Acțiunile scad la nivel mondial, influențate de incertitudinile privind capacitatea lui Trump de a reduce taxele

Acțiunile scad la nivel mondial, influențate de incertitudinile privind capacitatea lui Trump de a reduce taxele
scris 22 mar 2017

Neîncrederea tot mai mare a investitorilor în capacitatea președintelui american Donald Trump de a-și respecta promisiunea de reducere a taxelor a dus miercuri la scăderea acțiunilor la nivel mondial și la creșterea cererii pentru obligațiuni guvernamentale, aur și yeni, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dolarul a atins cel mai redus nivel față de yen, a cărui apreciere a împins acțiunile japoneze la minimul ultimelor trei săptămâni, în timp ce euro se menține aproape de cel mai ridicat nivel atins de la începutul lunii februarie, de aproximativ 1,08 dolari pe unitate, scrie News.ro.

Interesul investitorilor pentru plasamentele sigure a dus la scăderea randamentelor titlurilor de Trezorerie ale Statelor Unite, dar diferența între costurile de împrumut pe 10 ani ale SUA și Germania au atins cel mai redus nivel după noiembrie 2016.

Acțiunile europene au deschis în scădere, după ce acțiunile asiatice au consemnat cea mai mare scădere zilnică de la jumătatea lunii decembrie, în timp ce în SUA indicele S&P 500 a scăzut marți cu peste 1%, pentru prima oară după 11 octombrie.

Apetitul scăzut pentru risc a afectat și piața mărfurilor. Cotația petrolului Brent a scăzut cu 20 de cenți, la 50,76 dolari pe baril, în timp ce cuprul a coborât cu 0,5%, la 5,747 dolari tona.

Principalul factor din spatele vânzărilor de active riscante este neîncrederea că Trump va putea să își respecte în curând programul de creștere economică, inclusiv reducerea taxelor și relaxarea reglementărilor.

Trump încearcă să obțină sprijinul parlamentarilor republicani pentru planul de a desființa programul de asigurări medicale Obamacare, iar investitorii sunt îngrijorați că eșecul ar putea pune în pericol reducerile de taxe promise și modificarea reglementărilor.

EXCLUSIV Prețul medicamentelor al căror patent a expirat va fi redus cu 35% CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prețul medicamentelor al căror patent a expirat va fi redus cu 35%

Un alt motiv de îngrijorare pentru investitori este o investigație a FBI referitoare la posibilele legături între stafful de campanie al lui Trump și Rusia, a arătat un analist al Societe Generale din Londra, Alvin Tan.

În Europa, indicele pan-european Stoxx 600 este în declin cu 0,77%, tras în jos de componenta bancară și cea minieră.

Indicele londondez FTSE 10 scade cu 0,83%.

Indicele MSCI al acțiunilor din regiunea Asia-Pacific, excluzând Japonia, a coborât la un moment dat cu 1,4%, cel mai mare declin consemnat în timpul tranzacțiilor după 15 decembrie. În sesiunea de marți, MSCI a atins cel mai ridicat nivel după iunie 2015.

Acțiunile japoneze au scăzut cu 2%, cele australiene cu 1,6%, iar cele din China cu 0,5%.

Dolarul este în stagnare față de un coș de valute, dar a scăzut cu 0,3% în raport cu yenul, după un minim al ultimelor patru luni, de 111,25 yeni, pe unitate consemnat pe parcursul tranzațiilor.

Euro a coborât cu 0,2%, la 1,0790 dolari pe unitate pe piața europeană, sub un maxim de 1,0818 dolari pe unitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
scadere actiuni