Acțiunile europene revin pe scădere, după un nou val de corecții în sectorul bancar

Acțiunile europene revin pe scădere, după un nou val de corecții în sectorul bancar
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 dec 2016

O nouă zi de corecții puternice pe acțiunile bancare a împins indicele pan-european Stoxx Europe 600 în teritoriu negativ, după ce în sesiunea anterioară a urcat la maximul acestui an. Referința celor mai mari societăți listate pe bursele din Europa a scăzut cu 0,2%, deprecierile de până la 12% consemnate de bănci fiind atenuate de titlurile din tehnologie, telecom și energie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deși Guvernul italian a obținut aprobarea în Parlament pentru un program de salvare în valoare de 20 miliarde euro destinat sectorului bancar, acțiunile Monte dei Paschi di Siena, cea mai mare dintre băncile cu probleme vizate de program, au închis în scădere cu 12,1%, la 16,3 euro/unitate, după ce pe parcursul ședinței au atins un minim record de 15 euro, potrivit MarketWatch.

Evoluția a survenit pe fondul unui raport prezentat de instituția de credit, care arată că lichiditățile Monte dei Paschi s-ar putea epuiza în patru luni, mai repede decât estimau analiștii. A treia mare bancă italiană trebuie să atragă 5 miliarde de euro până la sfârșitul lunii decembrie și să evite fie să ceară ajutor din partea statului fie să fie închisă de către Banca Centrală Europeană (BCE). Potrivit unor surse citate de Reuters, banca nu a reușit până acum să atragă un investitor strategic care să subscrie la operațiunea de majorare de capital ce se va încheia joi.

MedLife, injecție de lichiditate pentru bursă CITEȘTE ȘI MedLife, injecție de lichiditate pentru bursă

Tot în sectorul bancar, acțiunile marilor bănci spaniole au pierdut și ele puternic din valoare, după ce Curtea Europeană de Justiție a decis că instituțiile financiare din Spania au cerut dobânzi prea mari pentru creditele imobiliare, iar împrumutații au dreptul să recuperze banii. Băncile spaniole ar putea fi nevoite să returneze clienților sume de ordinul miliardelor de euro.

Acțiunile Banco Popular Espanol s-au depreciat cu 5,8%, cele ale Banco Bilboa Vizcaya Argentaria cu 1%, iar cele ale CaixaBank cu 0,8%.

Separat, autoritățile elvețiene au anunțat că mai multe bănci, printre care JPMorgan, Deutsche Bank și Societe Generale, au fost amendate cu o sumă cumulată de 99 de milioane de franci elvețieni pentru că timp de mai mulți ani, inclusiv în timpul crizei financiare, au colaborat pentru a manipula dobânzile. Titlurile Deutsche Bank au scăzut cu 1,3%, iar proprietarul BRD a închis cu un declin de 0,3%.

În sectorul minier, acțiunile Antofagasta au urcat cu 1,1%, Rio Tinto a încheiat ziua cu un câștig de 0,6%, iar titlurile Linde s-au apreciat cu 1,2% după ce a anunțat că a semnat un acord neangajant cu rivalul american Praxair în vederea unei fuziuni care ar crea cel mai mare jucător pe piața mondială a gazelor industriale, cu o valoare de peste 65 miliarde de dolari. 

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni
evolutii