Un tribunal olandez obligă Royal Dutch Shell să își reducă emisiile de carbon cu 45% până în 2030

Un tribunal olandez obligă Royal Dutch Shell să își reducă emisiile de carbon cu 45% până în 2030
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mai 2021

Un tribunal olandez a decis, într-un proces de referință, că Royal Dutch Shell trebuie să își reducă emisiile de carbon cu 45% până în 2030, de la nivelul din 2019, reducerea fiind mult mai mare față de obiectivul actual al companiei, de 20%, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această decizie de importanță majoră survine într-o perioadă în care cei mai mari emitenți de dioxid de carbon din lume sunt supuși unor presiuni imense să stabilească obiective pe termen scurt, mediu și lung referitoare la emisii, în conformitate cu acordul de la Paris în domeniul climei, scrie News.ro.

EXCLUSIV Romgaz confirmă interesul pentru preluarea zăcămintelor de gaze concesionate de Gabriel Comănescu în Marea Neagră. Rezultatul nu a fost unul pozitiv CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Romgaz confirmă interesul pentru preluarea zăcămintelor de gaze concesionate de Gabriel Comănescu în Marea Neagră. Rezultatul nu a fost unul pozitiv

Acordul este recunoscut ca fiind de importanță critică pentru evitarea unei crize climatice majore.

Obiectivul actual al Shell este de a reduce la zero emisiile nete până în 2050 și cu 45% până în 2035.

Un purtător de cuvânt al Shell a declarat că compania ”se așteaptă pe deplin să facă apel la decizia dezamăgitoare a instanței de astăzi”.

"Investim miliarde de dolari în energie cu emisii reduse de carbon, inclusiv încărcarea vehiculelor electrice, hidrogen, surse regenerabile și biocombustibili. Dorim să creștem cererea pentru aceste produse și să extindem și mai rapid noile noastre afaceri energetice", a spus purtătorul de cuvânt, prin e-mail.

Conform Acordului de la Paris - un acord adoptat în 2015 și semnat de 195 de țări - națiunile au convenit asupra unui cadru pentru a preveni creșterea temperaturilor globale cu mai mult de 2 grade Celsius, deși acordul vizează prevenirea creșterii temperaturii globale care depășește 1,5 grade Celsius.

Roger Cox, avocat al activiștilor de mediu din acest caz, a declarat într-un comunicat că hotărârea marchează ”un punct de cotitură în istorie” și ar putea avea consecințe majore pentru alți mari poluatori.

VIDEO Compania britanică Vast Resources prezintă cum decurge producția la mina polimetalică Băița Plai. Acțiunile au urcat după difuzarea video CITEȘTE ȘI VIDEO Compania britanică Vast Resources prezintă cum decurge producția la mina polimetalică Băița Plai. Acțiunile au urcat după difuzarea video

Sara Shaw, coordonatorul programului internațional Prietenii Pământului pentru justiție și energie climatică, a declarat că organizația speră că verdictul ”va declanșa un val de litigii climatice împotriva poluatorilor mari, pentru ai forța să înceteze extragerea și arderea combustibililor fosili”.

Mark van Baal, fondatorul grupului olandez Follow This, a declarat CNBC că hotărârea judecătorului arată că ”Big Oil nu mai poate respinge rolul crucial pe care trebuie să-l joace în lupta împotriva schimbărilor climatice”.

La adunarea generală anuală a Shell, de săptămâna trecută, acționarii au votat copleșitor în favoarea planurilor de tranziție energetică ale companiei - dar, în mod crucial, o minoritate în creștere a respins strategia, insistând ca gigantul petrolier să facă mult mai mult în lupta împotriva schimbărilor climatice.

viewscnt
Afla mai multe despre
royal dutch shell
tribunal