Urmașii unui celebru baron, magnat imobiliar și filantrop britanic finanțează achiziția a 40 de zăcăminte OMV Petrom de către firma lui Ion Popa, fostul șef al companiei de dinainte de privatizare

Urmașii unui celebru baron, magnat imobiliar și filantrop britanic finanțează achiziția a 40 de zăcăminte OMV Petrom de către firma lui Ion Popa, fostul șef al companiei de dinainte de privatizare

Baronul Max Rayne. Sursă foto: https://www.npg.org.uk/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 13 aug 2020

Un fond de investiții listat la Bursa din Londra, înființat de baronul Max Rayne, unul dintre cei mai importanți magnați imobiliari și filantropi britanici de după cel de-al doilea război mondial, fond unde urmașii acestuia sunt cei mai mari acționari și care este condus de unul dintre fiii săi, se află în fruntea unui grup de investitori care au convenit să finanțeze achiziția unui număr de 40 de zăcăminte ale OMV Petrom de către firma Dacian Petroleum, înființată de Ion Popa, fostul director general al Petrom până la privatizare, în perioada 1992-2003, alături de 3 foști executivi de top ai gigantului petrolier american Weatherford.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În ianuarie, OMV Petrom a anunțat că a semnat un contract de transfer a 40 de zăcăminte onshore de țiței și gaze către firma Dacian Petroleum SRL, cu precizarea că transferul drepturilor și obligațiilor din acordurile de concesiune respective este supus aprobării autorităților, conform Legii Petrolului. În raportul OMV Petrom pe primul semestru al anului se menționează că transferul "este așteptat să se încheie în a doua parte a anului 2020".

Banii necesari finalizării achiziției și finanțării activității de producție vor veni de la un grup de investitori condus de către fondul de investiții britanic London Merchant Securities (LMS) Capital, înființat de către baronul Max Rayne și unde urmașii acestuia sunt cei mai mari acționari, deținând peste 42% din capital. Fondul este condus de către Robert Rayne, unul dintre fiii lui Max Rayne.

Orban: Nu înțeleg de ce există o asemenea opoziție față de mască. Masca e cel mai bun mijloc în a te proteja. Cu cât crește numărul românilor care respectă regulile, cu atât riscul răspândirii virusului scade CITEȘTE ȘI Orban: Nu înțeleg de ce există o asemenea opoziție față de mască. Masca e cel mai bun mijloc în a te proteja. Cu cât crește numărul românilor care respectă regulile, cu atât riscul răspândirii virusului scade

Dacian Petroleum trebuie să plătească 17,8 milioane dolari pentru a cumpăra cele 40 de zăcăminte OMV Petrom, situate în sudul României și cu producție cumulată de țiței și gaze de aproximativ 1.700 barili echivalent petrol (bep)/zi la 190 de sonde active, reprezentând circa 1% din producția OMV Petrom pe 2019. Tranzacția include transferul sondelor și a infrastructurii petroliere aferente perimetrelor respective, precum și al unui număr de 190 de salariați.

Din totalul convenit de 17,8 milioane dolari, Dacian Petroleum trebuie să achite către OMV Petrom circa 10 milioane de dolari la încheierea tranzacției, iar restul - pe parcursul exploatării zăcămintelor preluate. În plus, Dacian Petroleum mai are nevoie de 4 milioane dolari, reprezentând capital de lucru și diferitele costuri ale tranzacției cu OMV Petrom, necesarul total de finanțare pe termen scurt ridicându-se astfel la 14 milioane dolari.

Grupul de investitori care va asigura cei 14 milioane dolari este format din LMS Capital, membrii Consiliului de Administrație al LMS Capital (Robert Rayne, Nick Friedlos și James Wilson), alți investitori privați și managementul Dacian Petroleum.

Consiliul Concurenței verifică clinicile care efectuează teste COVID-19 CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței verifică clinicile care efectuează teste COVID-19

Cei 14 milioane dolari vor fi investiți jumătate sub formă de împrumuturi și jumătate ca participații la capitalul Dacian Petroleum, astfel că, dacă tranzacția va fi finalizată cu succes, actualii acționari ai Dacian Petroleum vor rămâne cu 50% din părțile sociale ale firmei, 32% urmând să intre în posesia LMS Capital, iar 18% - în cea a grupului format din membrii CA-ului LMS Capital și din alți investitori privați nenominalizați. Împrumuturile vor fi purtătoare ale unui cupon cu dobândă de 14% pe an. LMS Capital va investi 9,05 milioane dolari (circa 15% din activul său net, de peste 60 milioane dolari), administratorii săi – 2,25 milioane dolari, iar restul investitorilor – 2,7 milioane dolari.

În prezent, Dacian Petroleum este controlată de către Ioan Popa, Bernard Jacques Duroc-Danner, Andrew Paul Becnel și Thomas Bruni, fiecare cu câte 25% din capital. Compania a obținut recent licență de producător de gaze naturale din partea ANRE.

LMS Capital și restul investitorilor vor depune fondurile într-un cont escrow până la momentul la care va exacta claritate cu privire la data anticipată a obținerii de către Dacian Petroleum a aprobărilor legale (din partea Guvernului României pentru achiziția celor 40 de zăcăminte de la OMV Petrom – n.r.). Odată ce aprobările vor fi obținute, fondurile vor fi eliberate și va surveni finalizarea tranzacției. Dacă aprobările nu sunt obținute, fondurile vor fi restituite investitorilor. A fost convenită data limită de 8 ianuarie 2021. Dacă până la această dată tranzacția nu este finalizată, acordul condiționat de achiziție va fi reziliat, iar fondurile vor fi înapoiate investitorilor.

INFOGRAFICE Economia Marii Britanii a intrat în recesiune tehnică. Scădere record în T2, cel mai abrupt declin în rândul marilor economii CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Economia Marii Britanii a intrat în recesiune tehnică. Scădere record în T2, cel mai abrupt declin în rândul marilor economii

Fondul se așteaptă ca investiția să genereze cash-flow operațional pozitiv încă de la finalizarea tranzacției, cu un randament anual de 12-15%.

"Achiziția oferă un preț de intrare atractiv în raport cu rezervele de hidrocarburi conținute în zăcăminte și (...) un plan de afaceri robust, de natură să ducă la obținerea randamentelor scontate și care poate susține prețuri la energie (la țiței și gaze – n.r.) situate sub nivelurile din prezent. A fost luată în considerare volatilitatea prețurilor petrolului din ultima perioadă, iar randamentele estimate pentru investitori au fost evaluate în cadrul mai multor scenarii. Estimări locale independente au ajuns la concluzia că perimetrele conțin rezerve importante de hidrocarburi, cu un factor de recuperare la zi de numai 21% pentru țiței și 53% pentru gaze. Estimările interne ale OMV Petrom, precum și cele ale unor terți locali, indică rezerve rămase de circa 10,5-13 milioane de barili echivalent petrol (boe)", afirmă cei de la LMS Capital.

La finalul anului trecut, familia Rayne, care deține 42% din acțiunile LMS Capital, a reușit să convingă suficienți alți acționari să voteze în AGA companiei revocarea mandatului asset-managerului Gresham House, LMS Capital revenind astfel la statutul de fond de investiții autoadministrat. În primele 6 luni din 2020, valoarea activului net al LMS Capital a scăzut cu 17%, la 46,45 milioane lire sterline.

viewscnt
Afla mai multe despre
dacian petroleum omv petrom
fost director petrom ioan popa
zacaminte mature omv petrom
omv petrom vanzare zacaminte mature