Serinus suspendă o nouă sondă de explorare în România. Acțiunile cad abrupt

Serinus suspendă o nouă sondă de explorare în România. Acțiunile cad abrupt
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 5 oct 2022

Compania de petrol și gaze Serinus Energy, operatorul perimetrului de hidrocarburi Satu Mare, a suspendat o nouă sondă de explorare în regiune, deoarece nu a identificat suficiente resurse de gaze. Acțiunile s-au prăbușit cu până la 31% pe piața AIM de la Londra, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Serinus a lansat, în prima parte a anului, un program de forare pentru două noi sonde în perimetrul Satu Mare, Canar-1 și Moftinu Nord-1, în căutarea de resurse suplimentare de gaze.

Canar-1 a fost închisă luna trecută, tot din cauza resurselor insuficiente de gaze identificate.

Criza energetică: Guvernul permite scumpirea ″din mers″ a transportului feroviar de cărbune pentru termocentrale, altfel fiind ″iminentă″ blocarea acestuia CITEȘTE ȘI Criza energetică: Guvernul permite scumpirea ″din mers″ a transportului feroviar de cărbune pentru termocentrale, altfel fiind ″iminentă″ blocarea acestuia

Serinus a anunțat acum că a suspendat și sonda Moftinu Nord-1, din același motiv.

Moftinu Nord-1 a fost forată la o adâncime de 1.000 de metri, vizând patru zone de hidrocarburi potențiale. “Jurnalul de sondă și citirile de gaze au determinat că aceste zone au indicii de gaze reziduale, dar nu conțin suficiente resurse de gaze pentru a justifica continuarea programului de testare și finalizare a sondei”, arată compania.

Costul forării sondei s-a ridicat la 867.000 de dolari.

Acțiunile Serinus s-au prăbușit cu până la 30,9% pe piața AIM a bursei de la Londra în urma anunțului, la un minim de 7,95 pence.

Titlurile au recuperat ulterior din pierderi, iar în jurul prânzului se tranzacționau la 10,50 pence, în scădere cu 8,7% față de referința de marți.

VIDEO Aproape tot Bangladeshul fără curent, în urma unei pene uriașe la rețeaua electrică CITEȘTE ȘI VIDEO Aproape tot Bangladeshul fără curent, în urma unei pene uriașe la rețeaua electrică

Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Compania operează în prezent patru sonde comerciale: Moftinu-1003, Moftinu-1007, Moftinu-1004 și Moftinu-8, ultima pusă în funcțiune la începutul anului trecut.

Tot anul trecut, Serinus a forat o nouă sondă în perimetrul Satu Mare, Sâncrai-1, compania anunțând atunci că a descoperit un câmp de gaz similar celui de la Moftinu. Sonda urma să fie pregătită pentru lansarea operațiunilor comerciale, însă lucrările au fost suspendate după ce compania nu a reușit să înregistreze flux de gaze în zonele selectate.

Cu sediul în Jersey, Serinus Energy are operațiuni în România și Tunisia. Compania, listată pe bursele AIM (Londra) și WSE (Varșovia), a fost controlată până anul trecut de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, decedat în 2015.

În prezent, principalii acționari ai companiei sunt investitorul britanic Richard Sneller, fost manager de fonduri la Baillie Gifford, cu o participație de 11,47%, Crux Asset Management (8,33%) și compania poloneză de investiții Quercus (7,18%).

Serinus a obținut venituri de 19,3 milioane de dolari în România în primul semestru, în urcare cu 90,3%, de la venituri de 10,14 milioane de dolari în perioada similară din 2021, în pofida scăderii producției cu 66%.

Compania a raportat un preț mediu realizat de 219,22 dolari/bep (baril echivalent petrol) pentru gazele și condensatul extrase în România, de peste cinci ori mai mare (+465%) comparativ cu un preț mediu de 38,85 dolari/bep realizat în prima jumătate a anului trecut.

Producția s-a redus cu 66%, de la 1.442 bep/zi la 485 bep/zi, “reflectând profilul natural de declin al zăcămintelor de gaze de mică adâncime”, potrivit companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus energy
serinus satu mare
suspendare sonda moftinu nord 1
serinus moftinu