Se ascute lupta pentru consumatorii casnici de gaze după liberalizare: Enel vrea să-i atragă pe clienții Engie și E.ON cărora le vinde energie electrică

Se ascute lupta pentru consumatorii casnici de gaze după liberalizare: Enel vrea să-i atragă pe clienții Engie și E.ON cărora le vinde energie electrică
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 apr 2017

Furnizorii de curent electric Enel Energie și Enel Energie Muntenia, controlați de grupul italian de utilități omonim, au anunțat intrarea pe piața de furnizare de gaze naturale pentru clienții casnici, dominată în prezent de Engie și E.ON, după ce, de la 1 aprilie, a fost eliminat prețul reglementat de vânzare de la producători la furnizori stabilit de Guvern pentru gazele din producția internă, fiind menținute însă tarifele reglementate, aprobate de ANRE, în relația comercială dintre furnizori și consumatorii finali casnici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În acest fel, italienii încearcă să-și atragă baza de clienți din zona de energie electrică și înspre segmentul de gaze. Enel Energie furnizează electricitate unui număr de circa 1,5 milioane de clienți din județele Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Constanța, Călărași, Tulcea și Ialomița, iar Enel Energie Muntenia deservește peste 1,1 milioane de consumatori de curent electric din municipiul București și județele Ilfov și Giurgiu. Enel controlează în România și 3 operatori regionali de distribuție de energie electrică, E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea.

Furnizarea de gaze naturale pentru populație, la prețuri finale reglementate, este dominată în prezent de doi mari jucători, Engie și E.ON Energie, care controlează cumulat peste 92% din aceasta. Cele două companii dețin și majoritatea rețelelor locale de distribuție a gazelor naturale din România.  

Impozitarea venitului global: Suntem pregătiți să trecem la un sistem bazat pe încrederea dintre stat și contribuabil? CITEȘTE ȘI Impozitarea venitului global: Suntem pregătiți să trecem la un sistem bazat pe încrederea dintre stat și contribuabil?

Astfel, Enel a anunțat vineri că intră pe piața românească de furnizare gaze naturale pentru clienți rezidențiali, care pot opta pentru un singur furnizor de electricitate și gaze naturale. Clienții pot alege un abonament pe o perioadă contractuală de doi ani și un termen de plată de 30 de zile.

Potrivit ofertei Enel, prețul de furnizare pentru consumatorii casnici, care include costul de înmagazinare a gazelor, este de 0,07 lei/kWh, cu un abonament de 0,3 lei/zi/loc de consum, la care se adaugă tariful de transport al gazelor perceput de Transgaz, de 0,012 lei/KWh, tariful de distribuție, care diferă în funcție de zona de rezidență a clientului, plus accize și TVA. Tariful de transport și cel de distribuție sunt reglementate, stabilite de ANRE, care le poate și modifica prin ordine. 

"Prețul de furnizare al gazelor naturale poate suferi modificări ca urmare a apariției unor evenimente sau circumstanțe cu efecte economice asupra contractului (pot include, fără a se limita la, evenimente de natură economică, tehnică), situații care se află în afara controlului furnizorului și care nu pot fi anticipate în mod rezonabil la data încheierii acestuia (cum ar fi, dar fără a se limita la modificarea prețului de achiziție a gazelor naturale de către producători etc), cu notificarea prealabilă a clientului de către furnizor în termen de 30 de zile. În situația în care clientul nu acceptă noul preț de furnizare al gazelor naturale, acesta va putea solicita denunțarea contractului printr-o notificare prealabilă de 21 de zile. Noul preț se aplică începând cu următoarea perioadă de facturare, afară de cazul în care clientul își exercită în mod expres dreptul de denunțare unilaterală a contractului", se precizează în ofertă.

PSD vrea stoparea privatizărilor timp de 5 ani, naționalizarea acțiunilor și activelor la companii privatizate fraudulos, dar și a unor titluri la Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI PSD vrea stoparea privatizărilor timp de 5 ani, naționalizarea acțiunilor și activelor la companii privatizate fraudulos, dar și a unor titluri la Fondul Proprietatea

Oferta de gaz Enel este complementată de servicii, Enel Asistență Gaz și Enel Asistență Gaz +, care oferă clienților pachete de asistență pentru instalația de utilizare a gazelor naturale și instalațiile de alimentare cu gaz, printr-o rețea specializată de companii, gestionată prin parteneriatul cu Europ Assistance. Este vorba de un serviciu care le asigură clienților rezidențiali verificarea instalației de utilizare a gazelor naturale și două intervenții anuale legate de evenimente la instalațiile de alimentare cu gaz care necesită intervenții de urgență.

"Clienții vor beneficia de asistență din partea echipelor tehnice specializate și autorizate să identifice avariile sau defecțiunile și să efectueze reparațiile necesare", spun oficialii Enel. Timpul de intervenție pentru rezolvarea unui incident prevăzut în pachetele Enel este de maximum patru ore în zona urbană și cel mult șase ore pentru zona rurală.

Luna trecută, șeful operațiunilor Enel din România, Georgios Stassis, declara într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări a Profit.ro, că Enel, care a obținut licențe de furnizor de gaze naturale încă din urmă cu un an și are deja clienți industriali, ia în calcul și intrarea pe piața de furnizare pentru consumatorii casnici, o decizie în acest sens urmând să fie luată în funcție de modalitatea în care autoritățile vor decide să facă liberalizarea prețului pe acest segment.

VIDEO O mașină zburătoare de peste 1 milion de dolari a fost prezentată la Monaco CITEȘTE ȘI VIDEO O mașină zburătoare de peste 1 milion de dolari a fost prezentată la Monaco

După cum Profit.ro a relatat în exclusivitate la acea dată, furnizorii de curent electric Enel Energie și Enel Energie Muntenia, subsidiare românești ale grupului italian de utilități omonim, au obținut, la jumătatea lunii aprilie 2016, și licențe de furnizare de gaze naturale de la ANRE.

"Depinde de cum vor decide autoritățile statului să facă liberalizarea prețului", a spus Stassis, care a refuzat să detalieze ce variantă de soluție legislativă și de reglementare a problemei ar prefera. "Aceste decizii reprezintă prerogativa suverană a statului și nu le comentăm. Ne dorim o soluție echitabilă pentru toate părțile implicate", a comentat country-managerul Enel România.

Georgios Stassis a mai precizat atunci că activitatea de furnizare de gaze naturale a Enel, la acel moment doar pentru clienți noncasnici, este deocamdată la început, volumele fiind încă mici.

De la 1 aprilie 2017, Guvernul mai stabilește prețul cu care producătorii locali de gaze își vând furnizorilor producția destinată consumatorilor casici, acesta fiind liberalizat și stabilit exclusiv de către cerere și ofertă. În schimb, ANRE continuă să țină sub control prețul final la gaze pe care consumatorii casnici îl achită furnizorilor, prețul respectiv urmând să fie în continuare unul fix și reglementat, stabilit de Autoritate.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
enel gaz
enel energie
engie
e.on
gaze naturale consumatori casnici
pret gaze naturale
tarif gaze naturale
liberalizare pret gaze naturale
factura gaze