Scrisoare a petroliștilor către autorități: Amendamentele PSD la Legea offshore fac imposibile investițiile în gazele din Marea Neagră

Scrisoare a petroliștilor către autorități: Amendamentele PSD la Legea offshore fac imposibile investițiile în gazele din Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 oct 2018

Amendamentele propuse ieri de PSD la Legea offshore, prezentate în premieră de Profit.ro, au un impact negativ semnificativ asupra industriei și a viabilității unor noi investiții în proiectele de exploatare de gaze naturale din Marea Neagră, înlăturarea din lege a stabilității fiscale și creșterea substanțială a taxării făcând imposibilă luarea deciziilor finale de investire în aceste proiecte, se arată într-o scrisoare oficială adresată Parlamentului și Guvernului de către Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raportul la Legea offshore, cu amendamentele PSD, a fost adoptat ieri cu 31 de voturi pentru, 10 împotrivă și 4 abțineri de către comisiile Camerei Deputaților și, demn de remarcat, fără voturile membrilor ALDE din comisii, partenerii de guvernare ai PSD și, totodată, deținători ai portofoliului Energiei. Plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, ar putea să se pronunțe astăzi asupra formei modificate a Legii offshore.

În document se arată că Asociația a participat la ședința din 2 octombrie a Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților în care s-a dezbătut Legea offshore, înainte de depunerea raportului final, dar că, în ciuda solicitărilor sale repetate de a avea oportunitatea de a analiza propunerile de amendamente și de a face comentarii, nu a fost pus la dispoziție niciun document pentru consultare înainte de ședință, iar în timpul acesteia s-a votat împotriva solicitării unor membri ai comisiei de a asculta și opinia industriei. Ca urmare reprezentanții ARCOMN au considerat că nu au altă opțiune decât să părăsească sala.

Afacerile din comerțul cu amănuntul au încetinit semnificativ în august, cu un avans de 1,5% CITEȘTE ȘI Afacerile din comerțul cu amănuntul au încetinit semnificativ în august, cu un avans de 1,5%

"ARCOMN este disponibilă să discute pe marginea acestor noi propuneri de amendamente, având însă nevoie de câteva zile pentru a putea face o analiză detaliată, deoarece abia în cadrul ședinței sus-menționate asociația a luat la cunoștință de numărul ridicat și potențialul impact al amendamentelor propuse. Din analiza preliminară, făcută în timpul ședinței, a tabelului cu propunerile de amendamante, s-a putut observa impactul semnificativ negativ asupra industriei offshore și a viabilitilii unor noi investiții, în cazul in care aceste amendamente sunt adoptate", se afirmă în scrisoare.

Documentul enumeră amendamentele și efectele lor, în viziunea industriei:

Extras din scrisoarea ARCOMN către autorități

Extras din scrisoarea ARCOMN către autorități

ARCOMN arată că industria offshore necesită investiții majore de capital făcute în avans cu mulți ani înainte de începerea producției de țiței sau de gaze naturale, iar cadrul fiscal competitiv, stabil pe întreaga durată economică a investiției, este un element esențial pentru luarea deciziei finale de investiție în cazul proiectelor de dezvoltare, în condițiile în care pe acest cadru s-au bazat titularii atunci când au investit peste 2 miliarde dolari în explorare.

"Pentru ca această consultare să fie relevantă, ar trebui să se acorde industriei o perioadă de timp corespunzătoare pentru a răspunde pe marginea propunerilor de amendamente, fiind necesar ca autoritățile să analizeze în detaliu observațiile primite. În acest sens, vă rugăm respectuos să luați în calcul un program corespunzitor de întâlniri pentru a discuta observațiile și propunerile ce urmeaziă a fi elaborate. Membrii ARCOMN își arată, în continuare, disponibilitatea de a se întâlni cu autoritățile competente pentru a comunica punctul de vedere al industriei", se mai menționează în scrisoarea Asociației.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea offshore
impozit suplimentar gaze offshore
redevente petroliere
arcomn
psd
stabilitate fiscala
gaze naturale marea neagra
pret gaze