Ștefan Vuza continuă "colecta" pentru cumpărarea Oltchim: vinde 300 de vagoane ale Chimcomplex și 2 hale de producție ale Caromet pentru a face rost de bani

Ștefan Vuza continuă "colecta" pentru cumpărarea Oltchim: vinde 300 de vagoane ale Chimcomplex și 2 hale de producție ale Caromet pentru a face rost de bani
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 17 oct 2017

Omul de afaceri Ștefan Vuza pregătește vânzarea a 300 de vagoane-cisternă din patrimoniul Chimcomplex Borzești, plus 2 locomotive, suma care va fi obținută în urma vânzării urmând să fie utilizată la achiziționarea pachetelor de active ale Oltchim pentru care compania s-a înscris la licitația organizată de administratorii judiciari ai combinatului chimic vâlcean, aflat în insolvență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În prezent, Chimcomplex dispune de aproape 400 de vagoane și de 5 locomotive, pe care le folosește la transportul pe calea ferată al produselor sale către consumatorii finali. Din totalul parcului de vagoane, compania utilizează efectiv doar 60%, cu costuri de întreținere și de respectare a standardelor legislației feroviare naționale și europene care, în 2016, au fost de circa 2,4 milioane lei, însă care au ajuns să depășească și 3 milioane lei în anii anteriori. Administratorii au propus vânzarea a 300 de vagoane și 5 locomotive, urmând ca, ulterior, Chimcomplex să închirieze vagoanele de care are nevoie în funcție de volumul de producție, respectiv de volumul de marfă care trebuie transportată la clienți.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

"Prin această operațiune de externalizare estimăm o scădere a costurilor de întreținere cu circa 20% și o eficientizare a activității de transport", se arată în memoriul justificativ al deciziei de vânzare.

Simultan, Caromet Caransebeș, din grupul controlat de Vuza, pregătește vânzarea a două hale de producție, în suprafață totală de peste 42.000 metri pătrați, plus terenurile aferente. Banii obținuți din vânzare și din contractarea unor credite urmează să fie folosiți pentru participarea la majorarea capitalului social al Chimcomplex sau al acționarului majoritar al acestuia, firma A2 Impex SRL, cu numerar în valoare de până la 8 milioane euro. 

După cum Profit.ro a scris încă de la începutul lunii, omul de afaceri Ștefan Vuza a scos la vânzare clădiri, terenuri și alte bunuri ale mai multor firme ale sale, membre ale grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), în valoare totală estimată la peste 50 milioane euro, ca să facă rost de banii necesari cumpărării pachetelor de active ale Oltchim pentru care compania sa Chimcomplex Borzești s-a înscris la licitația organizată de administratorii judiciari ai combinatului chimic vâlcean aflat în insolvență.

Parteneriat OMV Petrom-Ford România: Noul model Ford EcoSport va părăsi fabrica alimentat cu benzină Petrom CITEȘTE ȘI Parteneriat OMV Petrom-Ford România: Noul model Ford EcoSport va părăsi fabrica alimentat cu benzină Petrom

Astfel, Vuza a scos la licitație active evaluate la suma totală de peste 50 milioane euro ale companiilor din SCR Contactoare Buzău, Uzuc, Caromet, INAV, Sinterom, Iasitex și Nova Textile Bumbac, potrivit documentelor societăților menționate. 

Banii vor fi folosiți pentru majorarea capitalului Chimcomplex sau al acționarului majoritar al acestuia, A2 Impex SRL, parte a aceluiași grup de firme al lui Ștefan Vuza, și vor avea ca destinație finală achiziția pachetelor de active ale Oltchim pentru care Chimcomplex a depus ofertă la licitație. Oferta combinatului din Borzești vizează 6 pachete de active ale Oltchim, respectiv uzinele clor-alkali, uzina oxo-alcooli, uzinele propilen-oxid și polioli, pachetul "servicii site" (toate acestea integral), precum și, parțial, vagoanele de cale ferată ale Oltchim și uzina petrochimică VCM/PVC.

Administratorii judiciari ai combinatului chimic Oltchim, Rominsolv și BDO Business Restructuring, arată într-un raport recent destinat creditorilor companiei aflate în insolvență, că discuțiile cu investitorii care au depus oferte angajante pentru preluarea de pachete de active ale combinatului până la deadline-ul din 6 iulie sunt în curs și că există încă "elemente de nesiguranță", precizând totodată că, dacă acestea vor fi depășite, contractele de vânzare a activelor Oltchim ar putea fi supuse votului adunării creditorilor luna aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
chimcomplex
stefan vuza
active oltchim
oltchim insolventa
vanzarea oltchim