Administrația Trump a denumit oficial China o ”manipulatoare de monedă”

Administrația Trump a denumit oficial China o ”manipulatoare de monedă”
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 aug 2019

Administrația Trump a denumit oficial China drept o ”manipulatoare de monedă”, după ce banca centrală a acestei țări a permis yuanului să se devalorizeze, pe fondul conflictului comercial actual dintre cele două mari puteri economice, transmite CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Anunțul făcut luni a avut loc la câteva ore de când Trump a acuzat Beijingul pe Twitter de deprecierea monedei, adăugând ulterior că acest comportament a fost folosit ”pentru a ne fura afacerile și fabricile, a ne afecta locurile de muncă, a ne reduce salariile și leza prețurile fermierilor noștri. Până aici!”, scrie News.ro.

Banca Populară a Chinei a permis luni yuanului să se deprecieze dincolo de pragul de 7 unități pentru un dolar, considerat un nivel psihologic important, pentru prima oară în ultimul deceniu. Măsura este considerată una de retorsiune, în urma avertismentului președintelui Trump de a impune un tarif de 10% pentru produse importate din China în valoare de 300 de miliarde de dolari, care nu erau încă vizate de tarife punitive.

ULTIMA ORĂ Numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate - tăiat cu 50% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate - tăiat cu 50%

Deprecierea yuanului survine pe fondul unui conflict comercial de lungă durată între Washington și Beijing, în care ambele țări au impus penalități economice, pe parcursul negocierilor care au loc cu sincope.

Președinții americani s-au folosit deseori de raportul bianual referitor la piața valutară ca instrument diplomatic, în relațiile cu țările considerate că au cursuri de schimb care afectează locurile de muncă și creșterea economică din Statele Unite.

Statele Unite nu au mai etichetat o țară ca fiind manipulatoare de monedă din anii 1990, când Bill Clinton a luat această măsură împotriva Chinei. Numirea unei țări în acest fel nu duce la declanșarea imediată a unor penalități, dar este considerată de alte țări ca fiind o provocare.

Departamentul Trezoreriei americane a refuzat să eticheteze China o manipulatoare de monedă, chiar dacă Trump s-a angajat să facă acest lucru, în timpul campaniei sale prezidențiale din 2016. În schimb, China a fost plasată pe ”o listă de monitorizare”, alături de alte opt state partenere comerciale ale Statelor Unite.

Raportul Trezoreriei a subliniat ”îngrijorările semnificative” legate de deprecierea considerabilă a monedei chineze în raport cu dolarul american, o componentă majoră a discuțiilor comerciale care au loc, și a cerut Chinei să ia măsuri pentru a evita ”menținerea slăbiciunii monedei”.

UNTOLD: Investiții de 14 milioane de euro, 40% din buget vine din vânzarea biletelor. Cât costă să aduci un artist pe scenă, cum a fost decisă denumirea \ CITEȘTE ȘI UNTOLD: Investiții de 14 milioane de euro, 40% din buget vine din vânzarea biletelor. Cât costă să aduci un artist pe scenă, cum a fost decisă denumirea "Untold" și în ce orașe mai poate fi lansat un festival

Luni însă, Trezoreria a anunțat că banca centrală a Chinei a recunoscut în mod deschis ”că are o lungă experiență în manipularea monedei și că rămâne pregătită să facă acest lucru în continuare”, făcând referire la o declarație publicată de Banca Populară a Chinei.

Comunicatul băncii centrale chinezee a notat că ”a acumulat o experiență bogată și instrumente politice, că va continua să inoveze și să își îmbogățească instrumentele de control și să ia măsurile țintite necesare în funcție de feedback-ul pozitiv care ar putea avea loc pe piața de schimb valutar”.

Trump a afirmat de mai multe ori că China și-a depreciat treptat moneda în ultimul an pentru a compensa tarifele aplicate de SUA pentru bunuri importate din China de ordinul miliardelor de dolari, pe fondul războiului comercial dintre cele două superputeri economice.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
yuan
china