ULTIMA ORĂ Peste 10% din producția de gaze a României riscă să fie stopată de Garda de Mediu

ULTIMA ORĂ Peste 10% din producția de gaze a României riscă să fie stopată de Garda de Mediu
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 apr 2019

O dispoziție a Gărzii de Mediu poate duce la sistarea activității diviziei de producție offshore a OMV Petrom, care asigură peste 10% din producția de gaze a României, după ce instituția a descoperit că cel mai mare producător de țiței și gaze din România nu deține "acte de reglementare" pentru două conducte de aprovizionare ce traversează plaja Vadu, una de țiței și una de gaze, care preiau hidrocarburi extrase din zăcămintele din Marea Neagră aflate în producție ale companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"OMV a primit de la Garda Națională de Mediu o sancțiune pentru desfășurarea la punctul de lucru Secția Terminal Midia a activității de transport țiței și gaze prin conducte fără sa dețină autorizație de mediu reînnoită. Sancțiunile aplicate sunt amendă de 60.000 lei și măsura de suspendare a activității până la obținerea autorizației de mediu. OMV Petrom a contestat în instanță amenda și măsura dispusă. Până la hotărârea definitivă a instanței de judecată măsura este suspendată", a transmis compania.

Garda de Mediu a luat aceste decizii în urma unui control efectuat pe plaja Vadu, care face parte din rezervația Biosferei Delta Dunării, control dispus ca urmare a unor sesizări privind poluarea cu reziduuri petroliere a unui teren care aparține Rompetrol Rafinare. Poluarea este una istorică și datează de dinainte ca terenul respectiv să intre în proprietatea Rompetrol, compania prezentând un plan preliminar de ecologizare a amplasamentului. Plaja nu a fost afectată de poluare.

CONFIRMARE First Bank anunță semnarea acordului de preluare a Bank Leumi România. Bruynseels: Ne păstrăm deschiderea spre oportunități similare de creștere CITEȘTE ȘI CONFIRMARE First Bank anunță semnarea acordului de preluare a Bank Leumi România. Bruynseels: Ne păstrăm deschiderea spre oportunități similare de creștere

Cu ocazia aceluiași control, Garda de Mediu a mai descoperit două conducte de aprovizionare, una cu țiței și una cu gaz metan, amplasate la limita de proprietate cu terenul Rompetrol menționat și aparținând OMV Petrom – Petromar, conducte la care nu au fost observate avarii accidentale.

Comisarii Gărzii au amendat însă compania cu 60.000 de lei pentru faptul că nu deține acte de reglementare pentru activitatea desfășurată și, în plus, au dispus sistarea activității acesteia până la obținerea actelor respective.

Potrivit OMV Petrom, producția sa offshore a reprezentat anul trecut 17,4% din producția totală de hidrocarburi realizată de companie în Romania, respectiv 26,1% din producția de gaze naturale și 6,3% din cea de țiței și condensat. În 2018, compania a plătit la bugetul de stat redevențe petroliere de peste 176 milioane lei pentru hidrocarburile extrase din Marea Neagră. Producția offshore de gaze a OMV Petrom reprezintă peste 10% din întreaga producție de gaze naturale a României.

România, cele mai mari creșteri de prețuri din UE pentru a treia lună la rând CITEȘTE ȘI România, cele mai mari creșteri de prețuri din UE pentru a treia lună la rând

"Colaborăm cu autoritatea de mediu pentru obținerea prelungirii autorizației de mediu. Autorizația de mediu urma să fie reînnoită în decembrie 2018 si OMV Petrom a depus cerere din octombrie 2018 împreună cu documentele suport, în deplină conformitate cu termenul legal prevăzut în reglementările aplicabile. Procesul de reînnoire a autorizației este unul complex și s-a prelungit mai mult decât ne așteptam din cauza unor solicitări suplimentare din partea autorității competente de mediu", precizează OMV Petrom.

Compania menționează că, la sfârșitul lunii martie, în urma unor plângeri ale localnicilor privind contaminarea unor terenuri cu reziduuri petroliere, Garda Națională de Mediu a demarat o investigație în zona Vadu-Corbu. Conform notei de constatare comunicate de Garda Națională de Mediu, poluarea de la Vadu nu a putut fi legată de activitățile OMV Petrom în zonă.

"Stația Terminal Midia funcționează din septembrie 1989 și procesează producția de gaze din Marea Neagră. O eventuală oprire a Stației Terminal Midia ar conduce la oprirea completă a producției din Marea Neagră, de circa 25.000 bep/zi în prezent", conchide OMV Petrom.

Washingtonul urmează să autorizeze procese în SUA împotriva unor întreprinderi străine prezente în Cuba CITEȘTE ȘI Washingtonul urmează să autorizeze procese în SUA împotriva unor întreprinderi străine prezente în Cuba

Sistemul Național de Transport (SNT) al gazelor naturale ar putea intra în stare de prealertă dacă decizia Gărzii de Mediu de sistare a activității diviziei de producție offshore a OMV Petrom, decizie în prezent suspendată, va fi pusă efectiv în aplicare.

Astfel, miercuri dimineață, indicatorul Line Pack al Transgaz, care descrie starea de funcționalitate a sistemului național, era de 39,5 milioane metri cubi, aproape de limita inferioară a stării normale. Dacă în sistem nu mai intră brusc volumul de gaze produs de OMV Petrom în Marea Neagră, nivelul LIne Pack-ului ar putea coborî undeva la 35 milioane metri cubi, care descrie atingerea unei stări de prealertă (între 33 și 38 milioane metri cubi).

Volumul ar putea compensat fie din extracțiile din depozite, fie din impăorturi. Numai că, aflându-ne la finalul iernii, este puțin probabil ca extracțiile din depozite să poată suporta această povară mai multe zile. Iar importurile de gaze deja s-au majorat și s-au scumpit considerabil de la începutul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
garda de mediu
productia de gaze a romaniei
securitatea aprovizionarii cu gaze
transgaz
sistemul national de transport gaze
rompetrol
omv petrom
platforma maritima gloria
exxonmobil
gaze naturale marea neagra
legea offshore
anrm