Sonatrach și Engie au încheiat un acord privind furnizarea și vânzarea gazelor naturale

Sonatrach și Engie au încheiat un acord privind furnizarea și vânzarea gazelor naturale
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2022

Compania de stat algeriană Sonatrach a încheiat un contract pe trei ani cu grupul energetic francez Engie privind prețul gazelor ce vor fi livrate prin gazoductul submarin Medgaz, cu o capacitate de 10 miliarde de metri cubi pe an, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Sonatrach și Engie "au ajuns în Alger la un acord privind contractul de furnizare și vânzare a gazelor naturale prin Medgaz". Contractul dintre cele două companii, încheiat încă din 2011, asigură aprovizionarea Engie cu gaze naturale de către Sonatrach, prin gazoductul Medgaz, a anunțat într-un comunicat firma din Algeria.

Tranzacție: Holcim România achiziționează General Beton România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Holcim România achiziționează General Beton România

Firmele au convenit "ca prețul de vânzare din contract, care se va aplica pe o perioadă de trei ani, până în 2024, să fie stabilit în funcție de condițiile de pe piață", a precizat Sonatrach, fără a da publicității prețul, scrie Agerpres.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia și impunerea sancțiunilor occidentale, gazul a devenit mult mai scump, iar prețul energiei în zona euro a urcat în ritm anual cu 41,9%, conform datelor Eurostat.

Cu ocazia semnării acordului, Sonatrach și Engie au confirmat și "intenția lor de a extinde parteneriatul în domeniul gazelor naturale lichefiate (GNL) și al gazelor naturale. Acordul va permite grupului algerian "să-și consolideze cota în portofoliul de aprovizionare al Engie", a precizat în comunicat firma din Algeria.

Engie este un jucător major economic în Algeria, în special pe segmentul de explorare și producție a gazelor naturale, fiind și principalul cumpărător al țării de GNL.

Algeria furnizează aproximativ 11% din gazele consumate în Europa, față de 47% în cazul Rusiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
engie