile de curent ale populației

Centrala nucleară David-Besse din Ohio a FirstEnergy. Sursă foto: site-ul web al companiei

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 iul 2020

Unul dintre cei mai puternici politicieni republicani din statul american Ohio, președintele Camerei statale a Reprezentanților Larry Householder, a fost arestat de către FBI și pus sub acuzare pentru că ar fi fost "creierul" unui grup infracțional care ar fi primit "șpăgi" în sumă totală de peste 60 milioane dolari pentru a susține și a asigura adoptarea unei legi prin care consumatorilor casnici de energie din Ohio li s-a impus să plătească pe facturile lor lunare subvenții destinate salvării de la faliment a două centrale nucleare și a mai multor centrale pe cărbune deținute de un gigant local al utilităților listat la bursă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
M247 lansează noua platformă cloud pentru a susține planurile ambițioase de creștere a afacerilor clienților CITEȘTE ȘI M247 lansează noua platformă cloud pentru a susține planurile ambițioase de creștere a afacerilor clienților

"Este vorba, probabil, despre cea mai amplă schemă de luare de mită și spălare de bani derulată vreodată împotriva cetățenilor statului Ohio", a declarat în cadrul unei conferințe de presă procurorul federal al districtului de sud al Ohio, David M. DeVillers, citat de The New York Times.

Alături de Householder a mai fost arestat și un fost șef al filialei din Ohio a Partidului Republican, Matt Borges, apropiat al fostului guvernator John Kasich, precum și un număr de 3 strategi, consultanți și lobbyști care lucraseră pentru Householder. 

În curtea ta ești cine vrei tu CITEȘTE ȘI În curtea ta ești cine vrei tu

Potrivit anchetatorilor, compania energetică FirstEnergy, redenumită Energy Harbor după ce a parcurs cu succes o procedură de insolvență și reorganizare care a debutat în 2018, a finanțat cu 38 milioane dolari un ONG care a utilizat banii pentru a plăti costurile campaniilor electorale ale unui număr de 21 de candidați republicani la alegerile parlamentare statale din Ohio din 2018.

După ce au fost aleși, cei 21 l-au votat pe Householder pentru funcția de președinte al Camerei Reprezentanților din Ohio, iar ulterior, sub coordonarea acestuia, au sprijinit prin vot și alte demersuri adoptarea în 2019 a unei legi care a impus consumatorilor casnici de energie din stat suportarea pe facturi a unei subvenții destinate menținerii în funcțiune a două centrale nucleare și a mai multor centrale pe cărbune ale FirstEnergy, incapabile să facă față concurenței unităților de producție locale pe gaze naturale, semnificativ mai eficiente și cu costuri de funcționare mai mici.

Impactul individual al subvenției în facturi este de 85 de cenți pe lună.

EXCLUSIV Nemo Express, unul dintre cei mai mari curieri din România, face pasul către bursă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nemo Express, unul dintre cei mai mari curieri din România, face pasul către bursă

Alți bani primiți de ONG de la compania energetică au fost folosiți, potrivit procurorilor, pentru mituirea altor membri ai Camerei Reprezentanților care au votat legea, precum și altor oficiali statali cu putere de decizie în această chestiune. Larry Householder însuși ar fi primit șpăgi de 500.000 de dolari, din care 100.000 ar fi reprezentat costurile unei vile în Florida. El riscă o sentință de 20 de ani de închisoare, plus o amendă penală de 250.000 dolari.

Suma totală a subvențiilor aprobate pentru FirstEnergy, pe perioada de aplicare a legii, adică până în 2027, se ridică la peste 1,6 miliarde dolari. În pofida scandalului, mai mulți experți în politici energetice citați de presa americană susțin că este puțin probabil ca legea de aprobare a subvențiilor să fie abrogată, dat fiind că aceasta este vitală pentru menținerea a peste 3.000 de locuri de muncă la centralele subvenționate.

Fosta FirstEnergy, denumită în prezent Energy Harbor, este listată la Bursa din New York, iar printre cei mai mari acționari ai săi se numără giganți ai asset-managementului precum Vanguard Group sau BlackRock. Compania, care asigură alimentarea cu energie electrică a peste 6 milioane de clienți, a terminat anul trecut cu venituri totale de peste 11 miliarde dolari și profit de 904 milioane dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
subventii centrale nucleare
subventii centrale pe carbune
subventii suportate de consumatorii de energie pe facturi
scandal coruptie sua
factura energie electrica
pret energie electrica