ULTIMA ORĂ Grupul italian Beltrame, unul dintre cele mai mari din Europa, a depus ofertă angajantă de peste 38 milioane euro pentru combinatul COS Târgoviște, singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România

ULTIMA ORĂ Grupul italian Beltrame, unul dintre cele mai mari din Europa, a depus ofertă angajantă de peste 38 milioane euro pentru combinatul COS Târgoviște, singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 nov 2021

Grupul italian Beltrame, care deține în România combinatul siderurgic Donalam Călărași, a depus o ofertă angajantă de cumpărare a activelor funcționale de producție ale Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România, aflat de 8 ani în insolvență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare

AFV Beltrame Group este unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa.

Oferta italienilor este de 38,3 milioane euro plus TVA, relevă un document analizat de Profit.ro, și include și mai multe condiții suspensive, neprecizate.

Philip Morris International anunță continuarea investițiilor în fabrica din Otopeni – peste 100 de milioane de dolari în perioada 2022-2023 CITEȘTE ȘI Philip Morris International anunță continuarea investițiilor în fabrica din Otopeni – peste 100 de milioane de dolari în perioada 2022-2023

Suma este egală cu cea oferită în urmă cu 2 ani pe combinat de către subsidiara românească a unei companii din Polonia cu puternice legături în China, fondată și condusă de un fost funcționar al consulatului polonez din Shanghai, devenit ulterior om de afaceri în Republica Populară Chineză.

Cum poate fi calibrat un buget în pandemie, ce soluții de finanțare sunt astăzi la îndemână și alte variante de sprijin pentru firme vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză.

Videoconferința, programată pentru 4 noiembrie și organizată împreună cu Nordis Group, Banca Transilvania, ING și Unicredit Bank, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

De altfel, din documentul citat reiese că se intenționează revenirea la varianta inițială, din 2019, a planului de reorganizare, plan care a fost modificat între timp de 2 ori. Prețul de 38,3 milioane euro este considerat preț minim, sub care nu se poate coborî.

CONFIRMARE Lanțul de magazine Cellini, printre cei mai importanți comercianți locali de ceasuri și bijuterii, vine la bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Lanțul de magazine Cellini, printre cei mai importanți comercianți locali de ceasuri și bijuterii, vine la bursă

La actualul curs valutar oficial, 38,3 milioane euro înseamnă circa 190 milioane lei, sumă ușor mai mică decât totalul datoriilor combinatului față de ANAF, de puțin peste 200 milioane lei. 

Este discutată și vânzarea participației de 5% deținute de COS Târgoviște la traderul de metale East Europe Metal Concept SRL și utilizarea banilor obținuți pentru plata salariilor, a energiei electrice și a pazei la combinat pe termen scurt. East Europe Metal Concept SRL este controlat indirect de către Victor Chumakov, care a preluat în 2013 toate combinatele grupului rus Mechel din România.

PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Un nou turism în România, cu weekend-uri pline până după Crăciun și Revelion. Corporatiști și străini se mută în sate. Sfaturi - Dacă se face ora 8 și te-a prins mersul la masă ceva mai târziu... CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Un nou turism în România, cu weekend-uri pline până după Crăciun și Revelion. Corporatiști și străini se mută în sate. Sfaturi - Dacă se face ora 8 și te-a prins mersul la masă ceva mai târziu...

Italienii au inspectat utilajele combinatului dâmbovițean în prima parte a lunii. Cei de la Beltrame au anunțat în iulie că au în plan construirea de la zero a unei fabrici de oțel-beton și sârmă laminată în România, investiție estimată la 300 milioane euro care include și ridicarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 100 MW.

"După un lung studiu de fezabilitate, AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa, investește 300 milioane euro pentru a construi în România o fabrică eco-inteligentă de oțel-beton și sârmă laminată. Acesta va fi primul proiect greenfield din Europa în ultimele decenii în producția de oțel și va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. Unitatea de producție va include o oțelărie și un laminor, dar și un parc fotovoltaic cu o capacitate de 100 MW. În prezent compania are în vedere mai multe locații pentru construcția acesteia", a transmis atunci Beltrame.

ULTIMA ORĂ Primul centru comercial amendat pentru că nu a respectat regulile de acces cu certificat verde CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primul centru comercial amendat pentru că nu a respectat regulile de acces cu certificat verde

COS Târgoviște a intrat în faliment la finalul lunii iunie, la cererea companiei Distribuție Energie Electrică România (DEER) SA, operatorul de distribuție de curent din grupul listat la Bursă Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din acțiuni. Decizia de faliment a fost însă suspendată între timp.

DEER a ajuns să ceară falimentul combinatului după ce a negociat fără succes preluarea a două stații electrice aflate în proprietatea acestuia contra stingerii unei datorii restante de peste 3,25 milioane lei a COS Târgoviște față de DEER. Datoria reprezintă contravaloarea neachitată a serviciului de distribuție a energiei prestat de creditoare în beneficiul combinatului din decembrie 2019 și până în prezent.

Lista statelor considerate cu risc epidemiologic, actualizată - Federația Rusă și Olanda, între țările incluse pe lista roșie CITEȘTE ȘI Lista statelor considerate cu risc epidemiologic, actualizată - Federația Rusă și Olanda, între țările incluse pe lista roșie

Inițial, statul român intenționa să preia activul funcțional al combinatului prin dare în plată în contul datoriilor bugetare ale COS Târgoviște. Ulterior, a câștigat teren ideea vânzării activului către un investitor privat, cinci potențiali cumpărători manifestându-și interesul în acest sens.

COS Târgoviște, aflat de 8 ani în insolvență, este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Activul funcțional industrial "Producere oțel de construcții" al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special, la 301,83 milioane lei. Din această sumă ar urma să se scadă obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar prelua activul, neimpozabilă sau impozabilă), rezultând suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei.

FOTO Poluare extremă înregistrată în anumite zone din București, joi seară. Comisarii Gărzii de Mediu, goniți de făptași după ce Poliția a plecat CITEȘTE ȘI FOTO Poluare extremă înregistrată în anumite zone din București, joi seară. Comisarii Gărzii de Mediu, goniți de făptași după ce Poliția a plecat

Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov.

COS Târgoviște a terminat anul trecut cu pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net de 140,4 milioane lei din 2019, și o cifră de afaceri de numai 44,6 milioane lei, în scădere cu peste 92% comparativ cu anul anterior (590,8 milioane lei). În 2021, toți salariații COS Târgoviște au fost concediați, ca urmare a opririi producției, fiind păstrați doar cei necesari continuării procedurii de insolvență, ținerii în funcțiune a rețelelor de utilități și conservării echipamentelor.

În sectorul construcțiilor, consumul intern de oțel - beton ṣi sârmă este de circa 1,4 - 1,5 milioane tone pe an. Acesta este estimat să crească în următorii cel puțin 10 ani, în special datorită investițiilor guvernamentale în infrastructura publică, dar ṣi a investițiilor private. În prezent, România importă aproape în totalitate cantitatea de oțel – beton necesară.

Grupul Beltrame deține în România combinatul siderurgic Donalam, specializat în producția de bare de oțel laminate la cald și oțeluri speciale, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol și gaze, auto, echipamente mecanice mari și hidraulice, la mașini și echipamente agricole. Compania are peste 270 de angajați și exportă anual circa 180.000 tone de produse pe piața europeană. Pentru acest an, Donalam estimează o cifră de afaceri de peste 130 milioane euro, cu o creștere mai mult decât dublă față de cea înregistrată anul trecut.

Înființat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa. Grupul deține 6 fabrici în Italia, Franța, Elveția și România, cu un total de peste 2.000 de angajați, peste 2 milioane de tone vândute anual și activități comerciale în peste 40 de țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
cos targoviste
vanzare activ functional cos targoviste
beltrame cos targoviste
faliment cos targoviste