Venezuela "este pregătită" să aprovizioneze piața mondială de petrol și gaze

Venezuela "este pregătită" să aprovizioneze piața mondială de petrol și gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 sep 2022

Venezuela "este pregătită" să "aprovizioneze piața" mondială de petrol și gaze, a afirmat președintele Nicolas Maduro care a denunțat criza energetică cauzată de sancțiunile "iraționale" impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Venezuela este pregătită și dispusă să își îndeplinească rolul și să aprovizioneze, într-o manieră stabilă și sigură, piața petrolului și gazelor de care economia mondială are nevoie", a declarat șeful statului în cursul unui eveniment organizat în cadrul vizitei la Caracas a secretarului general al OPEC, Haitham al-Ghais, scrie News.ro.

VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Balog Bellu, fondator Ulpia: Am intrat pe piețele din Ungaria și Italia și, la finalul anului, vrem să ne extindem în Franța CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Cătălin Balog Bellu, fondator Ulpia: Am intrat pe piețele din Ungaria și Italia și, la finalul anului, vrem să ne extindem în Franța

Nicolas Maduro a susținut că guvernul său și-a "redresat" industria petrolieră, a cărei producție atinsese minime istorice scăzute după ani de dezinteres în investiții și lipsă de întreținere.

În prezent, este de aproximativ 700.000 de barili pe zi, față de 2,3 milioane de barili pe zi în 2002.

Statele Unite au impus în 2019 o serie de sancțiuni Caracasului, printre care un embargo asupra petrolului venezuelean, după realegerea lui Nicolas Maduro în 2018 pentru al doilea mandat într-un scrutin boicotat de opoziție.

Administrația președintelui Joe Biden a anunțat în mai o relaxare limitată a unora dintre aceste sancțiuni. Această decizie a intervenit într-un moment în care prețurile energiei au crescut din cauza războiului din Ucraina.

Președintele chavist a condamnat "criza energetică" generată de sancțiunile împotriva Rusiei, pe care le-a descris drept "iraționale, nejustificate (și) ilogice".

Rusia, cel mai mare furnizor al Europei, și-a redus drastic livrările de gaze, stârnind temeri de penurie și creșterea prețurilor.

FOTO Renault prezintă un nou concept-car, pentru a celebra revenirea lui Renault 5 CITEȘTE ȘI FOTO Renault prezintă un nou concept-car, pentru a celebra revenirea lui Renault 5

Nicolas Maduro a cerut un "preț corect și echilibrat" de 100 de dolari pe baril și a reiterat apelul său ca companiile petroliere străine să producă în Venezuela. "Suntem pregătiți (...) să creștem producția de petrol într-o manieră graduală și accelerată, să extindem și să creștem producția de produse rafinate", a spus el.

"Venezuela are peste 50 de proiecte gaziere de primă clasă, cu studii seismice efectuate și cu toate garanțiile legale pentru ca investitorii internaționali" să "vină să producă gaze în Venezuela și să le ducă pe piețele internaționale", a insistat el.

Haitham al-Ghais a declarat că OPEC se confruntă cu "cele mai grave, cele mai critice" provocări de la înființarea sa în urmă cu 62 de ani, potrivit AFP.

viewscnt
Afla mai multe despre
venezuela
petrol
gaze