VIDEO Ministrul Energiei, inovație lingvistică: România ar putea deveni hub regional de gaze naturale în 2 ani. Fiecare țară din zonă vrea să fie un "hăbuleț"

VIDEO Ministrul Energiei, inovație lingvistică: România ar putea deveni hub regional de gaze naturale în 2 ani. Fiecare țară din zonă vrea să fie un "hăbuleț"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 iun 2018

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat că România are toate datele necesare pentru a deveni un hub regional de gaze naturale, acest lucru putând deveni realitate în următorii doi ani, dacă se demarează acum acțiunile necesare în acest scop, care a mai arătat că fiecare țară din zonă își dorește să fie un "hăbuleț" de gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Avem toate datele pentru a deveni hub regional de gaze, trebuie doar să ne organizăm. Eu am constatat că fiecare din țările noastre vrea să fie câte un hăbuleț. România are ceva ce altor le lipsește: noi avem resurse", a spus Anton Anton.

Calitatea de hub de gaze naturale o poate avea un stat care dispune de zăcăminte proprii de gaze semnificative, de interconectări ale sistemului național de transport cu cele ale țărilor vecine, de capacități importante de înmagazinare de gaze în depozite subterane, precum și de platforme funcționale de tranzacționare a gazelor, unde să se încheie deal-uri de vânzare-cumpărare între producători, furnizori, traderi și clienți finali, inclusiv internaționale, de import-export.

RAPORT Industria continuă să piardă din elan CITEȘTE ȘI RAPORT Industria continuă să piardă din elan

Un hub de gaze este un centru de tranzit și transfer al gazelor provenite din mai multe țări dintr-o regiune, atât fizic, cât și virtual, ca tranzacții. În Europa, cele mai importante hub-uri de gaze naturale sunt cele din Marea Britanie, Olanda și Austria. Cel al Austriei se află la Baumgarten.

În martie, autoritățile de la Sofia au anunțat că au comandat un studiu de fezabilitate privind crearea unui hub de gaze naturale în portul bulgar Varna. Ambiția Bulgariei este de a se transforma dintr-o țară de tranzit a gazelor produse de gigantul rus Gazprom într-un centru internațional de trading de energie, plan sprijinit și de Comisia Europeană.

România are două burse de gaze naturale înregistrate oficial, administrate de BRM și OPCOM, însă doar pe cea a BRM s-au derulat până acum tranzacții. Operatorul estimează că circa 90 TWh de gaze naturale vor fi tranzacționate la BRM în acest an, adică 75% din consumul la nivel național. În 2017, procentul a fost de 56% din consum, respectiv o cantitate de 67,7 TWh.

Recent, o firmă controlată de fostul deputat și prefect PSD de Gorj Mugurel Surupăceanu a obținut recent licență de administrare a piețelor centralizate de gaze naturale de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ceea ce înseamnă că are acum dreptul legal de a-și înființa o platformă de tranzacționare a gazelor similară cu cele deținute în prezent de BRM și OPCOM.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
hub gaze naturale
transport gaze naturale
pret gaze naturale
tranzactii gaze naturale
burse gaze naturale
anton anton
ministerul energiei
ministrul energiei