Transgaz vrea să preia Vestmoldtransgaz din Republica Moldova. Compania își majorează capitalul și pregătește un SRL în țara vecină

Transgaz vrea să preia Vestmoldtransgaz din Republica Moldova. Compania își majorează capitalul și pregătește un SRL în țara vecină

Inaugurarea conductei, cu Victor Ponta premier

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 31 oct 2017

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, controlat de statul român prin Ministerul Economiei, cu peste 58% din acțiuni, vrea să preia Vestmoldtransgaz, compania din Republica Moldova care administrează gazoductul Iasi-Ungheni. Vestmoldtransgaz a fost scoasa la privatizare pentru 180 de milioane de lei moldovenești (circa 41 milioane lei românești sau 9 milioane euro)  și cu obligația unei investiții de 93 milioane euro în următorii 2 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În acest sens, Consiliul de Administrație al Transgaz va majora capitalul social al companiei și va lansa procedurile pentru înființarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a unei societăți cu răspundere limitată.

Analiștii economici apreciază că lansarea procesului de privatizare de către Guvernul moldovean are ca scop accelerarea lucrărilor de extindere a conductei spre Chișinău, pentru că această să poată fi utilizată la un potențial mai mare. 

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În august 2014, la Ungheni, a fost lansat gazoductul de interconectare a sistemelor de transport gaze dintre România și Republica Moldova, iar în luna decembrie a anului 2014 a fost recepția finală a gazoductului.

EXCLUSIV Începe turnarea fundației la noua termocentrală Romgaz de la Iernut, cea mai mare investiție de stat în energie de după 1989. Constructorul spaniol are acasă probleme în justiție și de lichiditate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Începe turnarea fundației la noua termocentrală Romgaz de la Iernut, cea mai mare investiție de stat în energie de după 1989. Constructorul spaniol are acasă probleme în justiție și de lichiditate

Conducta, care leagă sistemele de transport de gaze naturale din România și Republica Moldova, a fost finalizată în 2015, dar încă nu funcționează la capacitate maximă. Autoritățile moldovene au anunțat anul acesta că extinderea gazoductului Iași-Ungheni către Chișinău este programată a fi finalizată la finele anului 2018, față de luna mai 2018, care era termenul inițial.

România, prin OMV Petrom Gas, a vândut în ultimii doi ani Republicii Moldova doar puțin peste 2 milioane metri cubi de gaze naturale, în pofida faptului că, în prezent, gazoductul Iași-Ungheni ar putea asigura un debit maxim de 60.000 mc/h (525 milioane metri cubi pe an). Cu alte cuvinte, volumul de gaz care a părăsit România cu destinația Republica Moldova, mai exact către compania SC Energocom SA Moldova, parteneră a OMV Petrom Gas, reprezintă doar 0,2% din debitul maxim al gazoductului.

Principalele motive invocate sunt condițiile tehnice și configurația existentă a Sistemului de Transport Gaze din Republica Moldova, care limitează debitul maxim ce poate fi preluat de operatorul Vestmoldtransgaz la 10.000 de mc/h. Însă, chiar și așa, Vestmoldtransgaz ar putea prelua anual un volum de peste 87 milioane de metri cubi și nu unul de doar 1 milion metri cubi, cum s-a întâmplat atât în 2015, cât și în 2016. Și ar putea importa gaz din România pe tot cuprinsul anului și nu numai 2 luni pe an, cum a făcut în 2015 și 2016.

În anul 2015, livrările de gaze naturale către Republica Moldova s-au situat la nivelul de 1.086.905 mc (luna martie 695.718 mc, luna decembrie 391.187 mc), în timp ce, în 2016, acestea s-au majorat doar cu 100.000 de metri cubi, la nivelul de 1.183.398 mc (luna aprilie 592.735 mc, luna august 590.663 mc), se precizează într-un document al Ministerului Economiei, consultat de Profit.ro.

EXCLUSIV Noi companii de stat, scutite de obligația unui management corporativ. Senatorii au scutit deja TAROM, RA-APPS și alte companii neperformante CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noi companii de stat, scutite de obligația unui management corporativ. Senatorii au scutit deja TAROM, RA-APPS și alte companii neperformante

Transgaz, un monopol al transportului de gaze naturale controlat de stat, a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net de 400,5 milioane lei (87,5 milioane euro), în creștere cu 42,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii cifrei de afaceri cu 26%.

Compania și-a majorat cifra de afaceri cu 26,2% în primul semestru față de aceeași perioadă din 2016, până la 1,03 miliarde lei (circa 226 milioane euro).

Creșterea afacerilor a fost generată de majorarea volumului de gaze transportate cu16,8% în primul semestru, la 6,86 miliarde metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
brua
transport gaze naturale
interconectare conducte gaze
gazoduct
gazoduct brua
export gaze naturale
gaze naturale marea neagra
gaze naturale offshore
pret gaze naturale