Suprataxa de 2% din energie: ANRE se "acoperă" pentru cazul în care PSD contraatacă

Suprataxa de 2% din energie: ANRE se "acoperă" pentru cazul în care PSD contraatacă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 dec 2019

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un al treilea proiect de ordin privind sursele proprii de finanțare, după cele două despre care Profit.ro a relatat aici și aici, unul dintre ele stârnind reacția agresivă a premierului Ludovic Orban. Prevederile acestui al treilea proiect au efectul că leagă sută la sută soarta suprataxei de 2% din cifra de afaceri anuală impusă prin OUG nr. 114/2018 industriei de energie și gaze de reușita sau eșecul demersului Guvernului Orban de asumare a răspunderii în Parlament pe un draft de lege ce conține inclusiv abrogarea respectivei suprataxe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe scurt: dacă draftul de lege al Guvernului Orban trece, suprataxa este abrogată și din legislația secundară a ANRE; dacă nu, nu.

"Proiectul prevede prelungirea aplicării dispozițiilor Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 224/2018 privind aprobarea tarifelor și contribuțiilor bănești percepute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în anul 2019 și pentru anul 2020 cu scopul menținerii acelorași tarife și contribuții percepute operatorilor economici reglementați de autoritate", "explică" ANRE. Draftul de ordin ca atare arată în felul următor:

ORDIN

Art. I –Prevederile Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 224/2018 privind aprobarea tarifelor și contribuțiilor bănești  percepute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în anul 2019, publicat în Monitorul oficial al României, Partea I, nr. 1096 din 22 decembrie 2018, cu modificările ulterioare, se aplică și pentru tarifele și contribuțiile bănești  percepute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în anul 2020.

Art. II. – Anexa nr. 4 la Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 224/2018 privind aprobarea tarifelor și contribuțiilor bănești  percepute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în anul 2019, publicat în Monitorul oficial al României, Partea I, nr. 1096 din 22 decembrie 2018, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. În titlul și în cuprinsul anexei, sintagma „anul 2019” se modifică și se înlocuiește cu sintagma „anul 2020”.
2. În cuprinsul anexei sintagma „anul 2018” se înlocuiește cu sintagma „anul 2019” iar sintagma „anul 2020” se înlocuiește cu sintagma „anul 2021”.

Art. III – Regularizările aferente contribuțiilor percepute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei de la operatorii economici care desfășoară activități în domeniul energiei electrice și termice în anul 2019 se realizează potrivit prevederilor anexei nr. 4 la Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 224/2018 privind aprobarea tarifelor și contribuțiilor bănești  percepute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în anul 2019 fără modificările aduse prin prezentul ordin.

Art. IV - Entitățile organizatorice din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, precum și persoanele fizice și juridice a căror activitate, potrivit legii, se află în competența de reglementare a acesteia vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. V - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020.

După scandalurile din piața bancară, un nou front prinde contur în lupta cu spălarea de bani - firmele de servicii financiare CITEȘTE ȘI După scandalurile din piața bancară, un nou front prinde contur în lupta cu spălarea de bani - firmele de servicii financiare

Exprimările par simple și fără echivoc, dar ascund exact opusul.

Ordinul ANRE nr. 224/2018, în forma sa inițială, apărută în Monitorul Oficial pe 22 decembrie 2018, înainte de OUG nr. 114/2018, prevedea în Anexa 4 dublarea sau triplarea principalelor contribuții bănești sau tarife percepute de ANRE jucătorilor din energie și gaze. De exemplu, pentru Transelectrica și distribuitorii de energie, contribuția bănească se majora de la 0,1% la 0,2% din cifra de afaceri anuală.

După care a apărut OUG nr. 114/2018. În primul rând, aceasta a stabilit că principala contribuție bănească pentru finanțarea ANRE se stabilește prin legislația primară și nu de către Autoritate, ca până atunci. În al doilea rând, a fixat această contribuție la 2% din cifra de afaceri anuală a companiilor din sector, nivel de 20 de ori mai mare decât cel anterior.

În februarie anul acesta, în urma OUG nr. 114/2018, Ordinul ANRE nr. 224/2018 a fost modificat prin Ordinul ANRE nr. 18/2019. Acesta din urmă, acum parte din Ordinul ANRE nr. 224/2018, include o anexă ce conține o metodologie de calcul a suprataxei de 2% introdusă prin OUG 114. Cealaltă anexă a ordinului, care a înlocuit Anexa 4 din Ordinul inițial nr. 224/2018, tratează contribuția bănească percepută de la producătorii de energie termică în 2019, de 0,1% din cifra de afaceri anuală. 

Accidentele în care au fost implicate avioane Boeing 737 MAX, fatale și pentru director. Demisie după un an dificil CITEȘTE ȘI Accidentele în care au fost implicate avioane Boeing 737 MAX, fatale și pentru director. Demisie după un an dificil

Acum: dacă draftul de lege pe care Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în Parlament, ce include abrogarea suprataxei de 2% introdusă prin OUG 114, trece, modificarea din februarie 2019 a Ordinului ANRE nr. 224/2018 devine caducă, pentru că se referă la prevederi de legislație primară care nu ar mai fi în vigoare. În consecință, s-ar reveni la forma inițială a Anexei 4 a ordinului, cu contribuții bănești de 0,2% și 0,1% din cifra de afaceri anuală în energie.

Dacă draftul nu trece și Guvernul este demis prin moțiune de cenzură, suprataxa de 2% rămâne valabilă în legislația primară, iar în legislația secundară rămâne în vigoare forma modificată în februarie 2019 a Anexei 4 a Ordinului ANRE nr. 224/2018, cu contribuția bănească percepută de la producătorii de energie termică în 2019, de 0,1% din cifra de afaceri anuală. Această a doua variantă este valabilă și în cazul în care draftul este contestat de PSD la Curtea Constituțională, iar Curtea fie nu se pronunță asupra contestației până la finalul anului, fie admite sesizarea.

Autoritatea a încasat peste 600 milioane lei până în prezent din taxa de 2%. "ANRE are în cont, până în momentul de față, 606 milioane de lei din contribuția de 2%. Aceste sume vor fi utilizate, potrivit legii, pentru organizarea și funcționarea ANRE. Banii nu pot fi folosiți în alte scopuri", a declarat, recent, președintele instituției, Dumitru Chiriță. ANRE va trebui ca până la finalul lunii martie 2020 să transfere către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri sumele rămase necheltuite din încasările provenite din taxa de 2% pe cifra de afaceri, se precizează în proiectul de lege de eliminare a OUG 114 asupra căruia Guvernul urmează să-și asume răspunderea. Suma se referă la sumele încasate în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
suprataxa 2% energie
taxa 2% cifra de afaceri anre
asumare raspundere abrogare oug 114/2018
contributie baneasca anre 2% cifra de afaceri anuala energie gaze
taxe energie
taxe gaze
motiune de cenzura psd