Sistemul de transport al gazelor naturale și-a revenit la normal. Centrala Brazi a OMV Petrom a fost repornită

Sistemul de transport al gazelor naturale și-a revenit la normal. Centrala Brazi a OMV Petrom a fost repornită
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 mar 2018

Sistemul național de transport al gazelor naturale și-a revenit la normal în primele ore ale zilei, după ce s-a aflat în dezechilibru începând de marți și a fost chiar pe punctul de a atinge starea de risc, volumul efectiv de gaze aflat în conductele magistrale depășind 38 milioane metri cubi la ora 3 dimineața (38,217) și continuând ulterior să crească, până la 39,514 milioane metri cubi la ora 12.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicatorul Line Pack, care arată volumul efectiv de gaze care se află în sistem într-un anumit moment, era la nivelul de 39,514 miloane metri cubi la ora 12, potrivit operatorului Transgaz.

Starea optimă a sistemului este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normală este între 38 și 44 milioane de metri cubi, stări de dezechilibru există între 33 și 38 milioane de metri cubi, iar dacă valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, există stări de risc.

Consumul casnic foarte mare, pe fondul temperaturilor extrem de scăzute, precum și decizia Gazprom, conform informațiilor Profit.ro, de a satisface doar 25% din cererea clienților din România au dus sistemul de transport al gazelor aproape de starea de risc, cu o valoare Line Pack de doar 33,4 milioane metri cubi miercuri seară.

Sistemul de transport al gazelor naturale și-a revenit la normal. Centrala Brazi a OMV Petrom a fost repornită

Sistemul de transport al gazelor naturale și-a revenit la normal. Centrala Brazi a OMV Petrom a fost repornită

Grupul MOL va construi centrale electrice cu panouri fotovoltaice în Ungaria, intrând astfel și în sectorul energiei solare CITEȘTE ȘI Grupul MOL va construi centrale electrice cu panouri fotovoltaice în Ungaria, intrând astfel și în sectorul energiei solare

În aceste condiții, autoritățile au decis să oprească funcționarea unui mare consumator de gaze, respectiv centrala Brazi a OMV Petrom, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro.

Compania a notificat sistemului european de informare în domeniul energiei (REMIT) închiderea în totalitate a centralei de la Brazi pentru ziua de 1 martie, motivul invocat fiind ”presiunea redusă a gazelor din rețea”. Centrala a funcționat doar parțial și în cursul zilei de miercuri: la jumătate din capacitate (440 MW din totalul de 860 MW) în prima parte a zilei, până la ora 13, pentru ca apoi să scadă la o capacitate de 207 MW, potrivit REMIT.

Vineri, centrala Brazi funcționează cu o reducere de capacitate de doar 159 MW. De asemenea, centrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara funcționează de ieri cu o reducere de putere de 105 MW, ca urmare a reparațiilor efectuate la unul dintre cazane.

Prețul mediu al electricității pe piața spot din România a urcat joi cu 3,68%, ajungând la peste 300 de lei/MWh (65 de euro/MWh), fiind astfel înregistrat un nou maxim al acestui an, ca urmare a scăderii considerabile a producției în prima parte a zilei, din cauza închiderii centralei OMV Petrom de la Brazi și a unei producții reduse de energie eoliană.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
omv petrom
gazprom
centrala brazi
transport gaze naturale
conducte gaze naturale
presiune gaze naturale
aprovizionare gaze naturale
gaze naturale