VIDEO Noul CEO al OMV Petrom era în conducerea BP la explozia din Golful Mexico, cel mai mare dezastru ecologic din istoria SUA, devenit subiect de film. Ulterior a supervizat restructurarea operațiunilor upstream

VIDEO Noul CEO al OMV Petrom era în conducerea BP la explozia din Golful Mexico, cel mai mare dezastru ecologic din istoria SUA, devenit subiect de film. Ulterior a supervizat restructurarea operațiunilor upstream
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 ian 2018

Noul CEO al OMV Petrom, Christina Verchere, deținea funcția de chief of staff la divizia de explorare și producție a gigantului petrolier British Petroleum (BP) la momentul dezastrului uman, ecologic și industrial provocat de exploziile din aprilie 2010 de la platforma de foraj offshore Deepwater Horizon care fora pentru companie în Golful Mexico, iar ulterior incidentului a condus o restructurare masivă a operațiunilor upstream ale BP, din postura de vicepreședinte al biroului înființat în acest scop.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, potrivit CV-ului său, Christina Verchere a fost chief of staff  pentru explorare și producție la BP în perioada octombrie 2009 – iulie 2010, iar ulterior, în intervalul august 2010 – martie 2012, a deținut funcția de vicepreședinte al Biroului de Management al Programului Upstream al BP din Houston, Texas, care s-a ocupat de reorganizarea majoră a activităților de explorare, producție și dezvoltare ale companiei.

Pe 20 aprilie 2010, pe platforma de foraj Deepwater Horizon care opera pentru BP în Golful Mexico, la circa 20 kilometri de coasta statului american Louisiana, au survenit mai multe explozii după o erupție de țiței care nu a mai putut fi captat în sondă. În urma incidentului, 11 persoane au murit și peste 100 au fost rănite, din care 17 grav.

Exploziile au cauzat distrugerea și scufundarea platformei și au provocat o masivă scurgere de petrol, de milioane de barili, considerată a fi cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite.

Accidentul a devenit și subiect de film, cu Mark Wahlberg în rolul principal și Kurt Russell și John Malkovich în roluri secundare.

 

FOTO Un rănit și un Apple Store evacuat la Zurich, în urma unui incident implicând o baterie de iPhone CITEȘTE ȘI FOTO Un rănit și un Apple Store evacuat la Zurich, în urma unui incident implicând o baterie de iPhone

BP a fost acuzată de gravă neglijență și a plătit despăgubiri totale de peste 50 de miliarde de dolari în urma incidentului.

Numele Christinei Verchere, care a început să lucreze pentru BP din 1995, apare în documentele investigației derulate de autoritățile din SUA pe marginea dezastrului, ca destinatar sau expeditor al unor mesaje e-mail din interiorul BP sau schimbate cu autoritățile analizate de investigatori și care au constituit probe în dosar.

Împotriva ei nu a fost formulată nicio acuzație.

De exemplu, în iunie 2010, Verchere îi scria lui Richard Lynch, pe atunci unul din șefii echipei care se ocupa de managementul incidentului Deepwater Horizon, în legătură cu o discuție pe care echipa urma să o poarte cu secretarul pentru Afaceri Interne al administrației Obama, Ken Salazar, și cu cel pentru Energie, Steven Chu.

Fostul vicepreședinte BP David Rainey a fost acuzat atunci de obstrucționarea anchetei, însă a fost achitat în instanță. Un supervizor de foraj din echipa de pe Deepwater Horizon a primit o pedeapsă cu suspendare pentru neglijență, iar un altul a fost achitat. Cei doi fuseseră acuzați anterior și de ucidere din culpă, acuzație la care procurorii au renunțat însă, în cele din urmă.

VIDEO Noul CEO al OMV Petrom era în conducerea BP la explozia din Golful Mexico, cel mai mare dezastru ecologic din istoria SUA, devenit subiect de film. Ulterior a supervizat restructurarea operațiunilor upstream

VIDEO Noul CEO al OMV Petrom era în conducerea BP la explozia din Golful Mexico, cel mai mare dezastru ecologic din istoria SUA, devenit subiect de film. Ulterior a supervizat restructurarea operațiunilor upstream

VIDEO Incendiu la o hală de producție a alimentelor în Topoloveni, flăcările se manifestă pe 1.600 de metri pătrați CITEȘTE ȘI VIDEO Incendiu la o hală de producție a alimentelor în Topoloveni, flăcările se manifestă pe 1.600 de metri pătrați

În perioada aprilie 2012 – iulie 2014, noul CEO al OMV Petrom a condus divizia canadiană a BP, BP Canada Energy Group, unde s-a ocupat în principal de dezvoltarea operațiunilor companiei în domeniul exploatării zăcămintelor de țiței din nisipuri bituminoase. BP și-a vândut în acea perioadă mai multe active importante din Canada pentru a face rost de lichiditățile necesare achitării costurilor de ecologizare și a despăgubirilor datorate în urma dezastrului din Golful Mexico din 2010.

Ulterior, din 2014, Christina Verchere, în vârstă de 46 de ani, a condus divizia Asia-Pacific a BP, în calitate de președinte regional. Cea mai importantă realizare a sa a fost începerea, în vara lui 2016, a unei investiții estimate la 8 miliarde de dolari în cea de-a treia unitate a unui complex de producție de gaze naturale lichefiate (LNG) în Indonezia, aprovizionat cu gaze extrase din perimetrul offshore Tangguh și care este proiectat să fie pus în funcțiune în 2020. În mai anul trecut, BP a semnat un contract de furnizare de LNG pe 15 ani cu monopolul de stat pe energie electrică al Indoneziei.

Christina Verchere este și președinte al Asociației Petroliștilor din Indonezia.

 

Mișu Negrițoiu s-a angajat la Ernst and Young. Va fi consultant senior CITEȘTE ȘI Mișu Negrițoiu s-a angajat la Ernst and Young. Va fi consultant senior

În noua sa poziție din România, Verchere va "plonja" într-un nou proiect upstream de anvergură. ExxonMobil, care deține, alături de OMV Petrom, concesiunea perimetrului offshore de gaze naturale din Marea Neagră Neptun Deep, fiind și operator al concesiunii, a lansat în noiembrie anul trecut o procedură de dialog competitiv prin care urmărește să atribuie un contract-mamut pe 4 ani, în valoare maximă estimată de peste 1,5 miliarde dolari, de executare a lucrărilor necesare demarării extracției gazelor din perimetrul respectiv, precum și alte licitații legate de acest proiect. Decizia finală de investire în Neptun Deep a consorțiului este așteptată anul acesta.

"Christina Verchere este un lider de excepție în domeniul de țiței și gaze, cu o remarcabilă înțelegere a industriei. Suntem încântați că se va alătura grupului OMV ca CEO al celei mai importante subsidiare, OMV Petrom SA. Selectarea Christinei Verchere a avut loc după o evaluare complexă și detaliată a candidaților externi și interni, condusă de Consiliul de Supraveghere", a declarat directorul general al grupului OMV, Rainer Seele.

La BP, Verchere a mai deținut, în ordine, funcțiile de coordonator de planificare, coordonator de management, planificare și performanță pentru operațiunile din Marea Nordului, lider de echipă comercială, asistent executiv și șef de unitate de performanță. 

Trump nu va fi supus unui examen psihiatric vineri, la vizita medicală CITEȘTE ȘI Trump nu va fi supus unui examen psihiatric vineri, la vizita medicală

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 111% în primele nouă luni, la 1,85 miliarde lei, de la 878 milioane lei în perioada ianuarie-septembrie 2016, în timp ce vânzările totale au crescut cu 20%, la 14,29 miliarde lei. Investițiile companiei au scăzut în primele nouă luni cu 5%, la 1,72 miliarde lei, de la 1,81 miliarde lei în aceeași perioadă a anului trecut. OMV Petrom avea la sfârșitul lunii septembrie circa 13.900 de angajați, cu 7% mai puțini față de perioada similară a anului anterior.

Este cel mai mare grup petrolier din România, cu o producție anuală de țiței și gaze de aproximativ 64 milioane barili echivalent petrol în 2016.

Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe piețele din România și țările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârșitul lui 2016, sub două branduri, OMV și Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
british petroleum
bp
dezastrul golful mexico bp
deepwater horizon bp 2010
christina verchere
gaze naturale
gaze naturale offshore
neptun deep
mariana gheorghe