Trump anunță că va retrage SUA din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF)

Trump anunță că va retrage SUA din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF)
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2018

Președintele american Donald Trump a anunțat că va retrage Statele Unite din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF), deoarece Rusia a încălcat acordul, însă nu a făcut precizări cu privire la aceste încălcări, relatează The Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acest pact, încheiat în 1987, care contribuie la securitatea Statelor Unite și aliaților săi în Europa și Orientul Mijlociu, le interzice Statelor Unite și Rusiei să dețină, producă sau testeze rachete nucleare cu lansare de la sol, cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri, scrie News.ro

”Rusia a încălcat acordul. Îl încalcă de mulți ani”, a declarat Trump sâmbătă, în urma unui miting la Elko, în Nevada. ”Iar noi nu-i vom lăsa să încalce un acord nuclear și să facă arme, iar noi să nu avem voie (să facem)”.

Consumatorii rămași pe piața reglementată au achitat facturi la curent mai mari cu 20% față de anul trecut. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț pe MWh. Ce se va întâmpla cu prețurile va fi anunțat la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Consumatorii rămași pe piața reglementată au achitat facturi la curent mai mari cu 20% față de anul trecut. Bucureștenii plătesc cel mai redus preț pe MWh. Ce se va întâmpla cu prețurile va fi anunțat la Profit Energy.forum

Acest acord a împiedicat Statele Unite să dezvolte noi arme, însă America va începe să le dezvolte, dacă Rusia și China nu vor fi de acord să nu dețină și dezvolte acest tip de armament, a declarat Trump. În prezent, China nu este parte a INF.

”Va trebui să dezvoltăm aceste arme, doar dacă Rusia nu vine la noi și dacă China nu vine la noi și nu vin cu toți la noi și spun «hai să fim inteligenți și să nu dezvoltăm niciunul dintre noi aceste arme», dar dacă Rusia și dacă China o fac, iar noi aderăm la acord, asta este inacceptabil”, a spus el.

Consilierul pe probleme de securitate națională John Bolton a plecat sâmbătă într-un turneu în Rusia, Azerbaidjan, Armenia și Georgia. El își începe turneul la Moscova, unde urmează să se întâlnească cu oficiali ruși, în contextul în care relațiile americano-ruse rămân glaciale, din cauza crizei ucrainene, războiului din Siria și acuzațiilor de amestec rus în alegerile prezidențiale americane din 2016 și în alegerile de la jumătate de mandat de la 6 noiembrie.

Oficiali americani au acuzat în mai multe rânduri Rusia de încălcarea INF, prin desfășurarea unor rachete de croazieră cu lansare de sol, cu scopul de a reprezenta o amenințare la adresa NATO. Moscova a acuzat că apărarea americană antirachetă încalcă tratatul.

Administrația Obama a încercat să convingă Rusia să respecte tratatului, însă a făcut progrese mici.

”Dacă ei devin inteligenți și dacă alții devin inteligenți și spun «hai să nu dezvoltăm aceste arme nucleare oribile», eu voi fi extrem de fericit de acest lucru, dar, atât timp cât cineva va încălca acordul, noi nu vom fi singurii care să aderăm la el”, a insistat Trump.

viewscnt
Afla mai multe despre
inf
trump
sua