Uraganul Harvey ar putea fi cel mai important aliat al OPEC în tentativa de majorare a prețului țițeiului

Uraganul Harvey ar putea fi cel mai important aliat al OPEC în tentativa de majorare a prețului țițeiului
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 aug 2017

Uraganul Harvey, care a lovit coasta de est a Statelor Unite, ar putea realiza în câteva zile ceea ce statele membre ale cartelului exportatorilor de petrol (OPEC) încearcă să realizeze de mai multe luni, și anume să scumpescă petrolul, susține Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deocamdată, prețul internațional al petrolului pare a ignora efectele devastatoare ale uraganului Harvey. Petrolul Brent (de referință pe piața globală și europeană) s-a apreciat luni dimineață la ora 07:47, ora României, cu doar 0,27% sau 14 cenți față de nivelul de închidere al ultimei zile de tranzacționare.

Țițeiul West Texas Intermediate (WTI- de referință pe piața americană), în schimb, se depreciase la aceeași oră cu 0,42% sau 20 de cenți. Explicația evoluției WTI constă în închiderea unor capacități de rafinare de aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi în zona afectată de Uragan. Iar acesta ar putea fi doar începutul. Potrivit Platts, pe coasta golfului Texas, funcționează rafinării cu o capacitate totală de 4,94 milioane de barili pe zi, iar pe coasta golfului Louisiana Gulf Coast rafinării cu o capacitate de 3,696 milioane de barili pe zi. Capacitatea rafinăriilor din regiunea afectată de Harvey reprezintă 11,2% din capacitatea de rafinare totală a Statelor Unite.

Rafinăriile închise din cauza uraganului Harvey

Uraganul Harvey ar putea fi cel mai important aliat al OPEC în tentativa de majorare a prețului țițeiului

Închiderea acestor capacități de rafinare a redus cererea de materie primă (în special de petrol WTI), ceea ce a condus la deprecierea acestuia.

Uraganul Harvey ridică prețurile la energie CITEȘTE ȘI Uraganul Harvey ridică prețurile la energie

Produsul finit al rafinăriilor (benzina), s-a scumpit, în schimb, potrivit Reuters, cu 6,8% în primele ore de tranzacționare ale zilei de luni, ajungând la 1,7799 dolari pe galon. Iar primele tranzacții au fost efectuate bursele asiatice, cele americane urmând a se deschide mai târziu.

Afectată va fi nu numai piața americană a carburanților, ci și cea europeană și cea din America Latină. În luna mai, rafinăriile din Texas, cu o capacitate totală de 4,94 milioane de barili pe zi, au exportat numai puțin de 2,7 milioane de barili pe zi către Europa (în special motorină) și către statele din America Latină (în special benzină).

Însă impactul cel mai important îl va avea evaluarea privind starea infrastructurii de producție a petrolului din regiune. Aproximativ 25% din capacitatea de producție de petrol și gaze din Golful Mexicului a devenit deja neoperațională. În ceea ce privește producția de petrol și gaze onshore, inclusiv cea provenind din formațiuni de șisturi bituminoase, ar putea fi afectată pe termen lung, dacă uraganul a lovit în instalațiile de extracție. Pe traseul lui Harvey se află, de exemplu, bazinul de hidrocarburi din formațiuni de șist Eagle Ford. Potrivit Platts, printre companiile care și-au închis capacitățile de producție din Eagle Ford se numără ConocoPhillips (161.000 de barili pe zi), BHP Billiton (99.000 de barili ep zi) și Murphy Oil (46.000 de barili pe zi). Statoil, care operează două zăcăminte în Eagle Ford, a anunțat că intenționează să-și suspende temporar activitatea și să-și evacueze personalul.

Piața internațională a petrolului va suferi și ca urmare a faptului că SUA exportă un milion de barili pe zi. Chiar dacă acest volum nu provine exclusiv din regiunea afectată de Harvey, 75% din exporturi sunt efectuate din porturile din această regiune.

Uraganul Harvey a atins coastele statului Texas, după care a încetinit în intensitate. Viteza maximă a vântului a scăzut la 177 km/oră, de la aproximativ 209 km/oră cât era la atingerea țărmului. Uraganul a fost retrogradat pe uscat la unul de categoria 2, după ce fusese anunțat încă de vineri la categoria 4, transmite Bloomberg.

Uraganul Harvey s-a format în urmă cu o săptămână la est de insulele Barbados, în Marea Caraibelor, s-a destrămat week-end-ul trecut, pentru a se reforma la traversarea Peninsulei Yucatan zilele trecute.

viewscnt
Afla mai multe despre
uragan
harvey
petrol
opec