Statul dă mână liberă șefilor CE Oltenia pentru restructurare. 2.000 de disponibilizați doar în acest an

Statul dă mână liberă șefilor CE Oltenia pentru restructurare. 2.000 de disponibilizați doar în acest an
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 apr 2016

Directoratul Complexului Energetic Oltenia, companie controlată de statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 77% din acțiuni, va avea mână liberă și nu va mai trebui să ceară oficial acordul acționarilor cu privire la planul de restructurare a societății, inclusiv în ceea ce privește disponibilizările și modificarea contractului colectiv de muncă, urmând să fie eliminată prerogativa AGA de a aproba planurile de restructurare cu durată mai mare de un an ale companiei. Conducerea CE Oltenia a anunțat deja că, doar în 2016, de la 1 iulie, vor fi disponibilizați 2.000 de salariați ai Complexului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După cum a relatat deja Profit.ro, pe 20 mai va avea loc o ședință extraordinară a AGA CE Oltenia, având pe ordinea de zi un plan pe 4 ani, pentru perioada 2016-2020, de restructurare, reorganizare și eficientizare a companiei, precum și un plan de disponibilizare de personal.

În plus, acționarii sunt chemați să voteze mandatarea directoratului complexului în vederea negocierii unor clauze din contractul colectiv de muncă al societății, în vigoare pe perioada 2015-2017. Alături de Ministerul Energiei, celălalt acționar semnificativ al CE Oltenia este Fondul Proprietatea, care deține 21,5% din acțiunile companiei.

ASF a câștigat procesul cu fostul președinte al fostei CSA, care pretindea 1,5 mil. lei pentru încetarea mandatului înainte de termen CITEȘTE ȘI ASF a câștigat procesul cu fostul președinte al fostei CSA, care pretindea 1,5 mil. lei pentru încetarea mandatului înainte de termen

Între timp, însă, acționarul majoritar, Ministerul Energiei, a trimis, miercuri, o adresă directoratului și Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia, în care solicită completarea ordinii de zi a AGA extraordinară din 20 mai cu două propuneri de modificare a actului constitutiv al companiei.

Prima dintre ele prevede eliminarea din actul constitutiv a prerogativei AGA CE Oltenia de a aproba orice plan de restructurare și orice planuri de investiții cu durată mai mare de un an. În prezent, potrivit actului constitutiv în vigoare, acestea trebuie supuse aprobării acționarilor înainte de a fi implementate de către managementul societății. Dacă propunerea Ministerului Energiei va fi adoptată, directoratul va avea mână liberă și nu va mai trebui să ceară oficial aprobarea acționarilor în ceea ce privește restructurarea CE Oltenia.

Potrivit celei de-a doua propuneri de modificare a actului constitutiv al Complexului înaintată de minister, directoratul CE Oltenia va avea nu doar îndatorirea de a negocia contractul colectiv de muncă cu reprezentanții salariaților, așa cum prevede forma în vigoare a actului constitutiv, ci și de a-l încheia, urmând ca doar după semnare să prezinte conținutul contractului colectiv de muncă acționarilor, în AGA.

Rubrica meteo a unei televiziuni, întreruptă de upgrade-ul la Windows 10 CITEȘTE ȘI Rubrica meteo a unei televiziuni, întreruptă de upgrade-ul la Windows 10

Pe scurt, dacă propunerile Ministerului Energiei de modificare a actului constitutiv vor fi adoptate, acționarii Complexului Energetic Oltenia nu vor mai trebuie să "se semneze" pe planurile de restructurare și de investiții pe termen lung ale companiei și nici pe modificările la contractul colectiv de muncă pentru ca acestea să fie adoptate și implementate.

Forma în prezent în vigoare a actului constitutiv al companiei prevede că hotărârile AGA extraordinare cu privire la planurile de restructurare și de investiții ale Complexului, prezentate de directorat și de Consiliul de Supraveghere, se pot adopta doar cu acordul acționarilor care dețin minim 90% din numărul total de acțiuni, respectiv drepturi de vot, astfel că, pentru aprobarea planului de restructurare, voturile acționarului majoritar Ministerul Energiei nu sunt suficiente, fiind nevoie și de acordul acționarului minoritar Fondul Proprietatea.

Pe de altă parte, și modificarea în sine a actului constitutiv al companiei necesită tot 90% din voturi, astfel că propunerile de modificare ale Ministerului Energiei trebuie acceptate și de FP.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat în mai multe rânduri, de la preluarea portofoliului, că nu vrea să facă "micromanagement" la companiile energetice de stat și că directoratele și CA-urile acestora trebuie să-și asume răspunderea deciziilor importante, cum ar fi cele de restructurare.  

Burcea: Atentatele din Europa îi trimit pe românii cu bani în vacanțe pe alte continente CITEȘTE ȘI Burcea: Atentatele din Europa îi trimit pe românii cu bani în vacanțe pe alte continente

Tot miercuri, adică în aceeași zi în care Ministerul Energiei a trimis CE Oltenia solicitarea de completare a convocatorului AGA din 20 mai, la sediul companiei a avut loc o întâlnire informală între directorat și sindicate, în care s-au anunțat planul de restructurare al companiei pe perioada 2016-2020, precum și planul de disponibilizări al societății pentru perioada 2016-2017, ambele avizate de Consiliul de Supraveghere. Astfel, anul acesta vor fi disponibilizați, începând cu 1 iulie, 2.000 de salariați, din care 1.067 sunt persoane pensionabile până la 31 decembrie 2019.

"În contextul în care societatea a înregistrat pierderi cumulate în ultimii doi ani în valoare totala de 1,655 miliarde lei și un profit pe primul trimestru al anului 2016 în valoare de 144 milioane lei, trebuie conștientizat faptul că măsurile de eficientizare și restructurare a companiei sunt necesare. Este imperios necesar ca aceste pierderi să fie recuperate în perioada următoare, pentru ca această companie să rămână în piață și să fie eficientă", a declarat directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciobotărică.

Acesta a mai vorbit și despre strategia activității miniere pentru perioada 2016-2030, strategie ce are ca obiectiv scăderea costului de producție pe tona de cărbune și realizarea de economii de 2,4 miliarde lei în intervalul 2016-2020, luându-se în calcul o cotă de energie anuală aproape constantă și închiderea unor capacități, ca urmare a epuizării rezervelor de lignit, a lipsei de desfacere pentru carierele captive sau a costurilor mari de exploatare.

CE Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de cele consemnate în 2014, de 693 milioane lei.

Conducerea companiei de stat a decis, la mijlocul lunii martie, reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile acesteia, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova - SE Craiova II și SE Ișalnița - vor intra în șomaj, din cauza cererii scăzute de energie pe bază de cărbune. 

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
ce oltenia
disponibilizari ceo
ceo
ministerul energiei
victor grigorescu
fondul proprietatea
energie pe baza de carbune
mineri
minerit
lignit