ANALIZĂ PROFIT TV Economia americană creează în continuare multe job-uri

ANALIZĂ PROFIT TV Economia americană creează în continuare multe job-uri
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 4 nov 2019

Zi verde pe Wall Street vineri, ce încheie o săptămână și o lună foarte bună pentru indicii bursieri S&P500 (3,066.91 puncte) și NASDAQ (8,386.40 puncte), care au stabilit noi maxime istorice după ce, conform datelor publicate de Departamentul Muncii, economia americană a creat luna trecută 128.000 de noi locuri de muncă, peste estimările de 90.000 ale analiștilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De asemenea, cifrele pentru lunile august și septembrie au fost revizuite în sus, cu 75.000 de locuri de muncă mai mult decât s-a anunțat inițial. Evoluția pozitivă din piața muncii sugerează că cea mai mare economie a lumii se poate baza în continuare pe un consum privat robust pentru a-și continua expansiunea, în pofida investițiilor în scădere din partea companiilor și a tensiunilor comerciale internaționale. Aceasta în condițiile în care efectele negative ale grevei de la General Motors (care a durat aproape 40 zile pentru circa 46.000 de angajați de la uzinele din Michigan și Kentucky) au fost compensate de câștigurile în alte sectoare, căci muncitorii în grevă nu primesc salarii și sunt înregistrați în categoria persoanelor fără un loc de muncă. De completat că datele au venit la două zile după ce Federal Reserve (FED) a decis să reducă din nou rata dobânzii, pentru a treia ședință consecutiv, și a indicat că o nouă ajustare a politicii monetare nu va urma prea curând. Pe de altă parte, pe cât de bune au fost cifrele privind angajările, cele ale ISM (Institutul pentru Managementul Aprovizionării, cea mai veche și cea mai mare asociație de gestionare a aprovizionării din lume)  privind indicatorii PMI au rămas, pentru a doua lună consecutiv, sub 50 (ceea ce semnalează contracția sectorului), însă pozitiv este că cifrele de vineri sunt un pic peste cele precedente.

Sergiu Oprescu, ARB: Trei sferturi din avuția românilor e în imobile și încă 12% în depozite și numerar. Comportamente diferite față de zona euro și SUA CITEȘTE ȘI Sergiu Oprescu, ARB: Trei sferturi din avuția românilor e în imobile și încă 12% în depozite și numerar. Comportamente diferite față de zona euro și SUA

Au fost creșteri și pe majoritatea piețelor bursiere europene, care au încheiat o săptămână în general pozitivă. De remarcat însă avansul de peste trei procente în octombrie al indicelui german DAX, ce vine după o lună septembrie la fel de pozitivă. Creșterile de vineri au fost stimulate de raportul peste așteptări din piața muncii americană și de indicatorul PMI al producției chineze, aflat la cea mai rapidă expansiune în aproape trei ani (51,7 comparativ cu așteptările de 51,0). Dealtfel vineri au fost creșteri mari pentru indicii chinezi (CSI300 +1,69%, SSEC +0,99%), însă cel mai bun randament săptămânal s-a înregistrat în Hong Kong (Hang Seng +1,63%), indicele local încheind astfel cu câștiguri a doua lună consecutiv după pierderile mari (de peste zece procente) din iulie-august. Dealtfel protestele anti-guvernamentale, declanșate în urmă cu aproape cinci luni, au afectat serios economia care, după pierderea de 3,2% din trimestrul trei (cea mai abruptă scădere de la criza economică și financiară din 2009), a intrat în recesiune tehnică.

Vineri, într-o zi extrem de verde, principalii indici bursieri de la Bursa de Valori București (BVB) au mai recuperat din scăderile de joi, însă nu a fost suficient pentru a determina un câștig la nivel săptămânal, randamentele negative consființind astfel o lună octombrie roșie. Volumele de tranzacționare au fost însă extrem de mici (2,93 milioane euro), în ton cu cele din zilele precedente (excepție ziua de joi), media zilnică din această săptămână fiind de numai 5,26 milioane euro. Este de remarcat faptul că acțiunile Romgaz (SNG +0,54%) au asigurat jumătate din rulajele de vineri, când compania a anunțat semnarea unui contract pentru vânzarea de gaze naturale în valoare de 93,31 milioane lei cu E.ON Gaz Furnizare. În topul lichidității au urmat titlurile Banca Transilvania (TLV +1,47%), Fondul Proprietatea (FP +1,73%), SIF Transilvania (SIF3 +0,99%) și Nuclearelectrica (SNN -0,14%).

Pe piața valutară am remarcat vineri deprecierea yenului japonez (JPY), la finalul unei săptămâni de scădere pentru dolarul american (USD), în care performerii au fost până la urmă dolarul australian (AUD) și cel neozeelandez (NZD), iar marele perdant dolarul canadian (CAD). În ceea ce privește moneda națională, am asistat la una dintre cele mai liniștite evoluții pentru EUR/RON, intervalul de variație săptămânal fiind 4,7500-4,7580 iar cursul stabilit vineri de Banca Națională a României (BNR) 4,7545.

În ceea ce privește principalele mărfuri tranzacționate, variațiile de preț au fost de mică amplitudine, astfel încât până la final a fost o săptămână ușor negativă pentru cotațiile petrolului și ușor pozitivă pentru aur și argint.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa