VIDEO&FOTO O urmașă a gigantului electro al Cehoslovaciei comuniste, care s-a bătut cu Elon Musk în UE pe marca Tesla, vine în România, cu o investiție de aproape 100 milioane euro, să facă stocare de energie

VIDEO&FOTO O urmașă a gigantului electro al Cehoslovaciei comuniste, care s-a bătut cu Elon Musk în UE pe marca Tesla, vine în România, cu o investiție de aproape 100 milioane euro, să facă stocare de energie

Vitraliu cu logo-ul Tesla, în pasajul Svetozor din Praga. Sursă foto: Ludek – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=854859

scris 10 aug 2022

O companie a cărei principală facilitate de producție a făcut parte, înainte de Revoluția de Catifea din 1989, din conglomeratul comunist cehoslovac producător de echipamente electrice, electronice și electrocasnice Tesla, notoriu și în România acelei epoci, printre altele prin magnetofoanele și aparatele radio purtând această marcă, a intrat pe piața locală pentru fabricarea de acumulatori și baterii, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania lansată acum în România este controlată de Tesla Global SE din Republica Cehă, cu 75% din părțile sociale, restul de 25% fiind în posesia olandezului Johannes Marijnen, implicat în mai multe business-uri de producție de energie regenerabilă în România.

Investiția pregătită se apropie de 450 milioane lei.

Magnetofoane Tesla. Sursă foto: Wikipedia

Magnetofoane Tesla. Sursă foto: Wikipedia

ULTIMA ORĂ Primele date din recensământul general al populației. Câți locuitori are astăzi România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primele date din recensământul general al populației. Câți locuitori are astăzi România

Printre fondatorii, acționarii și managerii Tesla Global SE se numără inginerul și omul de afaceri slovac Dusan Lichardus, care, prin fondul de investiții Dravus Investment, a deținut și operat până în 2019 un număr de 3 parcuri fotovoltaice în vestul României, în județul Oradea, cu putere instalată cumulată de 11 MW.

Sub "umbrela" juridică cehă a Tesla Global SE funcționează mai multe business-uri, toate legate de producția, stocarea și managementul consumului industrial de energie electrică din surse regenerabile.

Fabrica Tesla din Liptovsky Hradok, 1985. Sursă foto: https://blog.sme.sk/

Fabrica Tesla din Liptovsky Hradok, 1985. Sursă foto: https://blog.sme.sk/

Apple nu va scumpi iPhone-urile anul acesta CITEȘTE ȘI Apple nu va scumpi iPhone-urile anul acesta

Contactați de Profit.ro pentru detalii privind planurile lor de afaceri din România, reprezentanții companiei nu au transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Principala operațiune a grupului este fabrica Tesla din orașul slovac Liptovsky Hradok, unde sunt produse în prezent sisteme de stocare de energie bazate pe baterii, dar și alte tipuri de echipamente energetice, de telecomunicații și IT.

Fabrica Tesla din Liptovsky Hradok în prezent. Sursă foto: https://www.atlantism.com

Fabrica Tesla din Liptovsky Hradok în prezent. Sursă foto: https://www.atlantism.com

O nouă lovitură pe piața crypto: Hackerii au golit mii de portofele digitale Solana CITEȘTE ȘI O nouă lovitură pe piața crypto: Hackerii au golit mii de portofele digitale Solana

Fabrica, ce a făcut parte din conglomeratul comunist cehoslovac omonim, a intrat în funcțiune la începutul anilor ’50. După 1989, conglomeratul Tesla a fost "spart" pe unități locale de producție, care au fost privatizate.

Succesorul său juridic direct, care a păstrat drepturile de proprietate intelectuală asupra mărcii, Tesla Holding, a fost cumpărat în 2007 de către fondul de investiții ceho-irlandez Kilcullen Kapital. În același an, Tesla Holding a contestat solicitarea companiei americane Tesla Motors a lui Elon Musk, de înregistrare a mărcii "Tesla" în Uniunea Europeană. Disputa a fost stinsă amiabil în 2010, printr-un "acord de coexistență".

În limba cehă, Tesla este o abreviere a expresiei technija slaboprouda (tehnologie la joasă tensiune).

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla cehoslovacia
stocare energie electrica
energie regenerabila
marca tesla cehia slovacia