TABEL OMV Petrom a ieftinit, surprinzător, motorina, cu numai 4 zile înaintea interzicerii importului de produse petroliere din Rusia

TABEL OMV Petrom a ieftinit, surprinzător, motorina, cu numai 4 zile înaintea interzicerii importului de produse petroliere din Rusia
scris 1 feb 2023

Liderul pieței de distribuție a carburanților, OMV Petrom, a ieftinit miercuri, în mod surpinzător motorina cu 5 bani/l, cu numai 4 zile înaintea intrării în vigoare a embargoului impus de UE importului de produse petroliere din Rusia. Aceasta este prima reducere a prețului motorinei efectuată de OMV Petrom din ultimele 3 săptămâni, perioadă în care combustibilul diesel s-a scumpit în repetate rânduri, ajungând la finalul primei luni a anului cu 24 de bani peste nivelul de pe 8 ianuarie, relevă datele analizate de Profit.ro.

În urma ieftinirii de miercuri, prețul motorinei standard din stațiile Petrom, de 7,64-7,67 lei/l, este cu 3 bani mai redus decât cel din stațiile Lukoil concurente.

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023 CITEȘTE ȘI Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023

De asemenea, motorina standard comercializată în stațiile premium OMV la un preț de 7,72-7,75 lei/l, este cu 4 bani mai ieftină decât în stațiile concurente ale MOL și Rompetrol.

Prețul benzinei, care a fost redus cu 3 bani/l pe 26 ianuarie, a rămas miercuri neschimbat.

Mișcarea OMV Petrom poate părea una surprinzătoare, peste numai 4 zile importurile de produse petroliere din Rusia urmând a fi interzise.

Aproape jumătate din cantitatea de motorină importată de statele membre UE în 2022 a provenit din Rusia, iar în luna ianuarie 2023 nivelul importurilor de produse petroliere rusești a atins maximul ultimilor 3 ani.

Și România este în mod tradițional importator net de carburanți, în special motorină, din Rusia, dar și din Bulgaria, rafinăria Lukoil de la Burgas fiind scutită de la embargoul impus importului de țiței rusesc, care a intrat în vigoare pe 5 decembrie. Consumul anual de carburanți al României este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină. Doar două treimi din motorina consumată intern este produsă în rafinăriile autohtone, restul fiind importată.

Sinaia, afectată de o pană totală de curent CITEȘTE ȘI Sinaia, afectată de o pană totală de curent

Embargoul impus de UE importului de produse petroliere, în special motorină, rusești nu-și va face însă efectul imediat. Importurile ridicate din Rusia din 2022, dar și cele din ianuarie 2023, efectuate de statele membre UE, implicit România, sunt menite să asigure stocurile necesare evitării unei penurii, în special de motorină.

În plus, majoritatea cargourilor disponibile sunt deja sau vor fi încărcate cu produse petroliere rusești până pe 5 februarie și vor ajunge la destinație în următoarea lună.

Primele efecte ale embargoului impus de UE importului de produse petroliere rusești ar putea apărea în luna aprilie, când și cererea va înregistra o creștere sezonieră, iar stocurile efectuate în ultima perioadă vor începe să se diminueze.

În ultima săptămână, cotația petrolului Brent a scăzut de la 88 de dolari pe baril la 85,5 dolari/baril, însă este în continuare superioară celei de la începutul anului, de 77,8 dolari/baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
embargo
rusia