Transgaz scoate la licitație două capacități de rezervare transport gaze către Bulgaria la care pot participa doar companiile care s-au înregistrat la FGSZ Ltd., omologul operatorului de transport român din Ungaria

Transgaz scoate la licitație două capacități de rezervare transport gaze către Bulgaria la care pot participa doar companiile care s-au înregistrat la FGSZ Ltd., omologul operatorului de transport român din Ungaria
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 mar 2018

Transgaz a scos la licitație două capacități de transport gaze pentru luna aprilie a acestui an pe conductele Isaccea 1 - Negru Vodă 1 (107,5 milioane KWh/zi) și Giurgiu Ruse (8 milioane KWh/zi), utilizatorii de rețea urmând a avea dreptul de a participa la licitație doar dacă “au completat «Formularul de înregistrare a Utilizatorului de Rețea», au semnat și au transmis versiunea scanată la adresa de e-mail rbp@fgsz.hu și au depus două exemplare originale la sediul FGSZ Ltd.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

“Licitațiile vor începe în data de 19.03.2018 la ora 07:00 (UTC), respectiv ora 08:00 a Ungariei (CET) și ora 09:00 a României și a Bulgariei (EET)”, se precizează într-un anunț Transgaz.

Noile licitații sunt organizate în contextul în care, potrivit premierului ungar Viktor Orban, trei firme maghiare au câștigat recent o licitație de rezervare de capacitate de transport gaze de aproximativ 4 miliarde metri cubi pe an între România și Ungaria pe următorii 15 ani. Licitația a fost organizate în perioada decembrie 2017-ianuarie 2018 de Transgaz și FGSZ, pe ambele sensuri (import și export) ) atât pe sensul de export, cât și pe cel de import.

Corespondență din Londra - OMV: Nu ne amuză deloc că BRUA se oprește în Ungaria. Nu este obligatoriu ca gazele din Marea Neagră să fie exportate integral în Vest CITEȘTE ȘI Corespondență din Londra - OMV: Nu ne amuză deloc că BRUA se oprește în Ungaria. Nu este obligatoriu ca gazele din Marea Neagră să fie exportate integral în Vest

Chiar dacă, la prima vedere, este bizară implicarea FGSZ Ltd. în procesul de rezervare de capacitate pe două conducte care fac legătura între România și Bulgaria, compania ungară face acest lucru în calitate de operator al Platformei Regionale de Rezervare.

FGSZ Ltd. a obținut calitatea de operator al Platformei Regionale de Rezervare ca urmare a implementării unui proiect pilot și al unui Memorandum semnat de Transgaz și FGSZ Ltd., cu deplina susținere a Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și a organismului omolog din Ungaria, MEKH. Cine și de ce a preferat FGSZ Ltd. ca operator în defavoarea Transgaz, în pofida faptului că România este totuși un mare producător de gaze în raport cu Ungaria este neclar.

În noiembrie 2016, ANRE a publicat un ordin (88/2016), potrivit căruia “rezervarea capacității de transport în punctele de interconectare a Sistemului național de transport al gazelor naturale din România cu sistemele de transport al gazelor naturale din statele membre ale Uniunii Europene, denumite în continuare punctele de interconectare, se va efectua prin intermediul licitațiilor organizate în cadrul Platformei Regionale de Rezervare de Capacitate, denumită în continuare PRRC, operată de "Foldgazszallito Zartkoröen Mökodo Reszvenytarsasag" - FGSZ Ltd., cu respectarea Regulilor de operare a PRRC și a calendarului de licitație publicat anual de către Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem de Gaze Naturale - ENTSOG.”

Drept urmare, participanții la licitațiile de rezervare de capacitate pentru luna aprilie pe cele două conducte care fac legătură cu Bulgaria, vor trebui să completeze și semneze și „Acordul privind afilierea Utilizatorului de Rețea în vederea utilizării Platformei de Rezervare Regională”, să transmită versiunea scanată la adresa de e-mail rbp@fgsz.hu și să depunădouă exemplare originale la sediul FGSZ Ltd. (H-8600 Siófok, Tanácsház u. 5.)”.

“Pentru clarificări privind licitațiile, nu ezitați să ne contactați la rbp@fgsz.hu (în engleză) sau la rbp@transgaz.ro. “, se mai precizează în cele două documente.

Potrivit Transgaz, procesul de alocare de capacitate în punctele de interconectare dintre sistemele de transport gaze naturale din România și țările vecine, membre ale Uniunii Europene, se derulează în baza Regulamentului (UE) 2017/459 al Comisiei, din 16 martie 2017, de stabilire a unui cod al rețelei privind mecanismele de alocare a capacității în sistemele de transport al gazelor.

Noul Regulament a devenit aplicabil în Punctele de Interconectare transfrontaliere dintre țările membre UE începând cu data de 6 aprilie 2017, operatorii de sisteme de transport fiind obligați să respecte prevederile acestuia. Printre aceste prevederi se numără și cele referitoare la obligativitatea alocării prin licitație a capacității în punctele de interconectare și obligativitatea utilizării unei platforme comune de tranzacționare a capacității.

"În scopul respectării prevederilor legale menționate mai sus, operatorii de transport și de sistem din sud-estul Europei (Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Croația, Grecia) utilizează Platforma Regională de Rezervare de Capacitate (RBP - Regional Booking Platform), pentru alocarea prin licitație a capacității disponibile în punctele de interconectare. Subliniem încă o dată faptul ca FGSZ are calitatea de operator al RBP, platforma fiind utilizată ca un instrument prin intermediul căruia se tranzacționează capacitatea. Trimiterea către FGSZ a unor exemplare completate ale Formularului de înregistrare a Utilizatorului de Rețea reprezintă o simplă formalitate.Astfel de documente trebuie depuse și la Transgaz și la Bulgartransgaz. Menționăm faptul că operatorii care participă la procesul de tranzacționare pe această platformă, respectiv Transgaz, cât și Bulgartransgaz si FGSZ au drepturi egale. Precizăm că astfel de platforme există în mai multe regiuni ale Uniunii Europene și că ele sunt un instrument necesar pentru buna derulare a proiectelor transfrontaliere", a excplicat Transgaz pentru Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
transport
bulgaria
ucraina
anre
transgaz