Tranzacție pregătită: Transelectrica vrea să devină acționar la o companie din Germania, "coordonator regional de securitate", contra a maximum jumătate de milion de euro

Tranzacție pregătită: Transelectrica vrea să devină acționar la o companie din Germania, "coordonator regional de securitate", contra a maximum jumătate de milion de euro
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 mai 2018

Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, controlat de statul român prin Ministerul Economiei cu 58,7% din acțiuni, vrea să intre în acționariatul unei companii înregistrate în Germania, TSCNET Services GmbH, care furnizează servicii de securitate, planificare și coordonare pentru mai mulți operatori de transport și sistem din Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, intenția Transelectrica este de a se afilia la centrul regional de coordonare a securității rețelelor de transport de energie TSCNET Services GmbH, prin participarea la capitalul social al acestui centru. Investiția necesară în acest scop este de maximum 500.000 de euro, potrivit unui document al Transelectrica. Afilierea la un astfel de centru este obligatorie pentru operatorii de transport și sistem europeni, potrivit normelor UE.

Acționarii TSCNET Services GmbH sunt în prezent, cu cote de participare egale, operatorii de transport și sistem 50Hertz Transmission GmbH, Amprion GmbH (Germania), Austrian Power Grid (Austria), CEPS (Cehia), Eles (Slovenia), Energinet (Danemarca), HOPS (Croația), MAVIR (Ungaria), PSE (Polonia), Swissgrid AG (Elveția) și TenneT (Olanda).

Tranzacție pregătită: Transelectrica vrea să devină acționar la o companie din Germania,

Banca Transilvania oferă reducere de 18% clienților Bancpost care vor să-și convertească în lei sau euro creditele luate în franci elvețieni CITEȘTE ȘI Banca Transilvania oferă reducere de 18% clienților Bancpost care vor să-și convertească în lei sau euro creditele luate în franci elvețieni

Compania TSCNET Services GmbH, cu sediul la Munchen, este un așa-numit "coordonator regional de securitate", înființat în conformitate cu legislația UE în sectorul energetic, iar operatorii de sisteme energetice afiliați îi sunt concomitent acționari și clienți. TSCNET Services furnizează servicii non-stop de planificare operațională, sinteză de date de prognoză, evaluare de congestii și calcul de capacitate pentru dispeceratele acestora. 

În Europa mai funcționează două astfel de centre de coordonare a securității, la Belgrad (SSC Ltd. Belgrade), care acoperă sistemele energetice ale Serbiei, Muntenegrului, Bosniei-Herțegovinei și de ale cărui servicii beneficiază și operatorul de transport și sistem din Bulgaria, precum și la Bruxelles (Coreso), ai cărui acționari sunt operatori de rețele de transport de energie din Portugalia, Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania și Italia.

Recent, în funcția de manager de operațiuni al TSCNET Services GmbH a fost numită Alisa Mocanu, originară din Republica Moldova și absolventă de master la Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnice din București, cu experiență în dezvoltarea și instalarea de parcuri fotovoltaice și în soluții software pentru rețele electrice. Ea a mai lucrat pentru Consplan Management, Alstom și General Electric.

Tranzacție pregătită: Transelectrica vrea să devină acționar la o companie din Germania,
Tranzacție pregătită: Transelectrica vrea să devină acționar la o companie din Germania,

Statul a contribuit cu 153 milioane de lei la majorarea capitalului social al Poștei. Diferența până la 170 milioane de lei va fi virată în ultimul trimestru al anului CITEȘTE ȘI Statul a contribuit cu 153 milioane de lei la majorarea capitalului social al Poștei. Diferența până la 170 milioane de lei va fi virată în ultimul trimestru al anului

Transelectrica a înregistrat anul trecut o pierdere contabilă de 47,9 milioane lei, pe fondul reducerii tarifelor reglementate și a unui ”comportament neprudențial manifestat în trecut”.

”Rezultatul financiar negativ vine pe fondul unui an complex și dificil la care a contribuit diminuarea veniturilor prin reducerile de tarif de la 1 iulie 2017. Un impact major l-a avut înregistrarea în situațiile financiare ale anului 2017 a unor obligații suplimentare de plată, în valoare de 99 de milioane de lei, provenite dintr-o decizie de impunere ANAF emisă în 30 iunie 2017, ca urmare a încheierii unui control aferent perioadelor anterioare”, a transmis Transelectrica.

Anul trecut, tariful pentru serviciile de sistem a fost diminuat cu 18,9%, iar tariful pentru serviciile de transport a scăzut cu 9,8% pentru contrabalansarea unor profituri excedentare realizate în anii anteriori. În plus, a fost înregistrat și avansul prețurilor pe piața de energie cu impact în creșterea semnificativă a costurilor companiei, fapt reflectat și în situațiile financiare preliminare, potrivit companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
sistemul energetic national
dispecerat energetic
ministerul economiei
companie germana
coordonator regional de securitate
tscnet services gmbh
legislatia ue
interconectare sisteme energetice