Ultimatum dat de maghiari americanilor de la Exxon: dacă până în septembrie nu adoptă decizia de investiție în Marea Neagră, vor semna un nou contract pe termen lung cu rușii

Ultimatum dat de maghiari americanilor de la Exxon: dacă până în septembrie nu adoptă decizia de investiție în Marea Neagră, vor semna un nou contract pe termen lung cu rușii

Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, dând mâna cu secretarul de stat american, Mike Pompeo. Sursa: Bloomberg

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 mai 2019

Dacă gigantul american Exxon, împreună cu partenerul său român, OMV Petrom, nu adoptă până în luna septembrie o decizie finală de investiție favorabilă în ceea ce privește Neptun Deep, Ungaria va reîncepe negocierile cu Rusia în vederea semnării unui nou acord pe termen lung de furnizare de gaze naturale, a declarat miercuri, la Houston, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, într-un interviu acordat Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Recent, Ungaria a semnat un nou contract cu Gazprom prin care își asigură alimentarea cu gaze pentru 2020, indiferent dacă gigantul rus va semna prelungirea contractului de tranzit prin Ucraina. În primul trimestru al acestui an Ungaria și-a majorat importurile de gaz rusesc cu peste 12%.

Exxon și OMV Petrom au amânat adoptarea deciziei finale de investiție în Neptun Deep, programată inițial pentru 2018, ca urmare a adoptării de către Parlamentul de la București a legii offshore care majorează considerabil fiscalitatea exploatărilor neconvenționale, dar care introduce totodată și unele reglementări administrative care îngreunează desfășurarea în condiții optime a unei eventuale producții. Ca și cum legea offshore nu ar fi fost suficientă, Guvernul a adoptat în decembrie și controversata ordonanță de urgență OUG 114, prin care plafonează pentru 3 ani prețul gazelor destinate populației și încălzirii centralizate la 68 de lei/MWh.

Potrivit agenției de presă citate, Deloitte susține că rezervele din Marea Neagră ale României reprezintă o provocare potențială a dominației gazelor rusești furnizate de Gazprom în Europa Centrală și de Est, care ar putea diversifica livrările de gaz din regiune și ar aduce venituri de 26 miliarde de dolari guvernului român până în 2040.

"Exxon Mobil poate fi compania care poate schimba jocurile în ceea ce privește alimentarea cu energie a Europei. Însă trebuie să adopte decizia finală de investiție (în Neptun Deep - n.r.)”, a declarat Szijjarto, într-un interviu acordat Reuters la Houston, unde Ungaria tocmai a deschis un consulat.

"Dacă (Exxon și, implicit, OMV Petrom - n.r.) nu vor adopta această decizie până în septembrie, va trebui să încheiem un alt acord pe termen lung cu rușii”, a adăugat acesta.

Exxon cântărește mai mulți factori pentru a decide să investească în proiectul Neptun Deep din România, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt Julie King, citată de Reuters.

O decizie favorabilă de investiție ar necesita "condiții fiscale competitive și stabile, o piață liberalizată a gazelor naturale în România care să permită comercializarea lor liberă și o interconectare suficientă cu piețele libere și lichide învecinate, în fiecare caz, pe durata acordului nostru de concesiune", a precizat King.

În raportul trimestrial privind rezultatele pe primele trei luni ale anului, publicat recent, OMV Petrom a adoptat o poziție similară companiei americane: “Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”.

Faptul că Ungaria nu are ieșire la nicio o mare o pune într-un dezavantaj evident în ceea ce privește obținerea accesului la gazele necesare acoperirii consumului intern, în condițiile în care 85% din gospodăriile din Ungaria folosesc acest combuustibil, a explicat ministrul maghiar.

“Diversificarea alimentării cu gaze depinde de patru dintre aliații noștri: Croația, România, Statele Unite și Austria. Este o situație ciudată: suntem încurajați de către prietenii și aliații noștri să ne diversificăm (sursele de alimentare -n.r.), dar acest lucru depinde exclusiv de ei”, a mai precizat Szijjarto.

Construirea unui terminal de gaz natural lichefiat pe insula croată Krk ar putea conduce la diversificarea actualei infrastructuri de transport gaze, de la est la vest, stabilită încă din timpul Războiului Rece, când Uniunea Sovietică domina Europa de Est și Centrală, a exemplificat ministrul maghiar Szijjarto.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
exxon
neptun deep
gazprom