Schimbare de strategie a Exxon? Americanii nu numai că nu mai vând, dar cumpără participații la zăcăminte offshore! Ce se întâmplă cu Neptun Deep

Schimbare de strategie a Exxon? Americanii nu numai că nu mai vând, dar cumpără participații la zăcăminte offshore! Ce se întâmplă cu Neptun Deep
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 iun 2020

Exxon Mobil nu numai că și-a suspendat operațiunea de vânzare de active, în urma căreia spera să încaseze peste 25 miliarde de dolari până în 2025, dar, mai nou, face noi achiziții în sectorul offshore. Săptămâna trecută, de exemplu, compania de stat malaieziană Petronas a anunțat vânzarea a 50% din proiectul offshore pe care-l deține în Surinam către Exxon Mobil.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: După ce a ocupat prima pagină a publicațiilor economice locale, fiind confirmat de compania americană pentru Profit.ro, vânzarea de către Exxon Mobil a participației de 50% în proiectul Neptun Deep, parte a planului său de vânzare de active, a dispărut subit din atenția opiniei publice.

Mai este interesant: Actuala criză cauzată de coronavirus și reacțiile diferitelor guverne de carantinare a populației și economiilor au condus la o bulversare a piețelor și la o majorare a incertitudinilor, în special ca urmare a modificării preferințelor subiective ale consumatorilor, urmată de o prăbușire a cererii și, implicit, a cotațiilor și prețurilor activelor. Astfel, majoritatea companiilor s-au văzut nevoite să-și revizuiască planurile de afaceri adoptate înainte de criză. Marii jucători, precum Exxon, au renunțat la vânzarea de active, nerecomandată pe timp de criză, și, dimpotrivă, par a căuta oportunități ieftine de a-și extinde portofoliul, profitând de prăbușirea prețului petrolului și a gazelor, care au condus la o ieftinire a participațiilor deținute în zăcăminte de diverse companii, cu poziții financiare mai puțin fericite.

Acordul pentru participația de 50% la zăcământul de peste 4.700 km pătrați din Surinam s-a încheiat între Petronas Suriname Exploration & Production B.V. și ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V., informează Reuters.

Profit.ro a semnalat că prăbușirea prețului petrolului și incertitudinile create de criza coronavirusului pun în pericol cel mai ambițios program de înstrăinare de active din sectorul petrolier, cel al Exxon Mobil, care a amânat pe termen nedefinit procesul de vânzare a participațiilor din Marea Nordului, de pe urma cărora spera să încaseze aproximativ 2 miliarde de dolari. Compania americană ar putea aplica același tratament și participației pe care o deține, alături de OMV Petrom în Neptun Deep, cu atât mai mult cu cât Guvernul nu arată nicio intenție de modificare a Legii offshore, așa cum a promis în repetate rânduri ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Surse din piața gazelor au declarat pentru Profit.ro că, cel puțin pentru acest an, negocierile concernului format din OMV Petrom, Romgaz și o a treia companie străină (foarte probabil compania poloneză PGNiG) cu Exxon sunt suspendate din două motive. Primul este acela că, la actualele cotații ale gazelor și în absența relaxării condițiilor fiscale din Legea offshore, exploatarea comercială a gazului din Marea Neagră nu este rentabilă. Atât potențialii cumpărători, cât și Exxon, susțin, având motivații diferite, că în absența modificării Legii offshore orice tranzacție este exclusă.

EXCLUSIV O anchetă OLAF privind exporturile de capace de canal chinezești către UE în \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O anchetă OLAF privind exporturile de capace de canal chinezești către UE în "camuflaj" malaezian antitaxe de dumping a lovit și în România

În plus, Exxon speră ca o eventuală reducere a fiscalității să atragă mai mulți pretendenți, ceea ce îi va permite obținerea unui preț mai bun, în timp ce potențialii cumpărători se așteaptă ca modificarea Legii offshore, dublată de o revenire a cotațiilor gazelor în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, să transforme proiectul într-un viabil din punct de vedere comercial și să-i mărească profitabilitatea.

Potrivit surselor citate, ministrul Economiei s-a întâlnit atât cu reprezentanții concernului, cât și cu Exxon și le-a transmis că orice modificare a Legii offshore în acest an este improbabilă și că nu va fi adoptată decât cu acordul tuturor formațiunilor parlamentare.

Informația a fost confirmată de CEO-ul Romgaz, Adrian Volintiru, la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 17.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală

"Negocierile au fost blocate până la începutul anului viitor cu Exxon Mobil. Romgaz vizează în continuare 20% din Neptun Deep. Nu neapărat că Exxon nu vrea să vândă, ci fiecare gigant își reevaluează propriile strategii, în contextul pandemiei. De asemenea, nici Guvernul și nici Parlamentul nu stau cu mâinile în sân, ci se lucrează la Legea offshore, care ar putea armoniza interesele din acest punct de vedere", a precizat Adrian Volintiru.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
neptun deep
surinam
romgaz