Un pachet de 0,5% din acțiunile Complexului Energetic Oltenia a fost scos la vânzare la un preț de 35% din valoarea de piață

Un pachet de 0,5% din acțiunile Complexului Energetic Oltenia a fost scos la vânzare la un preț de 35% din valoarea de piață
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 18 mai 2017

Un pachet de 0,5% din acțiunile Complexului Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de electricitate pe bază de cărbune din țară, aflat în portofoliul falimentarei societăți pentru Închiderea și Conservarea Minelor, a fost scos la vânzare la un preț reprezentând 35% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile vor fi însă vândute prin licitație publică, iar prețul, de 4,2 milioane lei, este cel de pornire.

Societatea pentru Închiderea-Conservarea Minelor (ICM) este în faliment din 2006.

EXCLUSIV Teamnet își justifică intrarea în insolvență prin investigația DNA. Compania vrea un investitor cu experiență în reorganizări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teamnet își justifică intrarea în insolvență prin investigația DNA. Compania vrea un investitor cu experiență în reorganizări

Complexul Energetic Oltenia este controlat de Ministerul Energiei (77,1% din acțiuni), Fondul Proprietatea având la rândul său un pachet de 21,5%.

Complexul a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia.

Compania se află de mai mulți ani într-o situație financiară dificilă, înregistrând pierderi de 960 milioane lei în 2015.

Finanțele aduc clarificări achizițiilor publice. Firmele doar investigate pentru infracțiuni nu vor mai fi excluse CITEȘTE ȘI Finanțele aduc clarificări achizițiilor publice. Firmele doar investigate pentru infracțiuni nu vor mai fi excluse

Anul trecut, CE Oltenia și-a redus pierderile raportate cu peste 85%, la 139,81 milioane lei, în principal ca urmare a unor aspecte contabile, cum ar fi rezultatul pozitiv al reevaluării activelor circulante, de aproape 29 milioane lei, față de cel negativ din 2015, de 460,7 milioane lei.

Potrivit administratorilor Complexului, compania ar fi înregistrat în 2016 un profit de exploatare de 2,78 milioane lei dacă nu s-ar fi luat în calcul deprecierile și provizioanele aferente anilor precedenți, în sumă de 13,29 milioane lei, aferente litigiilor în care este implicat CE Oltenia și devalorizării investițiilor aflate în curs de execuție (în special studii de fezabilitate și proiecte elaborate înainte de 2012, care au devenit între timp inutilizabile). De asemenea, o contribuție masivă la rezultatul net negativ din 2016 a avut-o pierderea financiară de 129,3 milioane lei înregistrată de companie din cauza deprecierii leului față de yen și euro, valute în care CE Oltenia are contractate credite la care plătește rate lunare.

Mai mult, Complexul și-a vândut în 2016 energia produsă cu un preț mediu de 170,05 lei/MWh, în condițiile în care prețul mediu ponderat al tranzacțiilor de anul trecut de pe bursa de energie OPCOM a fost de 149,74 lei/MWh pe Piața pentru Ziua Următoare și între 156 și 161 lei/MWh pe piețele centralizate de contracte bilaterale.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltenia
actiuni
energie