Șeful financiar al Shell: Cererea globală de petrol va atinge un vârf chiar în anul 2021

Șeful financiar al Shell: Cererea globală de petrol va atinge un vârf chiar în anul 2021
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 nov 2016

Vârful exploatărilor petroliere va fi atins abia după ce cererea ce țiței va scădea, iar acest moment va fi în 5-15 ani, spune Simon Henry, CFO la Royal Dutch Shell.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Petrolul se termină! Acest avertisment rostit pentru prima dată în urmă cu 50 de ani, a fost lait-motivul trendului ascendent care a dus cotația țițeiului vrut până la un maxim de 147 dolari/baril în mai 2008. Vârful exploatării petroliere va atrage o penurie în economie. Ei bine, avertismentul sună altfel la Royal Dutch Shell. Întâi de toate se va ajusta cererea și abia apoi va veni problema istovirii zăcămintelor.

„Cererea își va atinge vârful înaintea ofertei”, a declarat într-o teleconferință Simon Henry, Chief Financial Officer la Shell, potrivit portalului oilprice.com. El vede acest punct undeva între 5 și 15 ani, consecință a substituirii consumului prin programele de eficiență energetică care vor contrabalansa cererea nouă pentru industria de transport.

Libia și Nigeria și-au majorat considerabil producția de petrol, în pofida declarațiilor OPEC CITEȘTE ȘI Libia și Nigeria și-au majorat considerabil producția de petrol, în pofida declarațiilor OPEC

Prognoza avansată de oficialul companiei este mult mai puțin conservatoare decât celelalte estimări. Spre exemplu, guvernul Arabiei Saudite mizează pe o continuare a creșterii cererii pe fondul consumului sporit din țările în curs de dezvoltare, în timp ce World Energy Council vede acest vârf al cererii abia în a anul 2030.

O altă companie, Exxon Mobil, estima în materialul de început de an asupra perspectivelor industriei că „cererea globală pentru petrol și alte hidrocarburi este proiectată să se majoreze cu 20%, din anul 2014, până în anul 2040”.

Profitul Exxon Mobil a scăzut cu 38% în trimestrul al treilea, dar a depășit așteptările analiștilor CITEȘTE ȘI Profitul Exxon Mobil a scăzut cu 38% în trimestrul al treilea, dar a depășit așteptările analiștilor

Henry menționează că Shell este într-o poziție de întâietate în adoptarea opțiunilor pentru energie curată, cu o popularitate în creștere. „Chiar dacă cererea de petrol va intra în declin, înlocuitorii vor fi produse pe care suntem bine poziționați să le furnizăm într-un fel sau altul”, zice oficialul companiei estimând că entitatea pe care o reprezintă va fi un jucător major în piața de energie și în anul 2050. Trecerea către consumul de gaz și de biocombustibili este parte a acestei abordări strategice.

Într-adevăr, Royal Dutch Shell este una dintre cele 7 companii, printre care se numără British Petroleum, Statoil și Saudi Aramco, care vor colabora într-un fond de investiții în energia regenerabilă ce a fost lansat vineri. Societățile respective sunt și parte a inițiativei Națiunilor Unite privind efectul asupra climei a industriei de petrol și gaze și care are în vedere reducerea emisiilor poluante ale sectorului.

Marți, Shell a raportat pentru al treilea trimestru al acestui an un profit net de 2,8 miliarde dolari, peste așteptări, însă compania a avertizat că perspectivele sale asupra veniturilor viitoare este dominată de incertitudini.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
royal dutch shell
exxon mobil