ULTIMA ORĂ Noua Lege a minelor: Guvernul va putea declara de interes național orice resursă minerală, cu expropriere "pe repede înainte" pentru exploatare

ULTIMA ORĂ Noua Lege a minelor: Guvernul va putea declara de interes național orice resursă minerală, cu expropriere "pe repede înainte" pentru exploatare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 feb 2019

Guvernul va putea declara prin hotărâre orice resursă minerală ca fiind de interes public național, pentru a cărei exploatare legislația în vigoare prevede proceduri accelerate și simplificate de expropriere a terenurilor necesare, fără a fi nevoie de acordul proprietarilor, prevede proiectul noii Legi a minelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Resursele minerale de interes public național sunt acelea care corespund următoarelor criterii: a) susțin dezvoltarea infrastructurii naționale; b) contribuie la asigurarea independenței energetice a țării; c) contribuie la punerea în aplicare a strategiei de dezvoltare economică națională. Declararea resurselor minerale în categoria celor de interes public național și local, precum și actualizarea acestora, se face de către Guvern, la inițiativa ministerului de resort, sau a altor autorități publice, cu avizul autorității competente (Agenția Națională pentru Resurse Minerale – n.r.)", stipulează documentul citat.

Cum se bugetează un startup CITEȘTE ȘI Cum se bugetează un startup

ANRM va avea ca sarcină și menținerea criteriilor de definire a proiectelor de exploatare a rezervelor minerale de interes public național, pe toată durata proiectelor, și va face publice rapoartele de monitorizare.

În 2013, Guvernul Ponta a elaborat un proiect de lege care declara de utilitate publică proiectul minier aurifer de la Roșia Montană, pentru facilitatea exproprierilor de terenuri proprietate privată din zonă, retras în cele din urmă ca urmare a unor ample proteste de stradă. Gabriel Resources, principalul acționar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), și-a majorat în noiembrie anul trecut la aproape 4,8 miliarde de dolari pretențiile financiare ridicate împotriva României în procesul de la Washington privind proiectul minier aurifer blocat.

Telekom Romania, venituri de 933 milioane de euro și profit brut operațional de 138 milioane de euro în 2018 CITEȘTE ȘI Telekom Romania, venituri de 933 milioane de euro și profit brut operațional de 138 milioane de euro în 2018

Proiectul de lege modifică și Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. În prezent, aceasta prevede că sunt de utilitate publică doar "lucrările miniere de interes național pentru exploatarea zăcămintelor de lignit, care se execută în baza unei licențe de exploatare de către operatorii economici aflați sub autoritatea Ministerului Energiei, în calitate de minister de resort".

În schimb, draftul noii Legi a minelor stipulează că sunt de utilitate publică "lucrările miniere de interes național pentru exploatarea resurselor minerale declarate de interes public național, conform prevederilor prezentei legi".

"În cazul activităților miniere având ca obiect resurse minerale de interes public național, exproprierea se face în condițiile legii, la propunerea ministerului de resort, în cazul titularilor companii/societăți naționale aflate în subordinea/coordonarea/autoritatea acestuia sau a autorității competente în celelalte cazuri. Exproprierea dispusă se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, cu modificările și completările ulterioare", mai prevede proiectul noii Legi a minelor.

Legea nr. 255/2010 prevede, printre altele, că deciziile de expropriere se emit și își produc efectele și în situația în care proprietarii imobilelor pentru care a fost decisă exproprierea nu se prezintă în termenele stabilite la sediile expropriatorilor, nu prezintă un titlu valabil sau nu sunt cunoscuți proprietarii, precum și în situația succesiunilor nedeschise ori a succesorilor necunoscuți sau în care nu se ajunge la o înțelegere privind valoarea despăgubirii.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea minelor
noua lege a minelor
se schimba legea minelor
modificari legea minelor
exproprieri exploatari miniere
anrm
exproprieri terenuri pentru exploatari miniere
exproprieri cauza de utilitate publica
despagubiri exproprieri utilitate publica