Ucraina speră să importe în 2016 excedentul de gaze acumulat de România

Ucraina speră să importe în 2016 excedentul de gaze acumulat de România
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 dec 2015

Compania de stat Naftogaz din Ucraina ar putea să importe anul viitor până la 1 miliard de metri cubi de gaze naturale din România, potrivit directorului general al companiei Andrii Kobolev, citat de Interfax.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Mă aștept să putem importa anul viitor excedentul nesemnificativ de gaze acumulat de România", a spus joi Kobolev într-o conferință de presă.

Potrivit lui Kobolev, importurile de gaze naturale din România ar putea atinge 1 miliard de metri cubi.

Rusia, principalul furnizor al Ucrainei, a oprit, la finele lunii noiembrie, livrările de gaze naturale spre fostul stat sovietic, deoarece Kievul nu a achitat în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze. La aceea dată, Kobolev declara că Ucraina va putea să își acopere necesarul de gaze naturale din Europa dacă Rusia decide să sisteze livrările.

În iunie anul acesta, Transgaz și transportatorul de gaze din Ucraina, Ukrtransgaz, au semnat un memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea infrastructurii de gaze, astfel încât Ucraina să poată cumpăra gaze din România, act care prevede că cele două companii vor colabora pentru încheierea de acorduri de interconectare a conductelor și pentru identificarea soluțiilor tehnice de inversare a fluxului de gaze.

Cu o lună înainte, Ukrtransgaz anunțase că a început discuții cu Transgaz, Ucraina fiind interesată să importe din România 1-2 miliarde de metri cubi de gaze pe an.  

Transgaz are în plan realizarea de modificări tehnice la stațiile de măsurare a gazelor Isaccea I și Isaccea II, pentru ca gazele să poartă curge și în sens invers, dinspre România în Ucraina, nu doar dinspre ucraineni spre noi, așa cum este cazul în momentul de față.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
ucraina
gaze naturale
importuri