Vine iarna. Producția de gaze a Romgaz, pe urmele celei a OMV Petrom: scădere

Vine iarna. Producția de gaze a Romgaz, pe urmele celei a OMV Petrom: scădere
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 oct 2019

Iarna se apropie cu vești rele: după ce OMV Petrom a anunțat o scădere a producției de 9,1%, și celălalt mare producător local, Romgaz, a raportat o reducere cu 2,3% a cantității de gaze extrase în trimestrul al treilea, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Totuși, comparativ cu OMV Petrom, care a înregistrat pe întreg anul o scădere a producției de 8%, Romgaz raportează o majorare de 0,9% la nouă luni.

În pofida majorării producției, Romgaz a anunțat o scădere în primele trimestre atât a vânzărilor de gaze către terți, de 2,6% (37,1 TWh în 2019 față de 38,1 în perioada ianuarie-septembrie 2018), cât și a producției de energie electrică, de 61,1% (292 GWh față de 750 GWh).

Cu alte cuvinte, Romgaz a preferat să înmagazineze gaze în propriile depozite pentru a le vinde la iarnă la prețuri mai atractive decât să le scoată pe piață, în condițiile plafonării prețului la 68 de lei/MWh prin OUG 114.

EXCLUSIV FOTO Proprietarii Sheraton București au început demolarea pentru a extinde hotelul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Proprietarii Sheraton București au început demolarea pentru a extinde hotelul

Însă nu numai Romgaz a depozitat gaze în depozitele operate de filiala sa, ci și celelalte companii producătoare sau furnizoare. Așa se face că volumul de gaze injectat a crescut cu 41,1% pe primele 9 luni ale anului, de la 1,6 miliarde metri cubi la 2,27 miliarde metri cubi, în timp ce volumele extrase s-au redus cu 18,2%, de la 0,92 miliarde mc la 1,13 miliarde mc.

Pe data de 23 octombrie, depozitele operate de Depogaz Ploiești erau pline în proporție de 94,74%, fiind înmagazinați peste 28,2 TWh. Și depozitul Depomureș, operat de Engie, se apropia de un grad de umplere de 90%, în el fiind înmagazinate până la această dată 2,8 TWh.

Gradul mare de înmagazinare este menit a compensa scăderea producției interne de gaze, însă este insuficient pentru a balansa o eventuală stopare a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina. Contractul de tranzit dintre Gazprom și statul ucrainean expiră pe 31 decembrie 2019 și în prezent se poartă negocieri pentru prelungirea sa. Șansele prelungirii pe termen lung sunt însă foarte mici, în pofida dorinței părții ucrainene, pentru că anul viitor sau cel târziu în 2021 Gazprom și partenerii săi vor fi finalizate TurkStream 2 și Nord Stream 2, conducte menite a înlocui traseul ucrainean.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
romgaz
vanzari
omv petrom