Scumpirea energiei și creșterea consumului au înjumătățit pierderile Complexului Energetic Oltenia

Scumpirea energiei și creșterea consumului au înjumătățit pierderile Complexului Energetic Oltenia
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 sep 2021

Producătorul de energie pe cărbune Complexul Energetic Oltenia (CEO), controlat de stat prin Ministerul Energiei, cu cele mai mari costuri de producție dintre producătorii majori locali, în primul rând din cauza sumelor enorme pe care trebuie să le plătească pe certificate CO2, și-a înjumătățit pierderile în primul semestru al anului, față de perioada similară din 2020, de la 327,4 milioane lei la 163,8 milioane lei, potrivit raportului la 6 luni al Consiliului de Supraveghere al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rezultatul a fost înregistrat în condițiile majorării cu peste 63% a veniturilor din vânzarea de energie electrică, de la 702,7 milioane lei la 1,148 miliarde lei. Per total, cifra de afaceri a CEO a avansat cu peste 58%, la 1,37 miliarde lei.

VIDEO Nicușor Dan introduce reguli. Amenzi pentru șoferii STB care pleacă mai devreme sau mai târziu de la cap de linie CITEȘTE ȘI VIDEO Nicușor Dan introduce reguli. Amenzi pentru șoferii STB care pleacă mai devreme sau mai târziu de la cap de linie

"În semestrul I al anului 2021 a fost produsă o cantitate de energie electrică de 4,66 TWh și a fost livrată în sistemul energetic național (SEN) o cantitate de 4,19 TWh din producția proprie. Cantitatea produsă în semestrul I al anului 2021 este în creștere față de cea produsă în aceeași perioadă a anului 2020, cu un procent de 36%", se menționează în documentul citat.

CEO a profitat de creșterea cu 7,5% a consumului net de energie electrică al României din S1 2021, conform datelor Transelectrica, dar și de amplele majorări de cotații de pe piețele angro. Potrivit datelor OPCOM, prețul mediu ponderat de pe piața pentru ziua următoare (PZU) a fost de aproape 77 euro/MWh în iunie 2021, față de 30,32 euro în iunie 2020. Pe piața contractelor bilaterale, prețul mediu a crescut de la sub 49 euro în iunie 2020 la 77 euro în iunie 2021.

VIDEO Un șofer care a distrus un gard și un stâlp, salvând însă viața unei femei de 90 ani - premiat de polițiști. Povestea accidentului CITEȘTE ȘI VIDEO Un șofer care a distrus un gard și un stâlp, salvând însă viața unei femei de 90 ani - premiat de polițiști. Povestea accidentului

"Trebuie să le explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie și iarăși, un paradox, suntem în România, unde producția energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Deci companii de stat, oameni numiți în funcții politic și totuși oamenii trebuie să înțeleagă că prețurile la factură au crescut, deci trebuie să le explicăm oamenilor de ce a crescut. Am spus la începutul anului că reforma companiilor de stat a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Eu când am vorbit de reforma companiilor de stat, am fost foarte clar, ineficiențele nu trebuie transferate asupra consumatorului. Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii – și de aceea am chemat și ANPC-ul aici – se datorează transferului unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă și vom găsi așa ceva, vom lua cele mai dure măsuri. Nu vreau ca nici o companie să profite de această situație conjuncturală pentru a-și umfla profiturile", a declarat recent premierul Florin Cîțu, în debutul unei întâlniri cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței, pe tema majorării dramatice a facturilor la energie ale consumatorilor finali.

În primăvară, Guvernul a aprobat prin OUG subvenționarea direct de la bugetul de stat cu peste 241 milioane euro, a costurilor celui mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pe care mai trebuia să le achiziționeze la acel moment pentru producția anului trecut.

Liviu Dragnea, vizat de DNA într-un nou dosar, pentru vacanțe exotice pe banii partidului CITEȘTE ȘI Liviu Dragnea, vizat de DNA într-un nou dosar, pentru vacanțe exotice pe banii partidului

CEO pregătește externalizarea sucursalei Electrocentrale Craiova II, producătorul de agent termic pentru încălzirea centralizată a municipiului, precum și atragerea de investitori care să se asocieze cu CE Oltenia în companii mixte dedicate fiecăruia dintre proiectele de construire de centrale noi pe gaz, eoliene și solare incluse în planul de restructurare și decarbonare a Complexului.

De asemenea, varianta revizuită a planului prevede accelerarea închiderii centralelor pe lignit ale Complexului. De altfel, Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că în cel mult un an va elabora, dezbate, adopta, trece prin Parlament și publica în Monitorul Oficial o lege de eliminare treptată, în decurs de 10 ani, a cărbunelui din sistemul energetic național.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia certificate co2
plan restructurare decarbonare ce oltenia
scumpire energie
scumpire certificate co2