Se pregătește scoaterea la vânzare a termocentralei Mintia. GSP Power a lui Comănescu este interesată

Se pregătește scoaterea la vânzare a termocentralei Mintia. GSP Power a lui Comănescu este interesată
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 mai 2021

Administratorul judiciar al producătorului de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Hunedoara (CEH), controlat integral de stat prin Ministerul Energiei și aflat în insolvență, a elaborat o procedură de atragere a unui investitor pentru Sucursala Electrocentrale Deva a Complexului, din care face parte termocentrala Mintia, cu putere instalată totală de 1.285 MW. Compania GSP Power SRL, înființată anul trecut și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, proprietarul operatorului offshore Grup Servicii Petroliere (GSP), și-a exprimat deja interesul pentru cumpărarea termocentralei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Procedura de atragere a unui investitor va fi prezentată și supusă aprobării creditorilor CEH într-o adunare convocată pentru finalul acestei săptămâni.

"Prin adresa nr. 14/13.04.2021, societatea GSP Power SRL și-a exprimat intenția de a achiziționa termocentrala de la Mintia și ne-a solicitat informații despre activele componente. Prin adresa nr. 3178/22.04.2021, administratorul judiciar i-a comunicat valorile de evaluare a activelor, precum și disponibilitatea de stabilire a unei întâlniri pentru clarificări suplimentare", se arată într-un document al administratorului analizat de Profit.ro.

Economia României a crescut în primul trimestru al anului cu 2,8%, față de trimestrul IV din 2020 CITEȘTE ȘI Economia României a crescut în primul trimestru al anului cu 2,8%, față de trimestrul IV din 2020

Activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro.

Inițial, se intenționa ca termocentrala Mintia, care asigură inclusiv încălzirea centralizată a municipiului Deva, să se numere printre activele CEH care urmau să fie date în plată către stat contra ștergerii datoriilor bugetare ale companiei, avându-se în vedere darea în administrare a unității de producție către Consiliul Județean Hunedoara.

Ideea a căzut, însă, inclusiv din cauza faptului că 2 dintre grupurile energetice de la Mintia fac obiectul unei proceduri de infringement a Comisiei Europene din cauza lipsei autorizației integrate de mediu.

Uniunea Europeană a convenit un armistițiu parțial cu SUA în disputa privind tarifele aplicate metalelor de către fostul președinte american Donald Trump CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană a convenit un armistițiu parțial cu SUA în disputa privind tarifele aplicate metalelor de către fostul președinte american Donald Trump

Și producătorul de gaze controlat de stat Romgaz are planuri cu un teren de la Mintia, aflat în proprietatea CEH, vrând să construiască acolo o nouă centrală de producție de energie pe gaze în ciclu combinat, cu putere instalată de peste 400 MW, investiție estimate la circa 300 milioane euro. Romgaz colaborează cu GSP Power a lui Comănescu la proiectul "gaz-hidrogen" de la Halânga, Mehedinți, despre care ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat recent că a fost acceptat de către Comisia Europeană din punct de vedere al conceptului. GSP Power are în vedere și preluarea centralei în cogenerare pe gaze naturale care producea, până în urmă cu circa 2 ani, energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din Buzău.

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, declara în martie că șansele ca termocentrala Mintia sa repornească în perioada următoare sunt zero, deoarece aceasta nu are avize de mediu și nici bani pentru stocuri de cărbune. Potrivit edilului, 20% dintre locuitorii Devei sunt afectați de nefuncționarea termocentralei, astfel că aceștia au fost sfătuiți să își achiziționeze centrale de apartament, urmând ca cei care nu și le permit să fie susținuți de la bugetul local în acest sens.

Potrivit Agerpres, cea mai mare parte dintre angajații termocentralei Mintia au depus cereri pentru a fi incluși pe listele de disponibilizări de la Complexul Energetic Hunedoara, 530 dintre cei aproximativ 700 de salariați ai unității fiind dispuși să plece din companie.

DOCUMENT Dacia, cădere puternică în pandemie CITEȘTE ȘI DOCUMENT Dacia, cădere puternică în pandemie

Cei mai mari creditori ai CEH sunt Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), cu o creanță de aproape 3 miliarde lei, ANAF (peste 1,7 miliarde lei) și compania de stat Hidroelectrica (peste 1 miliard de lei). Totalul datoriilor înscrise la masa credală a CE Hunedoara depășește 6 miliarde lei.

În primele 2 luni din 2021, CEH a înregistrat venituri de circa 83 milioane lei, cheltuielile fiind duble, de peste 168 milioane lei. La finalul lunii februarie, compania avea datorii curente, acumulate după intrarea în insolvență, de peste 158 milioane lei la bugetul de stat și de 74 milioane lei la furnizori.

Instanța de judecată a prelungit recent, pentru încă 3 luni, respectiv până în luna august, perioada de observație din cadrul procedurii de insolvență a companiei. De asemenea, 7 creditori au depus la tribunal cereri de intrare în faliment a Complexului.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare termocentrala mintia
termocentrala mintia gsp power gabriel comanescu
complexul energetic hunedoara
mineri blocati subteran valea jiului
salarii neplatite valea jiului
termocentrala mintia oprita lipsa de carbune
salvarea complexului energetic hunedoara