Strategia pentru DESFA: Transgaz află în maximum 1 săptămână dacă a învins. Oferta mai mare cu 15% va fi automat câștigătoare. La diferență mai mică, începe a doua rundă de oferte

Strategia pentru DESFA: Transgaz află în maximum 1 săptămână dacă a învins. Oferta mai mare cu 15% va fi automat câștigătoare. La diferență mai mică, începe a doua rundă de oferte
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 19 mar 2018

Transgaz va afla în maximum o săptămână dacă a câștigat cursa pentru cumpărarea unei participații de 66% la transportatorul național de gaze naturale al Greciei, DESFA, în care luptă într-un consorțiu condus de grupul spaniol Regasificadora del Noroeste, procedura stabilită fiind că oferta de pe primul loc va fi automat câștigătoare dacă este mai mare cu 15% decât cea de pe locul secund. În cazul în care diferența este sub 15%, va exista o a doua rundă de oferte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: DESFA asigură transportul spre Grecia al gazelor din Bulgaria și Turcia. Achiziția va permite Transgaz și României să-și sporească și consolideze rolul în dezvoltarea coridorului vertical integrat nord-sud de transport al gazelor naturale, care pleacă de la bogatele zăcăminte din regiunea Mării Caspice și ajunge până în Europa Centrală, dar și în diversificarea surselor de import de gaze în Europa.

Mai este interesant: Transgaz a câștigat recent licitația pentru privatizarea Vestmoldtransgaz, operatorul moldovean al gazoductului Iași-Ungheni.

În luna februarie, consorțiul condus de Regasificadora del Noroeste, din care face parte și Transgaz, și asocierea rivală au depus oferte angajante.

Grupul spaniol Regasificadora și Transgaz, cu care s-a asociat în decembrie anul trecut, au cooptat doi noi parteneri pentru a concura cu consorțiul format din Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) și Fluxys (Belgia).  Din al doilea grup de companii făcea parte și Netherlande Gasunie, din Olanda, însă olandezii s-au retras înaintea depunerii ofertelor angajante.

Pe lângă Regasificadora și Transgaz, din consorțiu mai fac parte Reganosa Asset Investments și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cine a pus presiune pe sistemul de transport al gazelor? Romgaz și-a majorat cu 50% atât volumul de gaze extras din depozite, cât și vânzările de gaze depozitate CITEȘTE ȘI Cine a pus presiune pe sistemul de transport al gazelor? Romgaz și-a majorat cu 50% atât volumul de gaze extras din depozite, cât și vânzările de gaze depozitate

Transgaz s-a înscris inițial în cursa pentru achiziția DESFA împreună cu firma franceză GRTGaz, însă asocierea a fost descalificată, pe motiv că cele două companii nu îndeplineau o serie de cerințe legale.

Câteva luni mai târziu, Transgaz a anunțat că a semnat un acord cu Regasificadora, reintrând astfel în competiția pentru preluarea companiei elene.

Potrivit strategiei de investiții pentru 2018-2020, Transgaz va folosi parte din bugetul de investiții în valoare totală de peste 6 miliarde de lei pentru a finanța eventuala parte care îi va reveni din pachetul de 66% de acțiuni DESFA.

DESFA este operatorul rețelei naționale de transport al gazelor din Grecia, asigurând transportul gazelor dinspre Bulgaria și Turcia. În 2016, compania a avut vânzări de 170 milioane euro și un profit net de 34 milioane euro.

În 2016, compania greacă a avut vânzări de 170 milioane euro și un profit net de 34 milioane euro, având active fixe de 1,3 miliarde euro și controlând rețeaua de gaze din Grecia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
desfa
oferta angajanta
grecia