Transelectrica - profit în creștere puternică

Transelectrica - profit în creștere puternică
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2023

Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), raportează pentru 2022 un profit net de 529 milioane lei, față de doar 450.000 lei indicat acum pentru anul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veniturile totale operaționale au fost în creștere cu 67% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (6.286 milioane lei în 2022 față de 3.756 milioane lei în 2021).

Cheltuielile totale operaționale (inclusiv amortizare) au înregistrat o creștere în procent de 51% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent (5.662 mil lei în 2022 față de 3.745 mil lei în 2021).

În T4/2022, compania a avut un profit net de 789 milioane lei, dublu față de T4/2021.

Segmentul activităților cu profit permis: Pe zona principală a activităților de bază s-a înregistrat o apreciere cu 77% a veniturilor (care a depășit creșterea de 29% a cheltuielilor operaționale inclusiv amortizarea) comparativ cu anul precedent.

Creșterea a fost determinată în principal de veniturile din transport, înregistrarea de venituri mai mari din alocarea capacitățiii din interconexiune, concomitent cu aplicarea noilor reglementări cu privire la acoperirea costurilor nete cu CPT, pe fondul creșterii prețului unitar al energiei electrice cât și a deficitului de energie electrică existent în toată Uniunea Europeană.

GRAFICE Guvernul confirmă Profit.ro - România a coborât sub pragul de 50% de umplere a depozitelor de gaze CITEȘTE ȘI GRAFICE Guvernul confirmă Profit.ro - România a coborât sub pragul de 50% de umplere a depozitelor de gaze

Începând cu data de 30 septembrie 2022, Compania aplică prevederile OUG nr. 119/2022, prin care costurile suplimentare cu achiziția de energie electrică realizate în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 august 2023, în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic, față de costurile recunoscute în tarifele reglementate, se capitalizează trimestrial. Compania a înregistrat venituri din capitalizarea CPT în sumă de 339 mil. lei, reprezentând CPT suplimentar calculat ca diferență dintre costul net cu achiziția CPT și costul CPT inclus în tariful de reglementare, pentru perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2022.

Costurile cu achiziția energiei pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT) sunt în sumă de 827 mil lei pentru anul 2022, cu 300 mil lei mai mari decât în anul precedent (+57%), depășind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

Pe zona activităților cu profit zero, s-a înregistrat o creștere semnificativă pe parcursul anului 2022 a veniturilor și a costurilor pe piața de echilibrare, de aproape două ori mai mare față de anul 2021. Potrivit reglementărilor ANRE, soldurile lunare nenule (surplusuri de venit) rezultate din desfășurarea acestei activități, vor fi compensate prin corecție tarifară ex-post (corecție negativă) aplicată de ANRE tarifului în anii următori celui în care s-au înregistrat.

În intervalul ianuarie-decembrie 2022, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi în toate cele douăsprezece luni calendaristice. Influență a avut pe de o parte creșterea prețurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în prețul final al energiei electrice, iar pe de altă parte, temperaturile medii lunare care au înregistrat sistematic anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice.

Transelectrica - profit în creștere puternică

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica securitate cibernetica
transelectrica amenintari cibernetice
hackeri energie