ANALIZĂ PROFIT TV Decizie istorică pentru bursa de la București, promovată într-o categorie superioară

ANALIZĂ PROFIT TV Decizie istorică pentru bursa de la București, promovată într-o categorie superioară
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 27 sep 2019

Agenția de evaluare financiară FTSE Russell a anunțat aseară decizia prin care piața de capital din România trece de la categoria de ”piață de frontieră” la cea de ”piață emergentă secundară”. Este practic o decizie istorică pentru bursa de la București, ce va intra în vigoare odată cu revizuirea semi-anuală din septembrie 2020.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ca parte a revizuirii anuale, Comitetul de Reclasificare al FTSE a decis că bursa locală a îndeplinit criteriul de lichiditate, unde a trecut de la ”restricționat” la ”îndeplinit”. Cele trei companii românești care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru indexul FTSE Global All Cap sunt Romgaz (SNG), Banca Transilvania (TLV) și BRD Groupe Societe Generale (BRD). Agenția revizuiește anual (prin analizarea tuturor criteriilor care urmăresc cadrul de reglementare, custodia și decontarea, cadrul de tranzacționare, operațiunile cu derivative) clasificarea țărilor în cele patru categorii, respectiv de frontieră, emergente secundare, emergente avansate și dezvoltate. Odată cu trecerea la statutul de piață emergentă secundară, bursa românească va intra în vizorul mai multor investitori mari, care gestionează portofolii semnificative de investiții. Practic se trece într-o ligă superioară, cu o expunere de circa 50 de ori mai mare. Astfel, dacă în piețele de frontieră FTSE are incluse peste 360 de companii listate având capitalizări agregate de circa 111 miliarde dolari, în schimb, pe piețele emergente sunt listați peste 4520 emitenți cu valori de piață însumate de circa 5200 miliarde dolari.

FOTO OnePlus își lansează primul televizor împreună cu un nou flagship CITEȘTE ȘI FOTO OnePlus își lansează primul televizor împreună cu un nou flagship

În așteptarea deciziei de aseară, cu câteva ore înainte, sentimentul a fost pozitiv pe Bursa de Valori București (BVB) și toți indicii au încheiat ziua pe verde. Volumele de tranzacționare de 8,05 milioane euro s-au menținut în media săptămânii, păstrând totuși același pattern crescător. Iar în topul lichidității s-au regăsit cam aceleași acțiuni ca și până acum, respectiv Romgaz (SNG +0,41%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +1,00%), Fondul Proprietatea (FP -0,43%), Digi Communications (DIGI +0,33) și Banca Transilvania (TLV 0,00%).

În schimb principalii indici de pe Wall Street au închis cu pierderi deoarece, în cazul punerii sub acuzare a președintelui reapar îngrijorările după ultimele evenimente, în timp ce Departamentul de Justiție american a anunțat că apelul președintelui din Ucraina nu a încălcat legile privind finanțarea campaniei. Pe de altă parte sunt motive de optimism după ce președintele american Donald Trump a declarat că un acord comercial cu China se poate întâmpla mai devreme decât se aștepta. În ceea ce privește indicatorii economici, creșterea Produsului Intern Brut (PIB) pentru al doilea trimestru a rămas neschimbată la 2% după cea de-a treia citire, cea finală, în timp ce deficitul comercial american s-a mărit ușor. Alte știri vorbesc despre faptul că este puțin probabil ca Statele Unite (SUA) să extindă derogarea ce permite companiilor autohtone să facă afaceri cu Huawei, în timp ce acțiunile General Motors au crescut cu 1,32% după ce s-a raportat că producătorul auto și sindicatul United Autoworkers sunt aproape de un acord pentru a pune capăt unei greve. 

Pe piața valutară a fost de remarcat aprecierea dolarului neozeelandez (NZD), care a crescut cu 3,50% în raport cu coșul valutelor importante, în timp ce la polul opus s-a situat lira sterlină (GBP), cu o pierdere de 1,80%, după ce premierul britanic Boris Johnson a provocat partidele de opoziție să solicite un vot de încredere, ceea ce poate declanșa alegeri generale. 4,7450 – 4,7500 a fost intervalul de variație pentru EUR/RON ieri, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7460.

Evoluție parcă trasă la indigo cu cea din urmă cu 24 ore pentru cotațiile petrolului, în timp ce metalele prețioase, aurul și argintul, au avut o zi liniștită, cu variații mici de preț.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa