Producția de hidrocarburi a celui mai important producător de petrol și gaze din România a scăzut în cel de-al doilea trimestru cu doar 3,1%, din care cea de gaze cu numai 2%, sub rata anuală estimată de companie de 5%, la fel ca în primul trimestru al anului când scăderea înregistrată a fost de 4%. Cu toate acestea, vânzările de gaze către terți s-au redus considerabil, cu aproape o treime.
Compania avertizează că “în Gaze si Energie, modificările legislative în vigoare începând cu luna aprilie 2024 și oprirea planificată a centralei electrice Brazi sunt așteptate să aibă un efect negativ semnificativ asupra rezultatului din exploatare excluzând elementele speciale în cel de-al doilea trimestru”.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
OMV Petrom a extras în cel de-al doilea trimestru al anului 110,1 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi), din care 57,5 mii bep/zi gaze și 52,6 mii bep/zi țiței, în scădere cu 3,1%, respectiv 1,1% față de producția din trimestrul al doilea al anului trecut, respectiv cea din primul trimestru al acestui an.
Producția de gaze s-a situat cu puțin peste 1% sub cea din primul trimestru al anului.
Este de așteptat însă ca situația să se schimbe în cea de-a doua jumătate a anului.
CITEȘTE ȘI Tranzacție - fondatorul Betty Ice intră pe nișa de parcuri eoliene și solare. Înțelegere cu Viorel Cataramă și fostul europarlamentar Petru Luhan“În primul trimestru am avut performanțe bune de producție, de fapt mai bune decât ne așteptam, cu o scădere de doar 4% comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Cred că a fost destul de echilibrat între petrol și gaze naturale în primul trimestru. În acest moment, ne menținem anticipația de a produce peste 106.000 de barili echivalent petrol pe zi pentru întregul an. În a doua jumătate a anului avem însă activități de mentenanță, la fel ca anul trecut. Deci, ne așteptăm la o rată de scădere mai mare în a doua jumătate a anului”, a declarat recent CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.
Producția și vânzările din trimestrul al doilea ale OMV Petrom
Vânzările de gaze către terți, de 6,53 TWh, au înregistrat însă o scădere de aproximativ 30% atât comparativ cu cele din cel de-al doilea trimestru al anului trecut, cât și cu cele din primul trimestru al acestui an.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Iohannis reclamă la CCR legea care permite parcuri fotovoltaice pe amenajări piscicole și impune noi condiții de vânzare a amenajărilorProducția de electricitate a fost una redusă, de doar 0,53 TWh, de 2 ori sub media trimestrială a ultimelor 3 trimestre.
Marja de rafinare a Petrobrazi a fost de 9,66 dolari/baril, sub cea din ultimele luni.
OMV Petrom a vândut în al doilea trimestru 1,48 milioane tone de produse rafinate, peste volumele din trimestrul similar al anului trimestru și peste cele din primul trimestru al acestui an.
Ca urmarea a faptului că este mare producător de hidrocarburi, România este statul membru al Uniunii Europene cel mai puțin dependent de importul de gaze și al doilea cel mai puțin dependent stat UE de importul de produse petroliere. În ceea ce privește importul total de energie, România se află pe poziția a patra ca independență, după Suedia, Estonia și Islanda.