SUA recurg la rezervele strategice de petrol pentru a calma prețurile

SUA recurg la rezervele strategice de petrol pentru a calma prețurile
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2022

Administrația Biden ia în considerare să elibereze în următoarele luni până la 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, în condițiile în care Casa Albă încearcă să scadă prețul carburanților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Statele membre ale Agenției Internaționale a Energiei (IEA) se vor întâlni vineri pentru a decide să elibereze în mod coordonat petrol, a anunțat joi un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Noua Zeelandă, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

"Cantitatea de petrol care ar urma să fie eliberată în mod coordonat nu a fost încă decisă. La reuniune se va stabili volumul total și va urma apoi alocarea pe țară", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ar fi a treia oară în ultimele șase luni când SUA eliberează petrol din rezervele sale strategice și ar fi cea mai cantitate de când s-au constituit rezervele.

În urma informațiilor, cotația barilului de petrol a scăzut cu peste cinci dolari.

Luna aceasta, în urma conflictului dintre Rusia și Ucraina, cotația barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat la aproximativ 139 dolari, cel mai ridicat nivel din 2008, dar joi în tranzacțiile din Asia a scăzut sub 108 dolari.

Rusia este unul dintre principalii producători de petrol, contribuind cu aproximativ 10% la piața globală. Dar sancțiunile și reticența cumpărătorilor de a achiziționa petrol rusesc ar putea elimina aproximativ trei milioane de barili pe zi (bpd) de petrol rusesc de pe piață începând din aprilie, a estimat IEA.

Rusia exportă 4 - 5 milioane de barili pe zi.

Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a declarat săptămâna trecută că SUA și aliații din IEA discută din nou să elibereze în mod coordonat petrol din rezervele strategice.

La începutul lunii, statele membre ale Agenției Internaționale a Energiei au decis să elibereze 60 milioane de barili de petrol din rezervele lor strategice, pentru a calma prețurile. Jumătate din cantitatea totală a provenit de la rezerva strategică a SUA iar restul de la alte mari puteri industrializate, precum Japonia și Germania.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
rezerve petrol
preturi