Transelectrica și OPCOM au sancționat AIK Energy. Primul eșec în sistemul de liberalizare a gazelor

Transelectrica și OPCOM au sancționat AIK Energy. Primul eșec în sistemul de liberalizare a gazelor
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 24 nov 2020

Activitatea AIK Energy a fost suspendată de Transelelctrica și OPCOM de pe piața de echilibrare, respectiv de pe piețele spot și la termen operate de OPCOM.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, Transelectrica precizează că, “în conformitate cu prevederile Regulamentului de calcul și de decontare a dezechilibrelor părților responsabile cu echilibrarea, PRE (parte responsabilă cu echilibrarea - n.r.) AIK ENERGY LTD a fost revocat din piața de echilibrare cu data de 19.11.2020.

Drept urmare, AIK Energy Londra Sucursala București a fost suspendată de OPCOM pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) de energie electrică și pe piața intrazilnică, motivul fiind încetarea valabilității înregistrării într-un PRE (parte responsabilă cu echilibrarea). AIK a fost suspendată ulterior și de pe Piața Centralizată cu negociere dublă continuă, dar și de pe piețele centralizate de contracte bilaterale de la platforma OPCOM. Motivul fiind același: “Încetarea valabilității înregistrării ca PRE/într-un PRE a Participantului la piață”.

EXCLUSIV Transgaz a finalizat lucrările la gazoductul BRUA într-o zi liberă, de duminică. Cel mai important proiect de investiție al companiei, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro - INFOGRAFIC CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transgaz a finalizat lucrările la gazoductul BRUA într-o zi liberă, de duminică. Cel mai important proiect de investiție al companiei, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro - INFOGRAFIC

Perioada maximă de suspendare de pe OPCOM pentru această neîndeplinire a obligațiilor prevăzute în Convenția de participare este de 3 luni.

Acum este așteptată o eventuală decizie pe platformele BRM, supuse aceleiași legislații secundare aprobate de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Contactați de Profit.ro, oficialii BRM nu au confirmat și nici nu au infirmat o viitoare decizie, solicitând un termen de 24 de ore pentru a putea vedea dacă pot face publică informația cerută de Profit.ro.

Contactat de Profit.ro, AIK Energy a precizat că în ziua de miercuri își va prezenta punctul de vedere asupra situației apărute în ultimele zile.

UPDATE AIK și-a notificat clienții casnici pe gaze că sunt transferați, în regim de furnizare de ultimă instanță, la Premier Energy.

“Vă informăm că începând cu data de 18.11.2020, pe fondul unor limitări de ordin tehnic și logistic intervenite în activitatea subscrisei, ați fost preluat automat de furnizorul de ultimă instanță desemnat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, în condițiile legii, astfel încât alimentarea cu gaze naturale să nu fie afectată de neajunsurile limitărilor menționate.

În concret, furnizarea gazelor naturale este prestată de către un nou furnizor - Premier Energy - iar activitatea de furnizare a gazelor naturale către locul dumneavoastră de consum va avea loc în continuare fiind efectuată fără întrerupere, cu respectarea contractului-cadru de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanță și fără a fi necesară încheierea în acest sens a unui nou contract cu furnizorul de ultimă instanță desemnat. Tot în acest sens, menționăm că, în condițiile date, beneficiați de un tarif reglementat, prețul gazelor fiind stabilit de furnizorul de ultimă instanță potrivit formulei legale”, este mesajul transmis conform focus-energetic.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
opcom
brm
aik energy