Scenariu: "2050, sfârșitul civilizației". Instituțiile de securitate ale statului, prezentate ca vitale pentru salvarea omenirii de schimbările climatice

Scenariu: "2050, sfârșitul civilizației". Instituțiile de securitate ale statului, prezentate ca vitale pentru salvarea omenirii de schimbările climatice
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 iun 2019

Implicarea instituțiilor de forță ale statului, în special a celor de securitate națională, în planificarea și coordonarea unui demers global de renunțare la sursele fosile de energie și de instaurare a unei economii cu zero emisii de dioxid de carbon, prin punerea la punct și implementarea unui "Plan Marshall" în acest sens la nivel mondial, este prezentată ca vitală pentru salvarea omenirii într-un studiu recent, ce avertizează că anul 2050 ar putea reprezenta sfârșitul civilizației, ca urmare a haosului social, economic și politic generat de accelerarea și amplificarea dramatică a schimbărilor climatice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Sectorul securității naționale dispune de experiență și capacitate incomparabile pentru o astfel de mobilizare și poate juca un rol unic în dezvoltarea și implementarea sa, ca și în educarea decidenților politici cu privire la riscurile existențiale de securitate presupuse de neadoptarea unui astfel de demers", se afirmă în studiu, recomandat de un fost șef al armatei australiene și printre autorii căruia se numără un fost executiv de top al industriei petroliere și carbonifere.

Sursa citată recomandă guvernelor "să examineze urgent rolul pe care sectorul securității naționale îl poate juca în asigurarea de leadership și capacitate pentru un demers pe termen scurt, derulat la nivelul întregii societăți, de mobilizare de urgență a tuturor resurselor materiale și umane, la un nivel fără precedent în timp de pace, pentru construirea unui sistem industrial cu zero emisii de dioxid de carbon, în scopul protejării civilizației umane".

Apple anunță iPadOS, un sistem de operare dedicat special tabletelor CITEȘTE ȘI Apple anunță iPadOS, un sistem de operare dedicat special tabletelor

Documentul mai avertizează asupra "limitărilor cercetărilor asupra climei relevante pentru stabilirea de politici care pot manifesta reticență științifică"

Studiul, amplu mediatizat, este prefațat și legitimat de un fost comandant al forțelor armate ale Australiei. Autorii sunt David Pratt, directorul de cercetare al Centrului Național pentru Restaurare Climatică din Melbourne, autorul cărții: "Cod roșu climatic: Argumente pentru a acționa de urgență", precum și Ian Dunlop, membru al Clubului de la Roma, fost executiv de top al gigantului petrolier Royal Dutch Shell și președinte al patronatului companiilor carbonifere din Australia, totodată fost membru al echipei guvernamentale de experți care a pus la punct sistemul de trading de drepturi de emisii de CO2 al Australiei.

"Un scenariu extrem ce are ca orizont anul 2050 găsește o lume aflată în plin haos social. Însă există o îngustă fereastră de oportunitate pentru o mobilizare globală de urgență a resurselor, în cadrul căreia experiența logistică și de planificare a sectorului securității naționale poate juca un rol important", a declarat Pratt pentru Vice Motherboard.

Rezultate finale alegeri europarlamentare: PNL a obținut 10 mandate de europarlamentar, PSD - 9 mandate, Alianța 2020 USR-PLUS - opt mandate CITEȘTE ȘI Rezultate finale alegeri europarlamentare: PNL a obținut 10 mandate de europarlamentar, PSD - 9 mandate, Alianța 2020 USR-PLUS - opt mandate

El a explicat că unul dintre motivele principale pentru care riscurile presupuse de schimbările climatice nu sunt înțelelese este acela că multe din rapoartele oficiale pe această temă elaborate pentru uzul și consilierea decidenților politici sunt mult prea conservatoare și nu dau seama de natura "existențială" a riscurilor de securitate generate de încălzirea globală.

"Scenariul 2050" detaliat în studiu pleacă de la premisa blocării planetei la un ritm de încălzire de cel puțin 3 grade Celsius, ceea ce ar determina feedback-uri de amplificare ce ar duce la creșterea și mai rapidă a temperaturii. Acest lucru ar duce la accelerarea colapsului unor ecosisteme-cheie, cum ar fi recifurile de corali, jungla amazoniană și Arctica, cu rezultate sociale devastatoare: circa 1 miliard de persoane ar fi nevoite să se relocheze, iar alte 2 miliarde s-ar confrunta cu o penurie a resurselor de apă potabilă. Agricultura s-ar prăbuși în regiunile subtropicale, iar producți de alimente ar suferi dramatic în întreaga lume.

Potrivit raportului, este nevoie de "un demers de tip Plan Marshall pentru construirea unui sistem energetic și industrial cu zero emisii de carbon", care presupune "o redirecționare a capacității productive a societății de o magnitudine asemănătoare cu cea realizată în timpul celui de-al doilea război mondial".

STUDIU Bugetul mic pentru o mașină second hand predispune cumpărătorii la ”țepe” CITEȘTE ȘI STUDIU Bugetul mic pentru o mașină second hand predispune cumpărătorii la ”țepe”

În caz contrar, coeziunea internă a unor state naționale majore precum SUA sau China s-ar destrăma, avertizează autorii studiului, și s-ar amplifica fanatismul religios, precum și conflictele armate pentru resurse.

"Chiar și la un ritm de încălzire de 2 grade Celsius, peste 1 miliard de oameni ar fi nevoiți să se refugieze, iar în scenariul extrem, nivelul estimat al distrugerilor este dincolo de capacitatea noastră de modelare, cu o mare probabilitate ca civilizația umană să-și găsească sfârșitul", se afirmă în document.

Acesta citează în mai multe rânduri un studiu extins mai vechi pe această temă, din 2007, printre autorii căruia se numără fostul șef de campanie al lui Hillary Clinton, John Podesta, și mai mulți ofițeri și analiști de top din cadrul comunității de intelligence a Statelor Unite:

Scenariu:

viewscnt
Afla mai multe despre
schimbari climatice
incalzire globala
combaterea schimbarilor climatice
emisii de dioxid de carbon
reducerea emisiilor de carbon
economie cu zero emisii de carbon
certificate co2
colapsului civilizatiei
institutiile de forta
serviciile de intelligence