ULTIMA ORĂ ANRE s-a răzgândit și majorează tarifele de transport și distribuție a energiei de la 1 ianuarie 2022

ULTIMA ORĂ ANRE s-a răzgândit și majorează tarifele de transport și distribuție a energiei de la 1 ianuarie 2022
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 nov 2021

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat proiecte de ordine de majorare de la 1 ianuarie 2022 a tarifelor reglementate practicate de operatorul de transport și sistem Transelectrica și de cei 6 operatori concesionari de rețele de distribuție a energiei electrice, după ce inițial intenționa să amâne creșterea lor până la 1 aprilie anul viitor, din cauza plafonării prețurilor finale de furnizare pentru consumatorii casnici prin legislația primară intrată recent în vigoare, prețuri care includ și aceste tarife.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Răzgândirea ANRE nu schimbă cu nimic situația consumatorilor care beneficiază de plafonarea prețului final facturat la energie în condițiile menționate mai sus, aceasta având de a face însă, cel mai probabil, cu sumele pe care Transelectrica și distribuitorii vor trebui să le recupereze de la bugetul de stat ca urmare a aplicării legislației de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor pe perioada iernii.

De asemenea interesant: Programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR, prezentat în premieră de Profit.ro, prevede impunerea prin lege a unui "achizitor unic" de energie electrică pentru consumul tehnologic al sistemului național de profil. Astfel, Programul stipulează "Modificarea și completarea Legii nr. 123/2012 în vederea definirii achizitorului unic pentru consumul propriu tehnologic al operatorilor economici din sistemul energetic, precum și pentru stabilirea cadrului legal de recuperare a tarifelor de distribuție pe o perioadă mai îndelungată de timp".

Potrivit documentelor menționate, tariful mediu de transport practicat de Transelectrica va crește cu 15,27% de la 1 ianuarie, în timp ce tariful pentru serviciul de sistem ar urma să scadă cu aproape 14%.

ACORDUL PSD-PNL-UDMR. Cât va sta Ciucă, cum va funcționa rotația de premieri și cum vor fi semnate deciziile CITEȘTE ȘI ACORDUL PSD-PNL-UDMR. Cât va sta Ciucă, cum va funcționa rotația de premieri și cum vor fi semnate deciziile

Tarifele de distribuție la joasă tensiune vor crește cu 6,1% la E-Distribuție Muntenia, cu 5,04% la E-Distribuție Dobrogea, cu 9,18% la E-Distribuție Banat, cu 10,79% la Delgaz Grid și cu 11,54% la Distribuție Energie Oltenia. La Distribuție Energie Electrică România din grupul Electrica SA, tarifele ar urma să crească cu 10% în zona de rețea Muntenia Nord, cu 14,12% în zona Transilvania Nord și cu 14,13% în zona Transilvania Sud.

ANRE precizează în notele de fundamentare ale drafturilor de ordine că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor pentru anul 2022 mai pot suferi modificări, ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de transport, sistem și distribuție.

Slovacia urmează exemplul Austriei și instituie lockdown dur CITEȘTE ȘI Slovacia urmează exemplul Austriei și instituie lockdown dur

"Urmare a analizei datelor transmise de operatorii de distribuție concesionari, ANRE a efectuat pentru fiecare operator de distribuție concesionar, conform prevederilor Metodologiei, calculele prin care s-au stabilit tarifele de distribuție pentru anul 2022, cu luarea în considerare a veniturilor țintă inițiale (calculate pe baza costurilor prognozate reglementate ale serviciului de distribuție) și a corecțiilor anuale aferente anului 2020, precum și a ajustărilor venitului reglementat aferent anului 2022 corespunzătoare costurilor suplimentare estimate pe care operatorii de distribuție le vor înregistra în anul 2022. O contribuție importantă în venitul reglementat aferent anului 2022 o reprezintă costul cu achiziția energiei electrice pentru acoperirea consumului propriu tehnologic (CPT), care a înregistrat începând cu luna iulie 2021 o creștere semnificativă, cauzată de creșterile abrupte de preț din piața de energie electrică", menționează ANRE.

O mențiune similară este făcută și în nota de fundamentare a proiectului de ordin de majorare a tarifelor Transelectrica.

Deficitul la zece luni a ajuns la 4,03% din PIB, 48 miliarde de lei, cu mult sub ținta de 7,13% pentru tot anul CITEȘTE ȘI Deficitul la zece luni a ajuns la 4,03% din PIB, 48 miliarde de lei, cu mult sub ținta de 7,13% pentru tot anul

La începutul lunii noiembrie, ANRE publicase un alt proiect de ordin, care prevedea amânarea majorării tarifelor de transport și distribuție a energiei până la 1 aprilie 2022, ca urmare a plafonării prețurilor finale de furnizare pentru consumatorii casnici, care includ și aceste tarife.

"Având în vedere prevederile Legii conform cărora pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, pentru anumite categorii de clienți finali se stabilește plafonarea prețului final facturat la cel mult 1 leu/kWh și un preț de referință de 0,68 lei/kWh, care includ valoarea tarifelor pentru serviciile de transport, sistem și distribuție a energiei electrice aplicate la data de 30.10.2021, se propune menținerea în vigoare a tarifelor considerate de Lege, până la data de 31.03.2022, respectiv menținerea aplicabilității Ordinelor de aprobare a tarifelor de rețea. Corelativ, se prevede faptul că ANRE stabilește și aprobă tarifele pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, pentru serviciul de transport și pentru serviciul de sistem aferente anului 2022 începând cu data de 01.04.2022", spunea atunci ANRE.

Scandal în Spania: apicultorii suspectează că mierea românească din magazine este de fapt chinezească CITEȘTE ȘI Scandal în Spania: apicultorii suspectează că mierea românească din magazine este de fapt chinezească

Programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR, prezentat în premieră de Profit.ro, prevede impunerea prin lege a unui "achizitor unic" de energie electrică pentru consumul tehnologic al sistemului național de profil. Astfel, Programul stipulează "Modificarea și completarea Legii nr. 123/2012 în vederea definirii achizitorului unic pentru consumul propriu tehnologic al operatorilor economici din sistemul energetic, precum și pentru stabilirea cadrului legal de recuperare a tarifelor de distribuție pe o perioadă mai îndelungată de timp".

Alexandru Rafila vrea să preia din atribuțiile DSU: Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătății CITEȘTE ȘI Alexandru Rafila vrea să preia din atribuțiile DSU: Măsurile de sănătate publică trebuie luate de Ministerul Sănătății

Cel mai probabil este vorba de consumul propriu tehnologic (CPT) al operatorilor concesionari ai rețelelor de distribuție a energiei și al operatorului de transport și sistem Transelectrica. Avantajul impunerii unui achizitor unic ar fi, teoretic, acela că o astfel de entitate ar avea mai multă putere de negociere cu producătorii și ar reuși să obțină prețuri mai mici. În prezent, transportatorul și distribuitorii își achiziționează fiecare pe cont propriu energia necesară acoperirii CPT.

Cheltuielile cu CPT ale Transelectrica au crescut cu 63% (108 milioane lei) în primele 9 luni ale anului, principala cauză fiind scumpirea masivă a energiei pe piețele angro. În ultimul raport trimestrial al companiei se arată că prețul mediu al energiei achiziționate de pe PZU a fost de peste două ori mai mai mare în perioada ianuarie – septembrie 2021 față de perioada similară a anului anterior, depășind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

Operatorii de distribuție se confruntă cu o problemă similară. De altfel, aceștia au și solicitat Guvernului, fără succes, compensarea de la bugetul de stat a majorărilor de costuri cu acoperirea CPT determinate de scumpirea energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
plafonare pret energie
compensare facturi energie
majorare tarife transport distributie energie